ΚεντρικήΥγεία

Αρθρίτιδα: Οι 5 καλύτερες συμβουλές αυτοφροντίδας που ανακουφίζουν τον πόνο

29/2/2024

Έχετε παρατηρήσει δυσκαμψία στις αρθρώσεις σας καθώς ντύνεστε το πρωί ή πόνο καθώς κατεβαίνετε τις σκάλες; Αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτεί ότι πάσχετε από αρθρίτιδα, μια εκφυλιστική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τις αρθρώσεις σας και να κάνει τις καθημερινές δραστηριότητες επώδυνες.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να αφήσετε την ακαμψία ή την ταλαιπωρία να περιορίσει την καθημερινότητά σας. Οι γιατροί λένε ότι υπάρχουν εύκολες, φθηνές (ή και δωρεάν) θεραπείες αυτοφροντίδας που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Τι είναι η αρθρίτιδα

Ο αντίκτυπος της αρθρίτιδας είναι τεράστιος, καθώς επηρεάζονται πάνω από 50 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο -και ιδιαίτερα γυναίκες. Είναι επίσης πολύ πιο πιθανό να εμφανιστεί καθώς μεγαλώνετε: Ένας στους τέσσερις ανθρώπους μεταξύ 45 και 64 ετών ζει με την πάθηση.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αρθρίτιδας. Οι δύο κύριοι είναι η οστεοαρθρίτιδα, που εμφανίζεται συνήθως καθώς μεγαλώνουμε, και η φλεγμονώδης αρθρίτιδα, η οποία περιλαμβάνει αυτοάνοσες διαταραχές όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα.

Μέσα στις αρθρώσεις σας υπάρχει ένας ιστός που ονομάζεται χόνδρος, δηλαδή ένας ιστός επένδυσης που έχει υγρό μέσα του. Καθώς κινείτε την άρθρωση, επιτρέπει στα δύο οστά που αποτελούν την άρθρωση να γλιστρούν το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς καμία τριβή. Η αρθρίτιδα οποιουδήποτε είδους είναι το σημείο όπου αυτός ο χόνδρος αρχίζει να καταρρέει. Όταν συμβεί αυτό και οι επιφάνειες αρχίσουν να τρίβονται μεταξύ τους, μπορεί να προκαλέσει δυσκαμψία, πόνο και πρήξιμο.

Συμπτώματα της αρθρίτιδας

Η δυσκαμψία είναι συνήθως ένα από τα πρώτα σημάδια. Μπορεί επίσης να υπάρχει μια μείωση στην επιδεξιότητα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολες τις λεπτές κινητικές εργασίες όπως το κούμπωμα ενός πουκάμισου. Καθώς η πάθηση εξελίσσεται, ο πόνος μπορεί να γίνει πιο θαμπός. Ωστόσο, καθώς η κατάσταση γίνεται πιο σοβαρή, μπορεί να εμφανιστεί και οξύς πόνος.

Δυστυχώς, μπορεί να αναπτύξετε οστεοαρθρίτιδα σε οποιαδήποτε άρθρωση, από τον ώμο μέχρι τους αστραγάλους. Αλλά πιο συχνά εμφανίζεται σε σημεία όπως τα γόνατα, τα ισχία και τα χέρια.

Οι 5 καλύτερες θεραπείες αυτοφροντίδας για την αρθρίτιδα

Είτε η δυσκαμψία των αρθρώσεων έχει μόλις εμφανιστεί είτε προσπαθείτε να αποτρέψετε την επιδείνωση των πόνων, υπάρχουν θεραπείες αυτοφροντίδας για την αρθρίτιδα στις οποίες μπορείτε να κατφύγετε. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να βοηθηθείτε, ανεξάρτητα από το ποια άρθρωση πονά.

  1. Stretching
  2. Ζεστό και κρύο
  3. Πρωτεΐνη
  4. Τσάι με κουρκουμά
  5. Εξετάστε επιλογές μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων

1. Stretching

Το καλύτερο πράγμα για την αρθρίτιδα είναι η κίνηση. Αυτό συμβαίνει επειδή η φυσική διαδικασία της οστεοαρθρίτιδας είναι ότι οι αρθρώσεις σκληραίνουν και χάνουν την κινητικότητά τους. Επομένως, το να παραμείνετε ενεργοί και ευέλικτοι είναι σημαντικό. Ειδικότερα, εστιάστε σε δραστηριότητες όπου δεν χτυπάτε δυνατά την άρθρωση που πονάτε.

Αντίθετα, σκεφτείτε δραστηριότητες με μικρότερο αντίκτυπο. Το απλό περπάτημα μπορεί να είναι χρήσιμο, όπως και η χρήση ενός ελλειπτικού μηχανήματος ή το πιλάτες ή η γιόγκα. Το κολύμπι και η αεροβική στο νερό είναι επίσης καλές επιλογές. Μια ανασκόπηση στο περιοδικό Healthcare διαπίστωσε ότι οι ασκήσεις στο νερό ή οι προπονήσεις cardio που γίνονται σε πισίνα, βοήθησαν στην ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις και την ώθηση στην ποιότητα ζωής.

2. Ζεστό και κρύο

Καταπολεμήστε την αρθρίτιδα από το πρωί έως το βράδυ με μια τεχνική κρύου και ζέστης. «Πιστεύω ότι η ζέστη το πρωί, όταν οι ασθενείς ξυπνούν δύσκαμπτοι, είναι χρήσιμη για να λειτουργήσει η άρθρωση», λέει ο Joseph A. Gil, ορθοπεδικός χειρουργός στο University Orthopedics στο East Providence. «Τη νύχτα, επειδή ο ασθενής χρησιμοποιεί την άρθρωση όλη την ημέρα, το να βάζετε πάγο για λίγο είναι πολύ χρήσιμο για την ανακούφιση της φλεγμονής και ίσως να προσφέρει καλύτερο βραδινό ύπνο».

Όσον αφορά τη ζέστη, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι τόσο ζεστό ώστε να καίει το δέρμα σας ή να είναι επώδυνο, λέει ο ειδικός. Ένα ηλεκτρικό μαξιλάρι θα είναι ιδανικό. Εάν αντιμετωπίζετε αρθρίτιδα στα χέρια, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να βυθίσετε το χέρι σας σε ζεστό κερί παραφίνης.

3. Πρωτεΐνη

Μια άλλη στρατηγική είναι να τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη και λαχανικά ενώ περιορίζετε τους υδατάνθρακες.  Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, λέει ο Δρ. Gil, ο οποίος σημειώνει ότι η στρατηγική δεν έχει ακόμη μελετηθεί ευρέως, αλλά οι ασθενείς υποστηρίζουν ότι είναι χρήσιμη.

Υπάρχουν κάποιες έρευνες που φαίνονται ελπιδοφόρες: Μια μικρή μελέτη του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή καθόλου ειδική δίαιτα, μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες ήταν χρήσιμη για την ανακούφιση του πόνου, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη μείωση του οξειδωτικού στρες, που μπορεί να επιδεινώσει την αρθρίτιδα.

4. Τσάι με κουρκουμά

Αν και δεν έχει γίνει ακόμη πολλή έρευνα σχετικά με αυτό, ο Δρ. Gil λέει ότι η λήψη κουρκουμά -όπως στο τσάι, ως μπαχαρικό στο φαγητό ή ως συμπλήρωμα- μπορεί να είναι χρήσιμη. Θεωρείται ότι βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και οι ασθενείς έχουν δηλώσει ότι τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα όταν το παίρνουν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Επίσης, ο Δρ. Gil είπε ότι οι ασθενείς του βρήκαν ότι η κανέλα, η βιταμίνη D, το ασβέστιο και το ιχθυέλαιο είναι επίσης χρήσιμα, αν και η έρευνα είναι ακόμη περιορισμένη. Σε μια μελέτη στο περιοδικό Rheumatology Advances in Practice, άτομα με οστεοαρθρίτιδα που λάμβαναν καθημερινά ιχθυέλαιο για 16 εβδομάδες είδαν τον πόνο τους να μειώνεται κατά 42%.

5. Εξετάστε επιλογές μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων

Εάν αισθάνεστε πόνο, δοκιμάστε αντιφλεγμονώδη, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που  μπορούν να βοηθήσουν στην ενόχληση και να μειώσουν τη φλεγμονή. Σημειώνεται ότι αν και μερικοί άνθρωποι μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά αυτά τα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, εάν έχετε ορισμένες παθήσεις (όπως έλκος στομάχου) δεν συνιστάται. Φροντίστε να το συζητήσετε πρώτα το γιατρό σας.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Διπολική Διαταραχή: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ψυχική νόσο

xristiana

Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών/συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων

xristiana

Δράση Εθελοντικής Αιμοδοσίας

xristiana