ΚεντρικήΥγεία

Απώλεια βάρους: Οι ειδικοί μετά από έρευνα έφτιαξαν την τέλεια σοκολάτα για να χάσουμε κιλά – Και είναι νόστιμη!

15/2/2024

Οι επιστήμονες πιθανώς να τελειοποίησαν μια συνταγή σοκολάτας που μπορεί να βοηθήσει όσους κάνουν δίαιτα να χάσουν βάρος, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψουν μια από τις πιο αγαπημένες γλυκές λιχουδιές στον κόσμο.

Σύμφωνα με νέα ευρήματα, το μυστικό για μια υπέροχη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη είναι να προσθέσετε αλεύρι βρώμης. Στο πλαίσιο της μελέτης που  δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science, οι ερευνητές του Penn State ανακάλυψαν ότι οι σοκολάτες μειωμένης ζάχαρης κατά 25%  που παρασκευάζονται με αλεύρι βρώμης βαθμολογήθηκαν είτε ως ίσες είτε ως καλύτερες σε σχέση  με την κανονική σοκολάτα από άτομα που έκαναν τυφλό γευστικό τεστ.

Τα ευρήματα των ειδικών δίνουν ελπίδα σε πολλούς που αποτυγχάνουν στη δίαιτά τους λόγω της λαχτάρας τους για σοκολάτα. Οι προηγούμενες εναλλακτικές λύσεις σοκολάτας με χαμηλές θερμίδες άφηναν συχνά δυσαρεστημένους όσους ήθελαν να χάσουν βάρος. Τώρα, με την προσθήκη αλεύρου βρώμης και τη μείωση της ζάχαρης, υπάρχει μια εναλλακτική λύση που έχει υψηλή ποιότητα σε γεύση και υφή.

Ο John Hayes, καθηγητής επιστήμης τροφίμων στο Penn State και συγγραφέας της μελέτης είπε: «Μπορέσαμε να ισχυριστούμε ότι βρήκαμε έναν τρόπο να πετύχουμε σε ένα ποσοστό μια σημαντική μείωση της πρόσθετης ζάχαρης που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα προσέξουν και δεν θα το καταλάβουν καν. Ωστόσο, δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε τη σοκολάτα απολύτως υγιεινή, γιατί είναι μια απόλαυση».

«Αλλά μπορούμε να αφαιρέσουμε με επιτυχία μέρος της ζάχαρης για τους καταναλωτές που προσπαθούν να μειώσουν την πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων». Συνήθως, η σοκολάτα είναι περίπου 50% ζάχαρη κατά βάρος, επομένως, αφαιρώντας τη ζάχαρη, οι καταναλωτές παρατήρησαν αλλαγές στην υφή της. Ωστόσο, με τη νέα συνταγή που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη του Penn State, πολλοί λάτρεις της σοκολάτας θα έχουν κερδίσει σε γεύση και απόλαυση.

Ο καθηγητής Gregory Ziegler, ο οποίος εργάστηκε στη μελέτη, είπε: «Η λειτουργία της ζάχαρης στη σοκολάτα είναι η γλυκύτητα και ο όγκος που προσδίδει, οπότε αν αφαιρέσουμε τη ζάχαρη, πρέπει να βάλουμε κάτι άλλο που θα κάνει τη δουλειά εξίσου καλά, ενώ οι καταναλωτές θα το προσέξουν».

Η ιδέα του Ziegler ήταν να δοκιμάσει νέες συνταγές, με αλεύρι βρώμης και ρυζάλευρο για να δει πώς θα επηρεάσουν την αποδοχή των καταναλωτών ενός προϊόντος στο οποίο ένα υψηλό ποσοστό ζάχαρης έχει αφαιρεθεί.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ενώ η σοκολάτα με αλεύρι ρυζιού δεν άρεσε, η σοκολάτα με αλεύρι βρώμης βαθμολογήθηκε και μάλιστα υψηλότερη από την «κανονική» σοκολάτα σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο Κάι Κάι Μα, ο οποίος εργάστηκε στη μελέτη, είπε ότι: «Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι μπορούμε να μειώσουμε το 25% της πρόσθετης ζάχαρης στη σοκολάτα, μειώνοντας αποτελεσματικά τη συνολική ζάχαρη κατά 13,5%, αν την αντικαταστήσουμε με αλεύρι βρώμης».

Ελπίζεται τώρα ότι οι κατασκευαστές σοκολάτας θα λάβουν υπόψη τα ευρήματα. Το Penn State προσεγγίζει τώρα αποφοίτους που εργάζονται για παγκόσμιους κολοσσούς ζαχαροπλαστικής.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

H πρόταση της Κομισιόν για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια

xristiana

Κατάθλιψη: Οι τροφές που μετριάζουν τα συμπτώματα (εικόνες)

xristiana

3ο Επιμορφωτικό Εργαστήριο «CoopAbility» από την «Πορεία Υγείας»

xristiana