ΚεντρικήΥγεία

Πώς θα φέρεις την αισιοδοξία στη ζωή σου

18/2/2024

Με όλες τις κακές ειδήσεις και τα άσχημα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας είναι δύσκολο να βλέπεις τον κόσμο με αισιοδοξία. Ωστόσο, όταν καταφέρνεις και είσαι αισιόδοξη, ο κόσμος, οι άνθρωποι, όλα σου φαίνονται πιο όμορφα. 

Σύμφωνα μάλιστα και με έρευνες η αισιοδοξία έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία, καθώς μειώνει τα επίπεδα άγχους σου και τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών παθήσεων, ενισχύει την παραγωγικότητα, αλλά και τη φυσική σου κατάσταση. Για όλους αυτούς τους λόγους και όχι μόνο, αξίζει να επενδύσεις στην αισιοδοξία.

Τι είναι η αισιοδοξία;

Η αισιοδοξία είναι μια νοοτροπία, ένας τρόπος σκέψης, που σου επιτρέπει να κατανοείς και να εστιάζεις στις θετικές πτυχές των καταστάσεων. Ακόμη και κατά τη διάρκεια δύσκολων περιστάσεων, όταν έχεις αναπτύξει την νοοτροπία της αισιοδοξίας, καταφέρνεις και διατηρείς μια παραγωγική στάση και λαμβάνεις μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν. Έχεις την ικανότητα να γνωρίζεις ότι οι προκλήσεις είναι προσωρινές και μπορείς ακόμη και ελπίζεις ότι οι καταστάσεις μπορούν να βελτιωθούν στο μέλλον.

Πώς θα είσαι πιο αισιόδοξη

Για πολύ καιρό πίστευα ότι πρέπει να είσαι τυχερός για να είσαι αισιόδοξος. Πως είναι μια αρετή με την οποία γεννιέσαι. Η αλήθεια είναι πως η αισιοδοξία είναι μια αρετή την οποία μπορείς να δουλέψεις και να «χτίσεις». Με βήματα που μπορείς να εντάξεις στην καθημερινότητα σου ο τρόπος σκέψης σου μπορεί να αλλάξει!

Ξεκίνα με μικρά βήματα

Δεν χρειάζεται και δεν είναι λογικό, να ξυπνήσεις μια μέρα και να είσαι αισιόδοξη. Ο δρόμος προς την αισιοδοξία χρειάζεται με μικρά βήματα. Ξεκίνα ξυπνώντας το πρωί και ρωτώντας τον εαυτό σου, τι μπορεί να πάει καλά σήμερα. Επιτρέποντας στον εαυτό σου να επικεντρωθεί σε ένα θετικό πράγμα, όπως ο πρωινός σου καφές ή τα χάδια του σκύλου σου μόλις σε δει το πρωί, θα συντονίσεις το μυαλό σου στη θετική πλευρά.

Ομοίως με τη θετική σκέψη λειτουργεί και η ευγνωμοσύνη. Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι πρακτικές ευγνωμοσύνης, όπως η τήρηση ενός ημερολογίου ευγνωμοσύνης, μπορούν να οδηγήσουν σε πιο θετική διάθεση. Μην ανησυχείς ότι η ευγνωμοσύνη σου πρέπει να είναι μια τεράστια πράξη, μπορείς απλά να ξεκινήσεις παρατηρώντας πράγματα που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά στην καθημερινότητα σου. Είμαι σίγουρη πως ένας διαλογισμός ευγνωμοσύνης μπορεί να σε βοηθήσει!

Περιόρισε την επαφή σου με τα μέσα ενημέρωσης

Είτε πρόκειται για τις άσχημες ειδήσεις που σε επηρεάζουν είτε ακόμη και για εκείνα τα όμορφα stories στο Instagram που στην πραγματικότητα σε βάζουν σε σύγκριση και σε κάνουν να αισθάνεσαι ανασφάλεια και ανεπαρκής.

Μείωσε τη συχνότητα με την οποία ενημερώνεσαι για τις ειδήσεις. Αν και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω σου, τα περισσότερα ειδησεογραφικά μέσα συζητούν αρνητικά θέματα ή θέματα από μια αρνητική οπτική γωνία. Η επαφή με πολλές ειδήσεις μπορεί να θολώσει την οπτική σου για τη ζωή. Εξέτασε το ενδεχόμενο να ορίσεις ένα χρονικό όριο για το πόσα λεπτά θα περνάς διαβάζοντας ειδήσεις.

Όσον αφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οποιοσδήποτε λογαριασμός έχεις εντοπίσει ότι σε πυροδοτεί συναισθηματικά στον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τον κόσμο, μπορείς πάντοτε να τον κάνεις unfollow ή mute. Ή ακόμη κι αν επιλέξεις να μην το κάνεις, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι οι περισσότερες εικόνες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Πέρνα χρόνο με αισιόδοξα άτομα

Επίλεξε να αλληλεπιδράς με περισσότερους ανθρώπους που έχουν θετικές προοπτικές. Οι άνθρωποι γύρω σου μπορούν να έχουν βαθύτατο αντίκτυπο στα συναισθήματα, τις σκέψεις και τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο. Μπορείς, επίσης, μόλις βρεις ένα αισιόδοξο άτομο που θαυμάζεις να εντοπίσεις τι ακριβώς είναι αυτό που τον κάνει αισιόδοξο και να μιμηθείς τις συμπεριφορές του!

Κάνε δραστηριότητες που απολαμβάνεις

Αφιέρωσε χρόνο σε χόμπι ή ενδιαφέροντα που σου ανεβάζουν τη διάθεση ή σε κάνουν να γελάς. Η επιδίωξη δραστηριοτήτων που σε ευχαριστούν μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τα επίπεδα άγχους. Όταν αισθάνεσαι πιο χαρούμενη, μπορεί να γίνει πιο εύκολο να δεις τις καταστάσεις από μια θετική οπτική γωνία.

Μην είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου

Ίσως να πιστεύεις ότι με το να είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου θα μπορέσεις να ξεπεράσεις τα όρια σου. Και πράγματι, αυτό ίσως να συμβεί. Αλλά είναι, επίσης, σημαντικό μερικές φορές να ενσωματώσεις στις σκέψεις σου θετική ανατροφοδότηση για τον εαυτό σου και να τον συγχαίρεις για τα επιτεύγματα του, όσο συνηθισμένα ή ασήμαντα κι αν σου φαίνονται.

Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και το να μπορείς να δεχτείς κομπλιμέντα! Τις περισσότερες φορές όταν δεχόμαστε ένα θετικό σχόλιο, νιώθουμε άβολα και δεν ξέρουμε πώς ακριβώς πρέπει να αντιδράσουμε. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις τέτοιες στιγμές είναι απλά να δεχτείς το θετικό σχόλιο που εξέλαβες, να νιώσεις όμορφα και να κατανοήσεις ότι το άξιζες. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσεις να καλλιεργήσεις μια θετική σκέψη για τον εαυτό σου.

Να φαντάζεσαι ένα αισιόδοξο μέλλον

Να φαντάζεσαι ένα θετικό μέλλον για τον εαυτό σου. Σκέψου τις ελπίδες σου για το αύριο, την επόμενη εβδομάδα ή ακόμη και για χρόνια από τώρα. Το να οραματίζεσαι το μέλλον σου μέσα από μια αισιόδοξη προοπτική μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σου, να σε βοηθήσει να θέσεις στόχους και να σου δώσει μεγαλύτερη αίσθηση σκοπού στις καθημερινές σου ενέργειες. Εξέτασε το ενδεχόμενο να καταγράψεις τα οράματα σου για το μέλλον. Άσε τη φαντασία σου να οργιάσει και δεν ξέρεις ποτέ πού θα οδηγηθείς.

Γνώριζε τι μπορείς να ελέγξεις

Δεν περνούν όλα από το χέρι σου και αυτό είναι εντάξει! Αποδέξου ότι μπορεί να μην είσαι σε θέση να αλλάξεις τα πάντα. Όταν αναγνωρίζεις ότι κάποια πράγματα είναι πέρα από τον έλεγχο σου, μπορείς να μάθεις να προχωράς και να εστιάζεις στις πτυχές της ζωής σου ή του κόσμου που μπορείς να επηρεάσεις.

Να θυμάσαι πως δεν χρειάζεται να αγνοείς τα αρνητικά που συμβαίνουν

Αισιοδοξία δεν σημαίνει να εστιάζουμε μόνο στη θετική πλευρά, όταν συμβαίνουν πραγματικά απαίσια πράγματα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα, ακόμη κι όταν αυτή δεν είναι τόσο ωραία. Το ζήτημα είναι ακόμη και σε αυτά τα αρνητικά γεγονότα να καταφέρνεις να παραμένεις αισιόδοξη, χωρίς όμως να χάνεις τον ρεαλισμό σου.

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του περιεχομένου συνολικά ή τμηματικά σε οποιοδήποτε μέσον, χωρίς γραπτή άδεια.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ανοιχτή πρόσκληση – βιωματικό εργαστήρι φιλαναγνωσίας για την αποδοχή και τον αλληλοσεβασμό στο σχολείο και την κοινότητα

xristiana

Πρωτοποριακό ραδιοφάρμακο που συμβάλλει στη διάγνωση του Αλτσχάιμερ παράγεται στην Ελλάδα

xristiana

Ενημερωτική Εκδήλωση Για Την Άνοια

xristiana