ΚεντρικήΥγεία

Ο πασίγνωστος ιός που απειλεί τις γυναίκες με καρκίνο και αυξάνει τον κίνδυνο για την καρδιά τους

9/2/2024

Η εύρεση κυττάρων που εγείρουν την υπόνοια HPV λοιμώξεως στο τεστ Παπανικολάου (ΠΑΠ) μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στις γυναίκες, καθώς μια τέτοια διάγνωση έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Παρόλα αυτά, ένας τέτοιος κίνδυνος είναι ελάχιστος, καθώς μόλις 1.600 γυναίκες στο 1 εκατομμύριο θα εμφανίσουν τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου. Αντίθετα, υπάρχει ένας ευρύτερος κίνδυνος, εξίσου απειλητικός για τη ζωή.

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, οι γυναίκες έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο εάν, όμως, έχουν μολυνθεί από ένα στέλεχος υψηλού κινδύνου του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). 

Ο ιός HPV είναι μια πολύ συχνή λοίμωξη με τα στελέχη (υπότυποι) του ιού να διακρίνονται σε υψηλού και χαμηλού κινδύνου.

Τα υψηλού κινδύνου είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, από τα οποία όμως προστατεύει ο εμβολιασμός.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο HPV μπορεί επίσης να συμβάλλει στη συσσώρευση επικίνδυνης πλάκας στις αρτηρίες.

Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει μια σχέση μεταξύ της λοίμωξης από HPV υψηλού κινδύνου και των θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στην έρευνα συμμετείχαν 163.250 νεαρές ή μεσήλικες Κορεάτισσες που δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης.

Οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε διάφορες εξετάσεις υγειονομικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου του τραχήλου της μήτρας για 13 στελέχη υψηλού κινδύνου του ιού HPV.

Οι γυναίκες επέστρεφαν για επανέλεγχο κάθε ένα ή δύο χρόνια σε διάρκεια οκτώμισι χρόνων κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές κατάφεραν να συνδυάσουν τα δεδομένα σχετικά με τα αποτελέσματα των εξετάσεων HPV των γυναικών με εθνικά δεδομένα σχετικά με τους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων

. Για τις νέες και υγιείς γυναίκες, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα ήταν γενικά χαμηλός (9,1 στις 100.000 συνολικά).

Παρόλα αυτά, αφού έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με HPV υψηλού κινδύνου είχαν 3,91 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο απόφραξης αρτηριών, 3,74 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο και 5,86 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν λοίμωξη υψηλού κινδύνου από HPV.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος ήταν ακόμη υψηλότερος στις γυναίκες που είχαν λοίμωξη υψηλού κινδύνου από HPV και παχυσαρκία. 

Υπάρχει, όμως, εξήγηση σύμφωνα με τη Δρα Hae Suk Cheong από την την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Sungkyunkwan στη Σεούλ της Νότιας Κορέας: «Γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της καρδιαγγειακής νόσου και ότι οι ιογενείς λοιμώξεις είναι δυνητικοί εκλυτικοί παράγοντες της φλεγμονής.

Ο ιός HPV είναι γνωστός για τη σύνδεσή του με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά η έρευνα αρχίζει να δείχνει ότι ο ιός αυτός μπορεί επίσης να βρεθεί στην κυκλοφορία του αίματος.

Μπορεί ο ιός να δημιουργεί φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία, συμβάλλοντας σε φραγμένες και κατεστραμμένες αρτηρίες και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου».

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η μόλυνση από στελέχη του HPV υψηλού κινδύνου έχει παρόμοιες επιπτώσεις στους άνδρες και εάν το εμβόλιο HPV μπορεί να αποτρέψει τους θανάτους από καρδιακές παθήσεις.

Ο Δρ Seungho Ryu πρόσθεσε: «Εάν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις στρατηγικές δημόσιας υγείας.

Η αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού κατά του HPV μπορεί να αποτελέσει σημαντική στρατηγική για τη μείωση των μακροπρόθεσμων καρδιαγγειακών κινδύνων».

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Άνοια: Πιθανό “καμπανάκι” αν συμβαίνει αυτό με την πίεσή σας

xristiana

Ξανθιές φίλες πάνε στην Αμερική

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 16/9

xristiana