ΚεντρικήΥγεία

Ξεχάστε τα μήλα! Αυτό το φρούτο μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία σε μόλις 4 ημέρες, σύμφωνα με μελέτη

24/2/2024

Παλιά συνηθίζαμε να λέμε «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα», όμως, οι επιστήμονες βρήκαν ένα ακόμα καλύτερο… απωθητικό γιατρών.

Επιστήμονες από τη Νέα Ζηλανδία διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ακτινιδίου μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση σε μόλις τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Journal of Nutrition».

«Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι οι μικρές αλλαγές στη διατροφή τους, όπως η κατανάλωση ακτινιδίου, θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στο πώς αισθάνονται καθημερινά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η συν-συγγραφέας της μελέτης Tamlin Conner, η οποία διδάσκει ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Otago. Σύμφωνα με τη «New York Post», τα οφέλη του ακτινιδίου όσον αφορά την ψυχική υγεία φέρεται πως οφείλονται στο ότι είναι γεμάτο με βιταμίνη C, η οποία, μεταξύ άλλων, βελτιώνει και τη διάθεση.

Για να επιβεβαιώσει τα οφέλη του ακτινιδίου στην ψυχική υγεία, η ομάδα διεξήγαγε ένα πείραμα διατροφής σε 155 ενήλικες με ανεπάρκεια σε βιταμίνη C. Κάθε μέρα για οκτώ εβδομάδες, οι συμμετέχοντες έπαιρναν είτε εικονικό φάρμακο, είτε συμπλήρωμα βιταμίνης C (250 mg), είτε κατανάλωναν δύο ακτινίδια. Στη συνέχεια, κλήθηκαν να μιλήσουν για τη διάθεσή τους, την ποιότητα του ύπνου τους και τη σωματική τους δραστηριότητα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο η ομάδα που λάμβανε συμπλήρωμα βιταμίνης C όσο και οι καταναλωτές ακτινιδίων ανέφεραν βελτιωμένη διάθεση, αλλά όσοι έτρωγαν ακτινίδια ανέφεραν πως ένιωσαν διαφορά στο πώς αντιλαμβάνονται την προσωπική τους επιτυχία. Επίσης, η ομάδα αυτή φέρεται να είχε καλύτερη διάθεση μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, με τα αποτελέσματα να κορυφώνονται σε περίπου 14-16 ημέρες.

«Από την αρχή, οι συμμετέχοντες είχαν σχετικά καλή ψυχική υγεία, οπότε είχαν ελάχιστα περιθώρια βελτίωσης. Παρ’ όλα αυτά, ανέφεραν πως παρατήρησαν οφέλη από τα ακτινίδια ή τη βιταμίνη C», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Ben Fletcher, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα στο πλαίσιο του διδακτορικού του στο Otago. Οι επιστήμονες απέδωσαν αυτά τα οφέλη στην υψηλή περιεκτικότητα του ακτινιδίου σε βιταμίνη C.

Είναι ενδιαφέρον ότι στους συμμετέχοντες χορηγήθηκε η ποικιλία SunGold, η οποία είναι κίτρινη και όχι πράσινη στο εσωτερικό της, και φέρεται να διαθέτει τριπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από τα πορτοκάλια και τις φράουλες.

Ο Dr. Fletcher δήλωσε ότι τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν πως «ό,τι τρώμε μπορεί να έχει σχετικά άμεσο αντίκτυπο στο πώς αισθανόμαστε». «Ενθαρρύνουμε την ενσωμάτωση διαφόρων τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά με συνέπεια την ευεξία», δήλωσε ο επιστήμονας.TAGS

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εντυπωσιακή η ολική έκλειψη Ηλίου στην Αυστραλία – Το φαινόμενο καταγράφηκε σε βίντεο

xristiana

Θ. Πλεύρης: Δεν αίρεται η μονιμότητα των γιατρών του ΕΣΥ

xristiana

Τουρνουά Μπάσκετ Αγοριών «Το Ροζ Φύλλο του Αγώνα της Ζωής»

xristiana