ΚεντρικήΥγεία

Μακροζωία: 4 πράγματα που κάνει καθημερινά ένας γιατρός για μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή

24/2/2024

Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ακριβώς πόσο καιρό θα ζήσουμε με πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν στη μακροζωία να βρίσκονται εκτός του ελέγχου μας, όπως η γενετική, οι ασθένειες και οι τραυματισμοί.

Ωστόσο, οι συνήθειες του τρόπου ζωής μας έχουν επίσης τεράστιο αντίκτυπο στη μακροζωία μας. Η διατροφή, το πόσο συχνά ασκούμαστε, αν καπνίζουμε και πόσο αλκοόλ πίνουμε επηρεάζουν το καθένα με τον δικό του τρόπο και σε διαφορετικό βαθμό.

Τώρα ένας ειδικός αποκάλυψε τέσσερα πράγματα που κάνει ο ίδιος για να βελτιώσει το προσδόκιμο ζωής του. Μιλώντας στο Business Insider, ο γιατρός και συγγραφέας των μπεστ σέλερ των New York Times, Μάικλ Γκρέγκερ, μοιράστηκε τα πράγματα που προσπαθεί να κάνει καθημερινά για να ζήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και υγιέστερη ζωή.

Αυτά είναι:

  1. Τρώει μούρα, σταυρανθή λαχανικά και λιναρόσπορο.
  2. Χρησιμοποιεί ένα γραφείο με διάδρομο.
  3. Ανεβάζει τον καρδιακό του ρυθμό.
  4. Καταναλώνει τις θερμίδες του νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

1. Τρώει μούρα, σταυρανθή λαχανικά και λιναρόσπορο

Αυτό το σημαντικό μέρος του σχεδίου μακροζωίας του Δρ. Γκρέγκερ είναι εμπνευσμένο από τους μακροβιότερους ανθρώπους στον πλανήτη. «Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Μπλε Ζωνών και να επικεντρώσουμε τη διατροφή μας σε ολόκληρα φυτικά τρόφιμα», υπογράμμισε ο γιατρός.

Υπάρχουν πέντε επίσημες Μπλε Ζώνες σε όλο τον κόσμο. Ορίζονται ως περιοχές όπου ο πληθυσμός ζει περίπου 10 χρόνια περισσότερο από τον μέσο όρο της χώρας και περιλαμβάνουν την Ικαρία στην Ελλάδα, τη Σαρδηνία στην Ιταλία και τα νησιά Οκινάουα στην Ιαπωνία.

Η δίαιτα της Μπλε Ζώνης είναι παρόμοια με τη μεσογειακή διατροφή και είναι συχνά υψηλή σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους και χαμηλή σε ραφιναρισμένη ζάχαρη, ζωικά προϊόντα και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ο Δρ. Γκρέγκερ είπε: «Ουσιαστικά, είναι η αληθινή τροφή που μεγαλώνει από το έδαφος. Σίγουρα προσπαθώ να μην είμαι υποκριτής και προσπαθώ να τρώω τη δίαιτα που προτείνω σε όλους», είπε ο ίδιος.

Πιο συγκεκριμένα, προσπαθεί να τρώει καθημερινά μούρα και σταυρανθή. Τα σταυρανθή λαχανικά περιλαμβάνουν το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι. Περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως η σουλφοραφάνη, μια ένωση που μπορεί να εξουδετερώσει τις τοξίνες και να μειώσει τη φλεγμονή, ενώ τα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της βλάβης των κυττάρων.

Τρώει επίσης μια κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο καθημερινά επειδή περιέχει υψηλές ποσότητες λιγνάνων, οι οποίες συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

2. Χρησιμοποιεί γραφείο με διάδρομο

Ένας καθιστικός τρόπος ζωής με 10 ή περισσότερες ώρες καθισιού την ημέρα έχει συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Για τον λόγο αυτό, κάθε φορά που ο Δρ. Γκρέγκερ εργάζεται από το σπίτι, περπατά όλη μέρα σε ένα γραφείο με διάδρομο που έχει ρυθμιστεί στα τρία έως πέντε χιλιόμετρα την ώρα. Αυτό του επιτρέπει να περπατά περίπου 22 χιλιόμετρα την ημέρα.

«Αυτό με εμποδίζει να κάνω καθιστική ζωή, αλλά δεν μου δίνει προσφέρει άσκηση από μόνο του», είπε.

3. Ανεβάζει τον καρδιακό του ρυθμό

Εδώ είναι που είναι σημαντική η άσκηση και ο Δρ. Γκρέγκερ στοχεύει σε περίπου 90 λεπτά μέτριας ή 40 λεπτά έντονης άσκησης καθημερινά. Μιλώντας στο Business Insider παραδέχτηκε ότι η αρκετή άσκηση όταν ταξιδεύει είναι δύσκολη.

«Αυτό το νέο διαμέρισμα που έχω δίπλα στο αεροδρόμιο βρίσκεται στον 18ο όροφο, οπότε προσπαθώ να ανεβαίνω 18 ορόφους κάθε μέρα», είπε. Έχει πάντα μαζί του ένα λάστιχο αντίστασης και κάνει ασκήσεις χωρίς εξοπλισμό αν το μέρος όπου μένει δεν έχει αρκετές σκάλες.

4. Τρώει τις θερμίδες νωρίτερα μέσα στην ημέρα

Όλοι γνωρίζουμε ότι το πόσο τρώμε έχει μια μόνιμη επίδραση στο σώμα μας, αλλά το πότε τρώτε μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτό συνδέεται με το πώς λειτουργεί ο κιρκάδιος ρυθμός μας, λέει ο Δρ. Γκρέγκερ. Ο ίδιος ακριβώς αριθμός θερμίδων που καταναλώνονται το βράδυ προκαλεί λιγότερη άνοδο του σακχάρου στο αίμα το πρωί και απορροφούμε λιγότερα τριγλυκερίδια, το λίπος που το σώμα μετατρέπει τις αχρησιμοποίητες θερμίδες.

Μια επιστημονική ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε το 2022 διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι από τους 400 συμμετέχοντες που κατανάλωναν τις περισσότερες θερμίδες τους νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που έκαναν το αντίθετο παρόλο που έτρωγαν παρόμοια ποσότητα συνολικά.

Είδαν επίσης μεγαλύτερες βελτιώσεις στα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα τους. «Αν πρόκειται να φάτε οποιοδήποτε είδος πρόχειρου φαγητού, κάντε το το πρωί γιατί το σώμα μπορεί να το χειριστεί καλύτερα», κατέληξε.

Related posts

Ημερίδα στον Βόλο για το φαινόμενο της αστεγίας

xristiana

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

xristiana

Νέα Πασαρέλα 10 με τίτλο «Το Ελληνικό Φως»

xristiana