ΚεντρικήΥγεία

Κατάθλιψη και άγχος προκαλεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

24/2/2024

Τουλάχιστον οκταπλάσιος είναι ο κίνδυνος απόπειρας αυτοκτονίας σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μια ορμονική διαταραχή που παρατηρείται στο 5-15% των γυναικών περίπου.

Η διαπίστωση αυτή προέρχεται από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine από ερευνητές των τμημάτων Ψυχιατρικής στα νοσοκομεία E-DA Dachang και E-DA της Ταϊβάν και υποδεικνύει την ανάγκη για παρακολούθηση της ψυχικής υγείας των γυναικών αυτών προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια πάθηση που αντιμετωπίζεται, όμως δεν θεραπεύεται. Προκαλεί μεταβολικές διαταραχές όπως διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως υπέρταση και εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ συνδέεται με υπογονιμότητα, παχυσαρκία, ανεπιθύμητη τριχοφυΐα και δερματολογικά προβλήματα. Όλα αυτά μαζί, προκαλούν κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή.

H ακμή είναι σύνηθες πρόβλημα σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Γυναίκες κάτω των 40 ετών, κινδυνεύουν να αυτοκτονήσουν 9,15 φορές περισσότερο (από 8,03 έως 10,42 φορές) λόγω του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από την εθνική τράπεζα δεδομένων της Ταϊβάν από το 1997-2012, για μια ομάδα 18.960 ασθενών που είχε καταγραφεί διάγνωση για σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών την οποία συνέκριναν με μια ομάδα 189.600 γυναικών χωρίς το σύνδρομο (αναλογία 1:10) αξιολογώντας τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, το ψυχιατρικό προφίλ, τη συχνότητα επισκέψεων σε γιατρό και τους δείκτες συννοσηρότητας.

Από την ανάλυση διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών διέτρεχαν κίνδυνο 8,47 φορές μεγαλύτερο για απόπειρα αυτοκτονίας σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (με απόκλιση από 7,54 έως 9,51 φορές).

Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν εμφανής:

  • στις εφήβους, όπου κινδύνευαν κατά 5,38 φορές περισσότερο (με απόκλιση από 3,93 έως 7,37 φορές), από τις εφήβους που δεν είχαν το σύνδρομο,
  • στις νέες ενήλικες κάτω των 40 ετών, οι οποίες κινδύνευαν κατά 9,15 φορές περισσότερο (με απόκλιση από 8,03 έως 10,42 φορές) και
  • στις ηλικιωμένες γυναίκες κατά 3,75 φορές (με απόκλιση από 2,23 έως 6,28 φορές).

Σε ότι αφορά την ακρίβεια των αποτελεσμάτων της έρευνας, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι υπάρχει κίνδυνος να μην εκτιμάται πλήρως η συχνότητα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών και των ψυχικών διαταραχών, καθώς τα στοιχεία προήλθαν από βάση δεδομένων, με πιθανές απώλειες λόγω διοικητικών ζητημάτων και έλλειψης κλινικών δεδομένων, όπως ο δείκτης μάζας σώματος και συμπτώματα κατάθλιψης. Επίσης δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση της συγχυτικής επίδρασης της έκθεσης σε βαλπροϊκό οξύ.

Καταλήγοντας οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η συγκεκριμένη μελέτη υπογραμμίζει τον αυξημένο κίνδυνο για απόπειρα αυτοκτονίας που αντιμετωπίζουν τα άτομα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ακόμη και μετά από προσαρμογή για δημογραφικά στοιχεία, ψυχιατρικές συννοσηρότητες, σωματικές καταστάσεις και κλινικές επισκέψεις για όλες τις αιτίες. Αυτό υποδηλώνει τη σημασία της τακτικής παρακολούθησης της ψυχικής υγείας και του κινδύνου αυτοκτονίας σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Αντίστοιχες μελέτες έχουν δείξει ανάλογα αποτελέσματα, όπως μελέτη του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, έδειξε ότι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν 50% αυξημένες πιθανότητες για ψυχικές διαταραχές.

Πηγή: https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δελτίο καλών ειδήσεων

xristiana

Πώς να πετύχετε τα super glossy lips σε τέσσερις κινήσεις

xristiana

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Για Την Αταξία Του Φρίντριχ

xristiana