5/12/2023
Η επίδραση που έχει ο υποθυρεοειδισμός στη γήρανση είναι πολύπλοκη, αλλά ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να σχετίζεται με παρατεταμένη ζωή.
Υποθυρεοειδισμός είναι όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες για να υποστηρίξει τις σωματικές λειτουργίες. Τα πολύ χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών προκαλούν επιβράδυνση πολλών από τις διαδικασίες στο σώμα.
Αυτή η “επιβράδυνση” δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο υποθυρεοειδισμός καθυστερεί τη γήρανση. Η γήρανση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από το πόσο γρήγορα τα κύτταρα ξεκινούν τις λειτουργίες τους.
Μπορεί ο υποθυρεοειδισμός να επιβραδύνει τη γήρανση;
Η ζωή με υποθυρεοειδισμό μπορεί να επιβραδύνει κάποιες διαδικασίες στο σώμα, που συμβάλλουν στη γήρανση -όπως ο μεταβολισμός- αλλά οι ακριβείς επιπτώσεις του στη διαδικασία της γήρανσης είναι ασαφείς.
Ο μεταβολισμός είναι ένας ευρύς όρος για τη χρήση ενέργειας από το σώμα. Περιλαμβάνει λειτουργίες που σχετίζονται με την μετατροπή των τροφίμων σε ενέργεια και εκείνες που αφορούν χρήσεις ενέργειας σε κυτταρικό επίπεδο. Ο μεταβολικός ρυθμός είναι η ταχύτητα με την οποία συμβαίνουν αυτές οι διεργασίες.
Ο αργός μεταβολισμός λόγω υποθυρεοειδισμού μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση των κυττάρων με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του ρυθμού με τον οποίο το σώμα αντικαθιστά τα παλιά κύτταρα με νέα.
Τα μακροβιότερα κύτταρα που διατηρούν ενέργεια μπορεί να ακούγονται σαν “πηγή νεότητας”, αλλά η γήρανση δεν είναι τόσο απλή και το πόσο σημαντικά επηρεάζει ο μεταβολισμός τη συνολική βιολογική ηλικία δεν είναι γνωστό.
Η βιολογική γήρανση ορίζεται ως μια προοδευτική, σταδιακή μείωση της λειτουργίας σε όλα τα συστήματα του σώματος με την πάροδο του χρόνου. Αν και περιλαμβάνει αλλαγές στον μεταβολισμό, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει πολλούς άλλους παράγοντες, όπως:
- βλάβες στο DNA
- αλλαγές στη γενετική έκφραση
- δομική δυσλειτουργία εντός των κυττάρων
- ορμονικές αλλαγές
- μειωμένη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος
- εξάντληση βλαστοκυττάρων
Επηρεάζει ο υποθυρεοειδισμός το προσδόκιμο ζωής;
Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία σχεδόν κάθε οργάνου στο σώμα.
Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία είναι πιθανά προβλήματα υγείας που επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια.
Με τη θεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν με υποθυρεοειδισμό δεν βλέπουν σημαντική μείωση στο προσδόκιμο ζωής και τα προβληματικά συμπτώματα συνήθως υποχωρούν σε εβδομάδες έως μήνες.
Μπορεί ο υποθυρεοειδισμός να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής;
Παρόλο που οι επιπτώσεις του υποθυρεοειδισμού στη διαδικασία της γήρανσης δεν είναι καλά κατανοητές, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προάγει τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής συνολικά, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015.
Ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός (όταν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών είναι χαμηλά αλλά εκείνα των ελεύθερων ορμονών του θυρεοειδούς είναι στο αναμενόμενο εύρος) μπορεί να επηρεάσει θετικά παράγοντες που συνδέονται με την μακροζωία, όπως η γενετική έκφραση και η λειτουργία των ορμονών.
Επιπλέον, σε μια μελέτη του 2017 με περισσότερους από 7.000 συμμετέχοντες, τα άτομα με χαμηλή φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς έζησαν έως και 3,5 χρόνια περισσότερο συνολικά και 3,1 χρόνια περισσότερο χωρίς καρδιαγγειακή νόσο, σε σύγκριση με άτομα με υψηλή ή φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς.
Μπορεί να μην σημαίνει ότι ο υποθυρεοειδισμός, συγκεκριμένα, είναι αιτία μεγαλύτερης διάρκειας ζωής. Μπορεί η χαμηλότερη λειτουργία του θυρεοειδούς να είναι μέρος ενός κληρονομικού φαινοτύπου, ενός μεταβιβασμένου συνόλου χαρακτηριστικών, που προάγουν την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Μια παλαιότερη μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι ένα οικογενειακό ιστορικό μακροζωίας στους γονείς σχετιζόταν με χαμηλότερη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα παιδιά, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Πώς επηρεάζει η ηλικία τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού
Η βιολογική διαδικασία γήρανσης προκαλεί φυσικά έκπτωση στην λειτουργία των οργάνων. Ο θυρεοειδής δεν εξαιρείται και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο υποθυρεοειδισμός είναι πιο συχνός σε άτομα άνω των 60 ετών.
Παρά τον αυξημένο επιπολασμό, τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού στους ηλικιωμένους ενήλικες είναι συχνά λιγότερο σοβαρά σε σύγκριση με εκείνα στους νέους.
Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο πώς οι φυσικές εμπειρίες που σχετίζονται με την ηλικία μπορούν να μιμηθούν τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, καθιστώντας τα λιγότερο αισθητά.
Καθώς μεγαλώνετε, για παράδειγμα, μπορεί να έχετε μια φυσική δυσανεξία στο κρύο, αλλά αυτό μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού. Τα συμπτώματα άλλων χρόνιων ασθενειών που εμφανίζονται συνήθως αργότερα στη ζωή μπορούν επίσης να “κρύψουν” τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο μπορεί να έχετε πιο ήπια συμπτώματα υποθυρεοειδισμού ως ηλικιωμένοι, είναι επειδή οι ορμονικές σας ανάγκες έχουν αλλάξει με τον καιρό.
Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2019, οι άνθρωποι χρειάζονται λιγότερες θυρεοειδικές ορμόνες καθώς γερνούν για να επιτύχουν τη σωστή λειτουργία οργάνων. Σε πολλές περιπτώσεις, τα χαμηλότερα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών σε ηλικιωμένους ενήλικες δεν προκαλούν σημαντικά ελλείμματα στην λειτουργία και μπορεί να μην χρειάζονται καν θεραπεία με λεβοθυροξίνη (το χρυσό πρότυπο της φαρμακευτικής αγωγής που χρησιμοποιείται στη θεραπεία).
Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της λεβοθυροξίνης
Η λεβοθυροξίνη είναι μια συνθετική μορφή της θυρεοειδικής ορμόνης θυροξίνης. Είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα στη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού και λειτουργεί με τη συμπλήρωση θυρεοειδικών ορμονών, όταν τα φυσικά σας επίπεδα είναι πολύ χαμηλά.
Αν και συνταγογραφείται τακτικά για τη διαχείριση του θυρεοειδούς, η μακροχρόνια χρήση της λεβοθυροξίνης εγείρει διαφωνίες στην επιστημονική κοινότητα.
Όχι μόνο μπορεί να υπερσυνταγογραφείται σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και οστεοπόρωσης.
Δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία ότι η λήψη λεβοθυροξίνης για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού θα επιταχύνει τη γήρανση ή θα μειώσει το προσδόκιμο ζωής.
Πηγή: healthline.com
Πηγή: https://www.onmed.gr