ΚεντρικήΥγεία

Παιδικός πυρετός: Πότε είναι ώρα να πάτε σε γιατρό

18/12/2023

Ο πυρετός είναι ο φυσικός τρόπος του σώματος για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

“Ο πυρετός βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιβραδύνει την εξάπλωση ιών και βακτηρίων. Βοηθά το σώμα να παράγει περισσότερα αντισώματα και χημικές ουσίες που καταπολεμούν τις μολύνσεις και βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να κινούνται καλύτερα στο σώμα”, εξήγησε ο δρ. Christopher Tolcher, παιδίατρος στην παιδιατρική κλινική Agoura-West Valley, μέρος του δικτύου Chidlren’s Hospital του Λος Άντζελες.

Και επισήμανε το εξής: “Ο πυρετός δεν είναι σχεδόν ποτέ επικίνδυνος. Πρέπει να φτάσει τους 41°C για να προκαλέσει βλάβη στους ιστούς. Αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο”.

Τούτου λεχθέντος, εάν ο πυρετός του παιδιού σας φτάσει τους 40°C, καλέστε τον γιατρό σας: “Δεν σημαίνει ότι το παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά θα πρέπει να ελεγχθεί από τον γιατρό εκείνη την ημέρα για να δει τι συμβαίνει”, είπε ο δρ. Tolcher.

Η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος για ένα παιδί κυμαίνεται από 36°C έως 37,7°C, με μέσο όρο γύρω στους 37°C. Όταν η θερμοκρασία ενός ατόμου φτάσει τους 38°C ή περισσότερο, θεωρείται πυρετός.

Πότε ο πυρετός θεωρείται επείγουσα ιατρική κατάσταση;

Καλέστε αμέσως τον γιατρό του παιδιού σας για:

  • Πυρετό που διαρκεί περισσότερο από 4-5 μέρες
  • Πυρετό (πάνω από 38°C) σε νεογέννητο μικρότερο των 2 μηνών
  • Πυρετό 40°C ή υψηλότερος σε παιδί οποιασδήποτε ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων
  • Πυρετό άνω του 38,8°C σε βρέφος (κάτω του 1 έτους) για περισσότερες από δύο μέρες

Εάν το παιδί σας έχει πυρετό και οποιοδήποτε από αυτά τα ακόλουθα συμπτώματα, καλέστε αμέσως τον γιατρό σας ή πηγαίνετε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ενός νοσοκομείου:

  • Εκτεταμένο, κόκκινο ή μοβ εξάνθημα
  • Δυσκίνητος αυχένας και έντονος πονοκέφαλος
  • Έντονος πόνος, συμπεριλαμβανομένου εκείνου στην κοιλιά
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Μεγάλη αδυναμία ή αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση
  • Αφυδάτωση (οι πάνες είναι στεγνές, το παιδί δεν ουρεί πολύ ή/και τα ούρα είναι σκούρα)
  • Επιληπτικές κρίσεις

Τα παιδιά κάτω των 5 ετών μπορεί μερικές φορές να εμφανίσουν επιληπτικές κρίσεις κατά τη διάρκεια πυρετού. “Οι επιληπτικές κρίσεις είναι κάτι που φυσικά τρομάζει κάθε γονέα, αλλά τις περισσότερες φορές, δεν χρειάζεται να πάτε στα Επείγοντα”, είπε ο δρ. Tolcher.

Εάν το παιδί σας έχει μια κρίση που διαρκεί λιγότερο από δύο λεπτά, καλέστε τον γιατρό σας. Εάν μια κρίση διαρκεί περισσότερο από 4-5 λεπτά, καλέστε το 166.

Πυρετός που αντιμετωπίζεται στο σπίτι: Οι καλύτερες πρακτικές

Τώρα, εάν το παιδί σας έχει πυρετό που μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι, πώς μπορείτε να κάνετε καλύτερα το παιδί σας όσο αναρρώνει;

Εστιάστε στο πώς πάει το παιδί και όχι στον αριθμό στο θερμόμετρο. Αν ο πυρετός είναι 38°C, αλλά το παιδί κλαίει από πονοκέφαλο ή πόνο στο αυτί, δώστε ένα αναλγητικό. Αλλά αν έχει 40°C και δεν νιώθει τόσο άσχημα, απλά δώστε του υγρά και κάντε το να νιώθει άνετα”, λέει ο ίδιος.

Τα πολλά στρώματα ρούχων και οι βαριές κουβέρτες θα ανεβάσουν τον πυρετό, επομένως οι ελαφριές πιτζάμες και οι ελαφριές κουβέρτες είναι μια χαρά.

Δώστε πολλά υγρά: Το σώμα καίει το νερό που περιέχει πολύ πιο γρήγορα όταν έχει πυρετό, γι’ αυτό και τα επιπλέον υγρά είναι σημαντικά. Δεν θέλετε να αφυδατωθεί το παιδί σας”, προειδοποιεί ο δρ. Tolcher.

Πώς να καταλάβετε πότε το παιδί μπορεί να είναι αφυδατωμένο; Εάν τα ούρα του παιδιού είναι σκούρα ή εάν το παιδί δεν ουρεί τόσο συχνά όσο συνήθως, δώστε του περισσότερα υγρά. Δώστε του να πιει ό,τι του αρέσει περισσότερο από νερό, διαυγείς σούπες, διαλύματα ηλεκτρολυτών ή γρανίτα παγωτό.

“Εάν ένα παιδί έχει πυρετό 40°C και έχει πολλούς πόνους στο σώμα, η χορήγηση ενός φαρμάκου θα ρίξει τον πυρετό κατά 2-3 βαθμούς. Αυτό είναι αρκετό. Σκοπός είναι απλώς να κάνετε το παιδί να νιώθει πιο άνετα, σημείωσε ο δρ. Tolcher.

Μάλιστα, “αν προσπαθήσετε επιθετικά να κρατήσετε τον πυρετό στους 37°C, ουσιαστικά επιβραδύνετε την ανοσολογική απόκριση στην μόλυνση. Δηλαδή καθυστερείτε την ανάρρωση του παιδιού, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακόμα κι αν το παιδί νιώθει χάλια και θέλετε να αισθανθεί καλύτερα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προσέξτε να μην του δώσετε υπερβολική δόση από φάρμακα για κρυολόγημα. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες στην συσκευασία.

Τα καλύτερα φάρμακα για τον πυρετό είναι η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη. Μην δίνετε ποτέ στο παιδί ασπιρίνη.

Και το πιο σημαντικό απ’ όλα: μην πανικοβάλλεστε!

“Όλοι πρέπει να ξεκουραζόμαστε όταν είμαστε άρρωστοι. Αυτό είναι ένα από τα οφέλη του πυρετού. Σε επιβραδύνει και σε υποχρεώνει να ηρεμήσεις”, κατέληξε ο δρ. Tolcher.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Λιπαρό δέρμα: Τα καλύτερα tips για το καλοκαίρι

xristiana

Ρουζ: Διαφορετικοί τρόποι για να το χρησιμοποιήσετε

xristiana

Δ. Πετρούπολης: Σχολικά Είδη Για Παιδιά Των Ωφελούμενων Της Δομής Του Κοινωνικού Παντοπωλείου

xristiana