ΚεντρικήΥγεία

Πίεση αίματος: Η μία αλλαγή στη διατροφή που αλλάζει τα πάντα

18/12/2023

Η μείωση της πρόσληψης νατρίου (αλάτι) μείωσε σημαντικά την αρτηριακή πίεση στους περισσότερους ανθρώπους, ακόμη και σε εκείνους που έπαιρναν ήδη φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η χαμηλότερη κατανάλωση αλατιού θα μπορούσε να έχει οφέλη για την υγεία σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων.

Πολλοί άνθρωποι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Η αρτηριακή πίεση θεωρείται υψηλή όταν οι συστολικές μετρήσεις (η λεγόμενη “μεγάλη” πίεση στην μέτρηση) είναι σταθερά πάνω από 130 mm Hg ή οι διαστολικές ενδείξεις (η λεγόμενη “μικρή” πίεση στην μέτρηση) είναι πάνω από 80 mm Hg.

Ο ρόλος του νατρίου στην υπέρταση

Αν και το νάτριο είναι ζωτικής σημασίας για το ανθρώπινο σώμα, η υπερβολική ποσότητα συμβάλλει στην υπέρταση. Η ευαισθησία της αρτηριακής πίεσης στο νάτριο, ωστόσο, διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αυτό καθιστά δύσκολο τον προσδιορισμό του τι σημαίνει “υγιής ποσότητα αλατιού” στη διατροφή κάποιου. Επίσης, οι περισσότερες μελέτες για δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι έχουν αποκλείσει άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έτσι, δεν είναι σαφές πόσο η μείωση της πρόσληψης αλατιού θα επηρεάσει τους ανθρώπους που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα.

Πώς έγινε η έρευνα για το διαιτητικό νάτριο και την αρτηριακή πίεση

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον δρ. Deepak Gupta στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt μελέτησε την επίδραση του διατροφικού νατρίου στην αρτηριακή πίεση σε 213 άτομα, ηλικίας 50-75 ετών (65-35% αναλογία γυναικών-αντρών). Κάποια άτομα έπαιρναν φάρμακα για να ελέγξουν την υψηλή αρτηριακή τους πίεση.

Οι συμμετέχοντες ανατέθηκαν τυχαία σε δίαιτα υψηλής ή χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο για μια εβδομάδα. Όσοι έκαναν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι (νάτριο) πρόσθεσαν 2.200 mg νατρίου την ημέρα στη συνήθη δίαιτά τους. Όσοι έκαναν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο έλαβαν γεύματα, σνακ και ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μιας εβδομάδας. Η δίαιτα παρείχε κατά μέσο όρο 500 mg νατρίου την ημέρα.

Οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων μετά από μια εβδομάδα. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες άλλαξαν “ομάδα δίαιτας” (μετέβησαν από δίαιτα με λιγότερο αλάτι σε δίαιτα με αυξημένο αλάτι και αντίστροφα) για μια εβδομάδα και μετρήθηκε ξανά η αρτηριακή τους πίεση. Οι αρτηριακές πιέσεις ήταν οι μέσοι όροι των μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε 24 ώρες κατά τη διάρκεια κανονικών καθημερινών δραστηριοτήτων. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο JAMA.

Σημαντικά ευρήματα και επιπτώσεις

  • Σχεδόν το 75% των συμμετεχόντων είχε χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση (“μεγάλη” πίεση) στη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι απ’ ό,τι στη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, με μέση πτώση 7 mm Hg.
  • Σε σύγκριση με τη συνήθη δίαιτά τους, το 72% των συμμετεχόντων είχε χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση (“μεγάλη” πίεση) σε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, με μέση πτώση 6 mm Hg.
  • Η επίδραση του διατροφικού νατρίου δεν εξαρτιόταν αρχικά από το αν ένα άτομο είχε υπέρταση. Επίσης, δεν επηρεάστηκε από το αν έπαιρναν φάρμακα για την υπέρταση.

Αυτές οι μειώσεις της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Τα ευρήματα υποστηρίζουν την μείωση του διατροφικού νατρίου με σκοπό την μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η επίδραση της δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ήταν σαν εκείνο ενός κοινού, τυπικού φαρμάκου για την υπέρταση. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν επίσης ότι η μείωση του αλατιού τη διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που λαμβάνουν ήδη φάρμακα για την υπέρταση.

“Όπως η έστω και λίγη σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερη από την πλήρη καθιστική ζωή, έτσι και η οποιαδήποτε μείωση αλατιού στη διατροφή είναι καλύτερη από την καθόλου μείωση, λέει ο δρ. Gupta.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πώς καταλαβαίνετε ότι ένα παιδί έχει αυτισμό;

xristiana

Φρεντερίκ Σοπέν

xristiana

Έναρξη Του Προγράμματος «Η Κατάθλιψη Δεν Κάνει Διακρίσεις»

xristiana