ΚεντρικήΥγεία

Είναι πρόβλημα αν δεν πηγαίνετε κάθε μέρα στην τουαλέτα;

28/12/2023

Οι κινήσεις του εντέρου είναι ένα κρίσιμο μέρος της πέψης και της απαλλαγής από τα απόβλητα.

Το να κάνεις κενώσεις κάθε μέρα, όμως, είναι κάτι που δεν συμβαίνει σε όλους. Μερικοί πηγαίνουν στην τουαλέτα πολλές φορές την ημέρα, ενώ άλλοι μπορεί να πηγαίνουν μόνο λίγες φορές την εβδομάδα.

Είναι η καθημερινή κένωση το ιδανικό; Είτε είστε κάποιος που κάνει κενώσεις καθημερινά είτε όχι, δείτε τι λένε οι ειδικοί για το πώς η συχνότητα κενώσεων επηρεάζει την υγεία σας.

Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα

Δεν υπάρχει μια καθολικά συνιστώμενη συχνότητα ή ρυθμός για τις κενώσεις του εντέρου, λέει ο δρ. Babak Firoozi, γαστρεντερολόγος στο MemorialCare Orange Coast Medical Center της Καλιφόρνια.

Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι άνθρωποι χωρίς σημαντικά ιατρικά προβλήματα ή καταστάσεις υγείας συνήθως εμφανίζουν κενώσεις από τρεις φορές την ημέρα έως τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτό βασίζεται σε μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύτηκε στο Scandinavian Journal of Gastroenterology, η οποία ανέφερε ότι το 98% των συμμετεχόντων στο γενικό ενήλικο πληθυσμό εμπίπτει στην ίδια κατηγορίας συχνότητας για τις κενώσεις του εντέρου.

Ωστόσο, εάν δεν πηγαίνετε στην τουαλέτα με την ίδια συχνότητα που αναφέρεται στην μελέτη, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείτε, λέει ο δρ. Firoozi. Είναι σύνηθες να έχει ο καθένας μας τη δική του ρουτίνα και οι ατομικές διαφορές στις συνήθειες του εντέρου είναι απολύτως φυσιολογικές. Αυτό που έχει σημασία είναι να ακολουθείς αυτό που είναι πιο χαρακτηριστικό για σένα, πρόσθεσε:

“Μερικοί πηγαίνουν στην τουαλέτα τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και στο άλλο άκρο του φάσματος, κάποιοι πηγαίνουν περισσότερες από μία φορές την ημέρα. Εφόσον αυτό είναι το κανονικό τους μοτίβο, δεν πειράζει”.

Είναι λόγος ανησυχίας αν δεν πηγαίνεις κάθε μέρα στην τουαλέτα;

Εάν είστε κάποιος που δεν έχει καθημερινές κενώσεις, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, συμφωνεί και ο δρ. Andrew DuPont, γαστρεντερολόγος στο UTHealth Houston. Είναι απολύτως φυσιολογικό να έχετε διαφορετικές συχνότητες κενώσεων και το να μην κάνετε καθημερινά κενώσεις δεν σηματοδοτεί αυτόματα κανένα πρόβλημα ή αιτία ανησυχίας.

Άλλοι μπορεί να μην πηγαίνουν καθημερινά στην τουαλέτα, επειδή μπορεί να έχουν ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν την υγεία του εντέρου τους, όπως λειτουργική δυσκοιλιότητασύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), κοιλιακή δυσφορία, γαστρεντερίτιδα ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn.

Ο δρ. Firoozi πρόσθεσε ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να κατανοήσετε το δικό σας κανονικό μοτίβο και να διασφαλίσετε ότι δεν αντιμετωπίζετε καμία ενόχληση, πόνο ή άλλα πεπτικά προβλήματα.

Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τις συνήθειες του εντέρου σας ή παρατηρήσετε ξαφνικές αλλαγές, όπως επίμονη δυσκοιλιότητα ή απροσδόκητη αύξηση της συχνότητας των κενώσεων σας, ο δρ. Firoozi συνιστά να επικοινωνήσετε με γιατρό για εξατομικευμένη καθοδήγηση.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις κινήσεις του εντέρου

Σύμφωνα με τον δρ. DuPont και τον δρ. Firoozi, πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το πόσο συχνά έχετε κενώσεις, όπως αλλαγές στον τρόπο ζωής, τυχόν ιατρικές καταστάσεις και κάποιοι βιολογικοί παράγοντες.

  • Διατροφή: Αυτά που τρώτε και πίνετε επηρεάζουν την πέψη και τις κινήσεις του εντέρου. Για παράδειγμα, εάν η διατροφή σας είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες, μπορεί δυσκολεύεστε να κάνετε κενώσεις, αυξάνοντας την πιθανότητα δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, αυτά που πίνετε μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη συνοχή και τη συχνότητα των κοπράνων. Η κατανάλωση άφθονων υγρών μπορεί να βοηθήσει να μαλακώσουν τα κόπρανα, ενώ η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.
  • Σωματική δραστηριότητα: Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει την κινητικότητα του εντέρου. Βοηθά στην πέψη, μειώνοντας τον χρόνο που χρειάζεται για να μετακινηθεί η τροφή στο παχύ έντερο.
  • Ιατρικές καταστάσεις: Ορισμένα θέματα υγείας, όπως το IBS, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), ο διαβήτης και τυχόν διαταραχές του θυρεοειδούς, μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα και διάρροια.
  • Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επιβραδύνουν την κίνηση των εντέρων σας και μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα ή άλλες παρενέργειες. Τα κοινά φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν την κινητικότητα του εντέρου περιλαμβάνουν φάρμακα χημειοθεραπείας που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου, φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του έλκους του στομάχου ή της καούρα και κάποια μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη και η μετφορμίνη (χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη).
  • Ηλικία: Οι συνήθειες του εντέρου μπορούν να αλλάξουν καθώς γερνάτε, με τη δυσκοιλιότητα να είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους. Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται με την πάροδο του χρόνου, όπως και η κινητικότητα του εντέρου.

Πηγή: verywellhealth.com

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Κορωνοϊός: Δωρεάν το εμβόλιο στις δημόσιες δομές – Έως 5 ευρώ στα φαρμακεία

xristiana

Μουσική βραδιά στην Άνω Σύρο με πανσέληνο

xristiana

Εμβόλιο χωρίς σύριγγα; Ο Μπιλ Γκέιτς ίσως βρήκε τη λύση

xristiana