ΚεντρικήΥγεία

Αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων αν ξυπνάτε έτσι κάθε πρωί

21/12/2023

Μήπως σας εκνευρίζει ο ήχος του ξυπνητηριού σας το πρωί; Υπάρχει σημαντικός λόγος υγείας να ξυπνάτε χωρίς ξυπνητήρι.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το ξύπνημα με ξυπνητήρι θα μπορούσε να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, γεγονός που αυξάνει και τον κίνδυνο για ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως το εγκεφαλικό και το έμφραγμα.

Η Yeonsu Kim, μια διδακτορική φοιτήτρια νοσηλευτικής από τη Σχολή Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, αξιολόγησε τον τρόπο που το ξύπνημα με ξυπνητήρι συμβάλλει στην πρωινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία συμβαίνει όταν οι άνθρωποι μετακινούνται γρήγορα από τον ύπνο σε κατάσταση εγρήγορσης.

Αν και όλοι μας βιώνουμε έναν ορισμένο βαθμό αύξησης της αρτηριακής πίεσης το πρωί, όσοι έχουν τακτικά αυξημένη πρωινή αρτηριακή πίεση θα μπορούσαν να διατρέχουν αρνητικό κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Πώς έγινε η (μικρή) έρευνα

Η μελέτη αξιολόγησε 32 συμμετέχοντες σε δύο ημέρες. Οι συμμετέχοντες φορούσαν έξυπνα ρολόγια και πιεσόμετρα για την μέτρηση της αρτηριακής τους πίεσης τόσο κατά τη διάρκεια του ύπνου, όσο και όταν ξυπνούσαν. Την πρώτη μέρα ξύπνησαν όλοι χωρίς ξυπνητήρι, ενώ τη δεύτερη με ξυπνητήρι μετά από πέντε ώρες ύπνου. Στην συνέχεια αναλύθηκαν οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και στις δύο περιπτώσεις.

“Αν και τα αποτελέσματα από αυτήν την πιλοτική μελέτη πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και να επικυρωθούν σε μεγαλύτερο δείγμα, η έρευνα έδειξε ότι όσοι ξυπνούσαν με το ζόρι είχαν πρωινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης που ήταν κατά 74% μεγαλύτερη από ό,τι εκείνοι που ξύπνησαν φυσικά. Αυτό είναι απόδειξη σύνδεσης μεταξύ της σύντομης διάρκειας ύπνου, του αναγκαστικού ξυπνήματος και της πρωινής αύξησης της αρτηριακής πίεσης”, είπε η Kim.

Ο ύπνος επηρεάζει την αρτηριακή πίεση

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ύπνος για λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης της αρτηριακής πίεσης και -παράλληλα- τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου. Οι ερευνητές αποδίδουν αυτό το φαινόμενο στην αυξημένη δραστηριότητα στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Με αυξημένη αρτηριακή πίεση το πρωί, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιείται. Η απόκριση “πάλης ή φυγής” του συμπαθητικού νευρικού συστήματος κάνει την καρδιά να αντλεί πιο δυνατά το αίμα. Αυτό το στρες στην καρδιά προκαλεί κόπωση, δύσπνοια, άγχος και δυσκαμψία του αυχένα. Όταν το στρες εντείνεται, μπορεί να προκαλέσει ρινορραγίες και πονοκεφάλους.

Η μελέτη της Kim προστίθεται στο τρέχον σύνολο ερευνών σχετικά με τους καλύτερους τρόπους για να ξυπνάμε το πρωί. Μια μελέτη του 2020 συνιστά να ξυπνάτε με μελωδικούς ήχους για να αποφύγετε το αίσθημα ανησυχίας μετά τον ύπνο. Μια άλλη μελέτη το 2021 αποκάλυψε ότι η έκθεση στο πρωινό φως μειώνει την παραγωγή μελατονίνης στο σώμα, η οποία βοηθά στο να ξυπνάς και να παραμένεις σε εγρήγορση όλη την ημέρα.

Πηγές: medicaldaily.comvirginia.edu

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

SOS εκπέμπουν οι μονάδες αιμοδοσίας των νοσοκομείων

xristiana

Τηγανίτες με λαχανικά και χαλούμι

xristiana

Χερσόνησος: Δηλώσεις συμμετοχής στο 1ο τουρνουά μπάσκετ “1st Cretan Series 3Χ3 Τournament”

xristiana