12/12/2023
Συσκευή με αισθητήρες και κάμερα τοποθετημένη στην οροφή οχημάτων «εξετάζει» κορμούς και φύλλα και μεταφέρει τις πληροφορίες στους ειδικούς που προχωρούν στη διάγνωση ασθενειών.
Φανταστείτε μία πόλη χωρίς πράσινο. Στη θέση των δέντρων «ξεφυτρώνουν» μόνο κτίρια φτιαγμένα από τσιμέντο και στα σημεία όπου θα έπρεπε να υπάρχουν πάρκα, ξεπηδούν χώροι υπαίθριων πάρκινγκ. Η -πικρή- αλήθεια είναι ότι δε μοιάζει τόσο δύσκολο να φανταστεί κανείς μία τέτοια πόλη, καθώς είναι λίγες οι μεγαλουπόλεις με αρκετούς πνεύμονες πρασίνου.
Τα οφέλη ενός δικτύου αστικού και περιαστικού πρασίνου, ωστόσο, είναι πολλαπλά: Από τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, τη μείωση της θερμοκρασίας, τη δημιουργία οικοσυστημάτων, τη ρύθμιση του μικροκλίματος, την ενίσχυση της βιοποικιλότητας, μέχρι το ρόλο που διαδραματίζουν στη σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου.
Πέρα από την υγεία των ανθρώπων, όμως, σημασία έχει και η υγεία των ίδιων των δέντρων. Πώς μπορεί να ελεγχθεί; Μία εταιρία από το Μπέργκαμο της Ιταλίας παρουσίασε ένα ηλεκτρονικό «μάτι», το οποίο θα «σκανάρει» φύλλα και κορμούς και θα επεξεργάζεται όλα τα χρήσιμα στοιχεία για να διαπιστώσουν οι ειδικοί την κατάσταση των δέντρων, αν έχουν προσβληθεί από ασθένειες, ή αν κάποιο κλαδί είναι ετοιμόρροπο και αποτελεί κίνδυνο για τους πολίτες.
Η συσκευή που δημιουργήθηκε από την FAE Technology στο πλαίσιο του προγράμματος Senseable City Lab του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), τοποθετήθηκε στις οροφές περιπολικών της ιταλικής αστυνομίας και ήλεγξε την υγεία δέντρων της Ρώμης.
Το Greenery Scanner φέρει μαγνήτη και μπορεί εύκολα να «αγκιστρωθεί» στις οροφές οποιουδήποτε οχήματος και λεωφορείου κι είναι εξοπλισμένο με μπαταρία ιόντων λιθίου αλλά και ενός μικρού φωτοβολταϊκού που αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια. Η ιταλική εταιρία ανέπτυξε το λειτουργικό, την κάρτα δεδομένων, ενώ το ΜΙΤ εστίασε στο λογισμικό και τη νοημοσύνη.
«Η συσκευή καταγράφει πληροφορίες σχετικά με την υγεία του αστικού πρασίνου. Έτσι διευκολύνει την ακριβή χαρτογράφηση και επιτρέπει στοχευμένες προληπτικές παρεμβάσεις από τις αρμόδιες αρχές», δηλώνει στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica o Τζανμάρκο Λάντζα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της FAE Technology.
Βέβαια, η λειτουργία του συστήματος αυτού βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, επομένως οι μετρήσιμες μεταβλητές αλλάζουν διαρκώς.
Όπως εξηγεί ο Μάνουελ Λομπάτι, αρμόδιος καινοτομίας της εταιρίας, ο σαρωτής ενσωματώνει αισθητήρες υπερύθρων και μια πολυφασματική κάμερα ικανή να αναλύει την απορρόφηση του ενεργειακού φάσματος.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές να μπορούν να ανιχνεύσουν τυχόν ανωμαλίες στα φύλλα και τους κορμούς, επομένως και ασθένειες.
Ουσιαστικά, το χρώμα και άλλες λεπτομέρειες σε συνδυασμό με τη σύγκριση με βιολογικές και χημικο-φυσικές παραμέτρους μπορούν να αποκαλύψουν αν υπάρχουν παράσιτα ή μύκητες. Ο εντοπισμός κάθε φυτού εξασφαλίζεται από τη μονάδα GPS, ενώ η μεταφορά δεδομένων πραγματοποιείται μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.
Ο εντοπισμός δυσχρωμιών για παράδειγμα μπορεί να βοηθήσει σε έγκαιρη διάγνωση από γεωπόνους, οι οποίοι θα παρέμβουν άμεσα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τα δεδομένα που συλλέγονται και το λογισμικό που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Senseable City Lab ενισχύονται με τη συμβολή του Δασικού Σώματος των Καραμπινιέρων στη Ρώμη, αφού το Greenery Scanner τοποθετήθηκε στα οχήματα της αρμόδιας υπηρεσίας.
Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα σύστημα προειδοποίησης με στόχο τη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com