ΚεντρικήΟμορφιά

SOS: Πονάνε τα μαλλιά σου; Να γιατί!

7/12/2023

Ίσως δεν έχεις λούσει τα μαλλιά σου λίγες μέρες τώρα, ή ίσως τα είχες σφιχτά κολλημένα σε ένα top knot για μερικές μέρες. Η επιστήμη λέει ότι τα μαλλιά δεν πονούν αλλά αυτή η αίσθηση δυσφορίας στο τριχωτό σου δεν είναι της φαντασίας σου.

Ένα επώδυνο, πονεμένο τριχωτό μπορεί να κάνει τα μαλλιά σου ευαίσθητα στην αφή, με αποτέλεσμα να αποφεύγεις το χτένισμα, το βούρτσισμα ή ακόμα και το λούσιμο.

Οι ευαισθησίες του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να προκύψουν λόγω πολλών παραγόντων, από εποχιακές αλλαγές μέχρι ερεθισμούς από συσσώρευση προϊόντων όπως η υπερβολική χρήση ξηρού σαμπουάν που μπορεί να φράξει το τριχωτό της κεφαλής, προκαλώντας φαγούρα και δυσφορία. Μόλις επικρατήσει ο ερεθισμός, η φλεγμονή μπορεί να αρχίσει να κάνει τα μαλλιά σου να πονάνε. 

Ωστόσο αν παρόλα αυτά διατηρείς την υγιεινή του τριχωτού της κεφαλής σε ικανοποιητικό επίπεδο και εξακολουθείς να αντιμετωπίζεις προβλήματα, τότε ίσως κάτι πιο σοβαρό μπορεί να παίζει. Μάθε παρακάτω τους κύριους λόγους που νιώθεις έτσι και πως θα καταφέρεις να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. 

Σφιχτά χτενίσματα

Ορισμένα σφιχτά ή βαριά χτενίσματα, όπως πλεξούδες και εξτένσιον, προκαλούν συνεχή ένταση στα μαλλιά και στο τριχωτό της κεφαλής. Δυστυχώς, αυτό το υπερβολικό τράβηγμα μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται αλωπεκία έλξης , όπου τα τριχοθυλάκια βρίσκονται υπό συνεχή πίεση και τελικά σταματούν να αναπτύσσονται. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των τριχοθυλακίων και των γύρω ιστών του τριχωτού της κεφαλής. Ο πόνος που σχετίζεται με την αλωπεκία τάσης προκύπτει από τη συνεχή καταπόνηση των ριζών των μαλλιών.

 Θυλακίτιδα

Μερικές φορές η οδυνηρή αίσθηση που νιώθεις στο στέλεχος της τρίχας προέρχεται στην πραγματικότητα από ένα πρόβλημα στη ρίζα. Ενώ υπάρχουν μερικές διαφορετικές διαγνώσεις που θα μπορούσαν να παίζουν, μια αρκετά κοινή ονομάζεται θυλακίτιδα. Θυλακίτιδα είναι η φλεγμονή ή η μόλυνση των τριχοθυλακίων, η οποία μερικές φορές οδηγεί σε σοβαρή ενόχληση. Όταν οι θύλακες των τριχών φράξουν, μπορεί να γίνουν κόκκινοι, πρησμένοι και επώδυνοι. Η θυλακίτιδα μπορεί να προκύψει από βακτηριακές, μυκητιασικές ή ιογενείς λοιμώξεις και συχνά εμφανίζεται όταν οι θύλακες των τριχών φράσσονται, είτε από λάδι, ιδρώτα ή άλλα υπολείμματα. Ο πόνος μπορεί να προκύψει από φλεγμονή, κνησμό ή ακόμα και αντίδραση στη συσσώρευση υπολειμμάτων στο τριχωτό της κεφαλής. Εάν υποψιάζεσαι ότι η θυλακίτιδα οφείλεται για τον πόνο των μαλλιών σου, είναι καλύτερο να λάβεις την έμπειρη γνώμη ενός επαγγελματία. Ακόμη και ήπιες λοιμώξεις μπορεί να απαιτούν συνταγογραφούμενες λοσιόν ή χάπια. 

Όχι τόσο συχνό λούσιμο

Εάν δεν έλουσες τα μαλλιά σου την ημέρα που συνηθίζεις να λούζεσαι, ίσως τα μαλλιά σου αρχίσουν να σε ενοχλούν. Ένα όχι και τόσο καθαρό τριχωτό εμποδίζει τα μαλλιά να αναπτυχθούν και να απελευθερωθούν φυσικά από το θύλακα της τρίχας, με αποτέλεσμα, να δημιουργείται φλεγμονή που εμποδίζει την ανάπτυξη των μαλλιών και διαταράσσει το μικροβίωμα του τριχωτού της κεφαλής προκαλώντας παράλληλα την υπερπαραγωγή σμήγματος. Η διόρθωση ευτυχώς είναι αρκετά εύκολη. Η προσθήκη ενός καθαριστικού σαμπουάν στη ρουτίνα σου κάθε δύο εβδομάδες είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να απαλλαγείς από τη συσσώρευση περίσσιου σμήγματος και άλλων καταλοίπων. Μην ξεχνάς πως τα σαμπουάν καθαρισμού περιέχουν συνήθως πιο σκληρούς καθαριστικούς παράγοντες και επομένως συνιστώνται να χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες. Κάνε καλό μασάζ στις ρίζες των μαλλιών και όχι τόσο στα μήκη και τις άκρες και φέρε την ανακούφιση και την ευεξία και πάλι στο κεφάλι σου. 

Πηγή: https://www.allyou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Ημαθία: Μεγάλες ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και το νοσοκομείο Βέροιας

xristiana

Θηλασμός: Τελικά η μπύρα αυξάνει την παραγωγή γάλακτος;

xristiana