ΚεντρικήΥγεία

Υπερθυρεοειδισμός: Πώς συνδέεται με την άνοια και το Αλτσχάιμερ

1/12/2023

Τα υψηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών -μια κατάσταση που ονομάζεται θυρεοτοξίκωση- σχετίζονταν με προβλήματα σκέψης είτε αυτά προέρχονταν από έναν υπερδραστήριο θυρεοειδή αδένα είτε από τη λήψη θυρεοειδικών φαρμάκων, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος γνωστικών διαταραχών συγκαταλέγεται στις πιθανές αρνητικές συνέπειες της περίσσειας θυρεοειδικών ορμονών, μια κοινή συνέπεια της θεραπείας με θυρεοειδικές ορμόνες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Jennifer Mammen, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

«Οι γιατροί που εξετάζουν το ενδεχόμενο θεραπείας με θυρεοειδικές ορμόνες σε ηλικιωμένους, θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερθεραπεία, χρησιμοποιώντας θεραπείες κατάλληλες για την ηλικία τους», πρόσθεσε.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο γνωστικής διαταραχής, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν οριστικά, δήλωσαν οι ερευνητές. Επιπλέον, οι προηγούμενες μελέτες δεν συμπεριλάμβαναν τις πλεονάζουσες θυρεοειδικές ορμόνες που προκαλούνταν από τη λήψη φαρμάκων.

Η θυρεοειδής ορμόνη είναι από τα πλέον κοινά συνταγογραφούμενα φάρμακα στις ΗΠΑ. Έως και το 20% όσων λαμβάνουν ορμόνες για τον θυρεοειδή, μπορεί να λαμβάνουν υπερβολική ποσότητα, κινδυνεύοντας με θυρεοτοξίκωση.

«Στόχος μας ήταν να διερευνήσουμε αν οι επιθετικές θεραπευτικές πρακτικές, μπορούν να προκαλέσουν γνωστική βλάβη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Roy Adams, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής και επιστημών συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τους φακέλους υγείας σχεδόν 66.000 ηλικιωμένων που έλαβαν πρωτοβάθμια περίθαλψη από το σύστημα υγείας Johns Hopkins μεταξύ Ιανουαρίου 2014 και Μαΐου 2023.

Συνολικά, τα αυξημένα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών συσχετίστηκαν με 39% αύξηση του κινδύνου διάγνωσης γνωστικής διαταραχής, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Περίπου το 11% των ασθενών με θυρεοτοξίκωση κατέληξαν να διαγνωστούν με πρόβλημα σκέψης μέχρι την ηλικία των 75 ετών, σε σύγκριση με περίπου 6% εκείνων που δεν είχαν ποτέ υψηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Μέχρι την ηλικία των 85 ετών, το 34% των ασθενών με θυρεοτοξίκωση είχε διαγνωστεί με πρόβλημα σκέψης, σε σύγκριση με το 26% των ασθενών χωρίς υψηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών.

Μεταξύ των ατόμων στα οποία συνταγογραφήθηκε θυρεοειδής ορμόνη, η ποσότητα που έπαιρναν σχετιζόταν με τον κίνδυνο γνωστικών διαταραχών.

Οι ασθενείς των οποίων τα φάρμακα προκαλούσαν σοβαρά υψηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών είχαν 65% αυξημένο κίνδυνο γνωστικών προβλημάτων, σε σύγκριση με 23% αυξημένο κίνδυνο για εκείνους των οποίων τα φάρμακα προκαλούσαν έναν μικρότερη περίσσεια θυρεοειδικών ορμονών.

«Η κατανόηση των αρνητικών επιπτώσεων της υπερθεραπείας είναι κρίσιμη για να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να καθοδηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο συνταγογραφούν τη θεραπεία με θυρεοειδικές ορμόνες», δήλωσε ο Adams.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Θηλασμός: Μπορεί να πυροδοτήσει ένα αυτοάνοσο νόσημα; Η ειδικός λύνει κάθε απορία

xristiana

Καλλιθέα: Στο Δημοτικό Θέατρο προβολή της ταινίας «Το Κορίτσι και το Λιοντάρι»

xristiana

Gazprom: 39,5 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας σήμερα

xristiana