ΚεντρικήΥγεία

Το να λέμε “όχι” με χάρη μπορεί να μας σώσει από το άγχος

2/12/2023

Οι αποφάσεις δεν είναι πάντα κάτι εύκολο. Όταν μας ζητούν ή μας ρωτούν κάτι, το να πρέπει να απαντήσουμε, ακόμη και με ένα απλό «ναι» ή ένα «όχι», μπορεί να μας γεμίσει άγχος. Ιδίως όταν θέλουμε να πούμε «όχι» σε έναν φίλο, σε ένα μέλος της οικογένειας ή σε κάποιον συνάδελφο στον χώρο εργασίας. Πολύ περισσότερο όταν γνωρίζουμε ότι το άλλο άτομο περιμένει από εμάς να πούμε «ναι». Αν αρχίσουμε δε να ξανασκεφτόμαστε την απόφασή μας, τότε μπορεί να χαθούμε σε έναν κυκεώνα σκέψεων και επιλογών.

Μαθαίνοντας να λέμε «όχι»

Το να λέει κανείς «όχι» μπορεί να είναι τόσο δύσκολο που ορισμένοι φοιτητές Ιατρικής εκπαιδεύονται στο να λένε «όχι» αποτελεσματικά.

Στο UCLA, για παράδειγμα, φοιτητές της ιατρικής σχολής David Geffen School of Medicine συμμετέχουν σε παιχνίδι ρόλων για να εξασκηθούν στο να λένε «όχι» στους ασθενείς.

Οι εκπαιδευόμενοι αυτοί γιατροί συμμετείχαν σε παιχνίδι ρόλων για να μάθουν πώς να λένε «όχι» σε έναν ασθενή με τον σωστό τρόπο.

Αυτή η εκπαίδευση είναι χρήσιμη για τις περιπτώσεις που οι ασθενείς προσπαθούν να εξαναγκάσουν τον γιατρό να τους χορηγήσει, για παράδειγμα, υψηλότερη δοσολογία.

Οι γιατροί εκπαιδεύονται να χρησιμοποιούν διαφορετικά σενάρια για να προσπαθήσουν να πείσουν τον ασθενή ότι μια μεγαλύτερη δόση δεν θα ήταν κατάλληλη για την περίπτωσή τους, θα ήταν εθιστική ή μη συνετή ως επιλογή.

Παγιδευμένοι στο «ναι»: Πότε μπορεί να πιαστούμε απροετοίμαστοι

Όταν λέμε «ναι» αντί για «όχι», πολλές φορές το κάνουμε χωρίς να το πολυσκεφτούμε. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το πρόγραμμά μας είναι υπερφορτωμένο, όταν πιεζόμαστε, δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετά, ανησυχούμε μήπως κάνουμε κάτι λάθος ή όταν δεν εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας.

Σενάριο 1

Ας πάρουμε την περίπτωση του υπερφορτωμένου προγράμματος. Σας ζητούν ή σας προσκαλούν σε μια εκδήλωση στην οποία θα θέλατε να πάτε αν είχατε τον χρόνο. Μπορεί αρχικά να είπατε «ναι», αλλά αργότερα συνειδητοποιήσατε ότι δεν είναι δυνατό. Μπορείτε απλά να τηλεφωνήσετε και να πείτε: «Σε ευχαριστώ πολύ που με κάλεσες. Αλλά τώρα συνειδητοποιώ ότι δεν μπορώ να έρθω. Σε ευχαριστώ για την κατανόηση».

Σενάριο 2

Σας πιέζουν να απαντήσετε σε κάτι. Πρέπει να μάθετε να σας αρέσει ο ήχος του «όχι», ενώ εξασκείστε να λέτε: «Σ’ ευχαριστώ που με ρώτησες. Θα πρέπει κάποια στιγμή να το δούμε». Εάν συνεχίζουν να σας πιέζουν, μείνετε σταθεροί. «Μακάρι να μπορούσα να σου πω τώρα, αλλά δεν μπορώ».

Σενάριο 3

Δεν έχετε κοιμηθεί αρκετά. Η έλλειψη ύπνου βλάπτει σοβαρά τη λήψη αποφάσεων. Αποφασίστε εκ των προτέρων ότι δεν θα παίρνετε καμία απόφαση όταν είστε πολύ κουρασμένοι για να σκεφτείτε καθαρά.

Σενάριο 4

Ανησυχείτε μήπως κάνετε κάτι λάθος ή απογοητεύσετε κάποιον. Σκεφτείτε ξανά τις φορές εκείνες που βρεθήκατε να χτυπάτε το κεφάλι σας στο τραπέζι και να αναρωτιέστε: «Γιατί είπα «ναι», γιατί είπα «ναι», ενώ ήθελα να πω όχι».

Γράψτε τα όλα αυτά. Κρατήστε τη λίστα μπροστά σας στο γραφείο σας.

Σενάριο 5

Μπορεί να μην είστε διατεθειμένοι να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Πιθανότατα, όμως, ξέρετε ενστικτωδώς πότε να πείτε «όχι». Απλά, μόλις το πείτε, απαγορεύστε στον εαυτό σας να το ξανασκεφτείτε δεύτερη φορά.

Με το να λέμε «ναι», όταν πραγματικά θέλουμε να πούμε «όχι», χάνουμε την ηρεμία μας.

Όταν αγνοούμε το ένστικτό μας, χάνουμε επίσης την ηρεμία μας.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε αληθινοί. Ευγνώμονες για τις αποφάσεις μας, ακόμη και για τα λάθη που κάνουμε.

Ας αντιμετωπίσουμε, λοιπόν, κάθε λάθος ως ευκαιρία για μάθηση. Κάθε στιγμή που χάνουμε όταν είμαστε ανήσυχοι ή αγχωμένοι είναι μια στιγμή που δεν θα ξαναρθεί…

Πηγή: iatropedia.gr

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Απρόσμενη ανακάλυψη για τον κορονοϊό: Βρέθηκε πρωτεΐνη στους πνεύμονες που τον μπλοκάρει

xristiana

Πρόληψη διαβήτη: Πώς πρέπει να κατανέμονται οι θερμίδες στο 24ωρο

xristiana

ΑμεΑ καταγγέλλει οδηγό του ΟΑΣΑ για τη συμπεριφορά του – “Να μη βγαίνεις αφού δεν μπορείς” (video)

xristiana