ΚεντρικήΥγεία

Τα γλυκαντικά στη διατροφή μας και οι κίνδυνοι στην υγεία μας

9/12/2023

Η διαιτολόγος και διατροφολόγος Επιστημονικός Σύμβουλος Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών, Βασιλική Πυρογιάννη, και η ηθοποιός Βίκυ Βολιώτη, μίλησαν στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τα γλυκαντικά στη διατροφή μας.

Οι συνέπειες στη διατροφή

Η ισορροπημένη διατροφή, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βελτίωση και τη διατήρηση της καλής κατάστασης της υγείας μας, αποτελεί πλέον, όχι μόνο προτεραιότητα, αλλά και μια αδιάκοπη επιδίωξη της καθημερινότητάς μας.

Σε μία εποχή που η πληθώρα των διατροφικών επιλογών, μας ωθεί σε μία μόνιμη αναζήτηση ισορροπίας, μεταξύ υγιεινής διατροφής και απόλαυσης, τα γλυκαντικά με λίγες ή καθόλου θερμίδες έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην εύρεση μίας μέσης λύσης.

Τι συμβαίνει στην υγεία μας

Η Βίκυ Βολιώτη και οι διατροφικές συνήθειες της

Η ηθοποιός, Βίκυ Βολιώτη, μιλώντας στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη είπε πως δεν τρώει ζάχαρη και πως ποτέ δεν ήταν του γλυκού.

«Γενικά την αποφεύγω την ζάχαρη. Και τώρα το προσπαθώ και με την κόρη μου. Ούτε γλυκαντικά χρησιμοποιώ παρά μόνο ελάχιστες φορές που χρησιμοποιώ ένα συγκεκριμένο».

Η διαιτολόγος και διατροφολόγος Επιστημονικός Σύμβουλος Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών, Βασιλική Πυρογιάννη, εξήγησε τι ακριβώς είναι τα γλυκαντικά.

«Είναι συστατικά που προστίθενται σε τρόφιμα και ροφήματα για να δώσουν γλυκιά γεύση. Ο βασικός τους λόγος είναι να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη για τον λόγο πως τα  ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά έχουν είτε πολύ λίγες είτε καθόλου θερμίδες, δεν επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου, και δεν αποτελούν τροφή για τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας».

Χάνουμε ή όχι βάρος;

Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής προέκυψαν νέα δεδομένα για το εάν τελικά μας βοηθούν να χάσουμε βάρος ή όχι. Σε αυτό απάντησε η ειδικός.

«Τα νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν αφορούν δύο νέες μεγάλες μελέτες.  Και οι δύο εξέτασαν τι συμβαίνει όχι μόνο κατά τη διάρκεια απώλειας βάρους αλλά και στη διατήρησης του απολεσθέντος βάρους. Αυτό εξέτασαν αυτές οι μελέτες και αυτό που βρήκαν ήταν πως τα άτομα που χρησιμοποιούσαν γλυκαντικά στη δίαιτά τους, είχαν καλύτερη διατήρηση του χαμένου βάρους σε βάθος ενός ή δύο ετών».

Τα γλυκαντικά περνάνε από έλεγχο ασφάλειας τροφίμων από τις αρμόδιες αρχές

«Σε σχέση με τον καρκίνο υπάρχουν ερωτηματικά όσον αφορά στην άμεση σύνδεση της κατανάλωσης ζάχαρης με τον καρκίνο. Είναι άλλο η κατανάλωση και άλλο η υπερκατανάλωση. Τα γλυκαντικά είναι πρόσθετα οπότε κατά τη διάρκεια του ελέγχου ορίζεται αυτό που ονομάζουμε αποδεκτή  ημερήσια πρόσληψη. Ο ΠΟΥ ελέγχει σε τι επίπεδα κατανάλωσης βρίσκεται ο πληθυσμός και αυτή η ημερήσια προσήλωσή είναι πάρα πολύ υψηλή που για να τα φτάσει κάποιος πρέπει να πιεί για παράδειγμα πάνω από 10 αναψυκτικά την ημέρα».

Όσον αφορά τα άτομα με διαβήτη, η ειδικός επισήμανε πως η χρήση των γλυκαντικών στη θέση της ζάχαρης συστήνεται καθώς δεν επηρεάζουν το σάκχαρο.

«Από εκεί και πέρα, αυτό που επισημάνουν όλοι είναι πως όταν καταναλώνουμε ένα τρόφιμο τρώμε όλο το τρόφιμο και όχι μόνο το γλυκαντικό. Οπότε το γλυκαντικό μπορεί να μην επηρεάζει το σάκχαρο αλλά το σύνολο των υλικών το κάνει. Η αξιολόγηση των γλυκαντικών είναι συνεχής. Τα γλυκαντικά θέλουν μέτρο».

Πηγή: https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μεγάλες διαστάσεις πήρε η πυρκαγιά στην Εύβοια: Μήνυμα 112 για εκκενώσεις πέντε οικισμών

xristiana

Έλλειψη φολικού οξέος: 7 σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε (video)

xristiana

Παγωτό: Βλάπτει την υγεία σας ή τελικά κάνει καλό; Πώς να το καταναλώνετε για να απολαύσετε τα οφέλη του

xristiana