ΚεντρικήΥγεία

Σκόρδο στην εγκυμοσύνη: Τι δείχνουν οι έρευνες

21/12/2023

Το σκόρδο έχει χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση και δεν αρέσει σε όλους. Ωστόσο, έχει συνδεθεί με πληθώρα από οφέλη για την υγεία κυρίως χάρη στο ενεργό συστατικό του, την αλλισίνη, αλλά και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το ασβέστιο, τον σίδηρο και τα άλλα πολύτιμα συστατικά που περιέχει. Είναι, όμως, ασφαλής η κατανάλωσή του και την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Σκόρδο και εγκυμοσύνη

Το σκόρδο επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη, ωστόσο, οι έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει είναι λίγες. Στο Healthline, διαβάζουμε για τα πιθανά οφέλη.

Μειώνει τις πιθανότητες προεκλαμψίας

Η προεκλαμψία είναι μια επιπλοκή της εγκυμοσύνης μετά την 20η εβδομάδα κύησης και χαρακτηρίζεται από την υψηλή αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με παλιότερες μελέτες, το σκόρδο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ωστόσο οι έρευνες που αφορούν συγκεκριμένα την περίοδο της εγκυμοσύνης, είναι περιορισμένες.

Μια μικρή μελέτη στην οποία συμμετείχαν 44 έγκυες γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο για προεκλαμψία διαπίστωσε ότι η λήψη 400 mg σκόρδου μία φορά την ημέρα για 9 εβδομάδες βελτίωσε τους δείκτες οξειδωτικού στρες. Από την άλλη πιο παλιά έρευνα σε 100 έγκυες με μέτριο κίνδυνο για προεκλαμψία έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου δεν βοήθησε στην πρόληψη της προεκλαμψίας.

Μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Έρευνα έχει συσχετίσει την κατανάλωση σκόρδου με τον μειωμένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και οι ερευνητές εικάζουν ότι η συσχέτιση αυτή οφείλεται στις αντιμικροβιακές και πρεβιοτικές ιδιότητές του.

Άλλη έρευνα έδειξε επίσης ότι μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, φυτικά έλαια και σκόρδο την περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού.

Μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης

Το σκόρδο έχει αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Την περίοδο της εγκυμοσύνης, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι έτσι και αλλιώς πιο αδύναμο και το σκόρδο χάρη στις ενώσεις και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του μπορεί να το ενισχύσει.

Από την άλλη, η αυξημένη κατανάλωση σκόρδου έχει συσχετιστεί με τον αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας όχι μόνο στην εγκυμοσύνη, αλλά και γενικότερα. Επίσης, σε κάποιες έγκυες είναι πιθανό να προκαλέσει καούρα ή να επιδεινώσει το σύμπτωμα εάν ήδη το έχετε.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας και κυρίως να μάθετε να «ακούτε» το σώμα σας. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες, ούτε όλες οι εγκυμοσύνες, συνεπώς θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη πρωτίστως τα δικά σας συμπτώματα.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Έφυγε από τη ζωή η γνωστή ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

xristiana

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023: Με πυξίδα τη βιώσιμη ανάπτυξη η ΔΕΗ επενδύει σε ένα πράσινο, καλύτερο μέλλον

xristiana

Πέντε πρωινές συνήθειες που ρυθμίζουν αποτελεσματικά το σάκχαρο χωρίς φάρμακα

xristiana