ΚεντρικήΥγεία

Πονόδοντος: Λυγίζει τους πάντες, ακόμα και τους Βίκινγκς! Οι λύσεις που ανακουφίζουν

18/12/2023

Ακόμη και οι θρυλικοί, άγριοι πολεμιστές των Βίκινγκς φαίνεται πώς λύγιζαν από τον πόνο στα δόντια και έψαχναν λύσεις για να ανακουφιστούν από τα επώδυνα στοματικά συμπτώματα.

Αυτό ισχυρίζεται πρόσφατη σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό PLoS ONE και αποτυπώνει, κατά την ερευνητική ομάδα, τα πρώτα βήματα στην οδοντιατρική για τον σκανδιναβικό λαό που εξαπλώθηκε σε όλη τη μεσαιωνική Ευρώπη.

Κλινικές και ακτινογραφικές εξετάσεις και αναλύσεις σε ανθρώπινα λείψανα στη Σουηδία αποκάλυψαν φθορές και ίχνη τριβής στις οδοντοστοιχίες, γεγονός που υποδεικνύει τις προσπάθειές του να ανακουφιστούν από τον πονόδοντο. Επρόκειτο για 2.300 δόντια από 171 τάφους Βίκινγκς, που έφεραν στο φως ανασκαφές του 2005 στο Βάρνεμ, και τα οποία χρονολογούνται από τον 10ο έως τον 12ο αιώνα μ.Χ..

Τρεις φυσικές λύσεις

Δεν ξέρουμε αν οι τρύπες στα δόντια των Βίκινγκς έγιναν στην προσπάθεια να απομακρύνουν τα «σκουλήκια των δοντιών» (tooth warms), επικρατούσα εξήγηση για την τερηδόνα κατά τον Μεσαίωνα που άρχισε να υποχωρεί με την Αναγέννηση. Σίγουρα όμως, οι φυσικές λύσεις που επέλεγαν οι ίδιοι και πολλοί σύγχρονοί τους λαοί δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα -χωρίς να αναφέρουμε τα ζητήματα ασφαλείας.

Επειδή η στοματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συνολική ευεξία και πιθανώς θέλετε να την ενισχύσετε μέσα από αποδεδειγμένα -εμπειρικά και ερευνητικά- αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες, δοκιμάστε τα παρακάτω:

1. Έλαιο τσαγιού (Tea Tree Oil)

Το έλαιο τσαγιού (τεϊόδεντρου) έχει επιδείξει εντυπωσιακή δράση κατά της oυλίτιδας, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο 2022 στο Nature, ισχυρότερη μάλιστα από της χλωρεξιδίνης (CHX), ενός συστατικού πολλών τύπων στοματικού διαλύματος με αντισηπτικές ιδιότητες. Επιλέξετε καλύτερα οδοντόκρεμες που το περιέχουν καθώς η κατάποση μη αραιωμένου ελαίου τεϊόδεντρου μπορεί να είναι τοξική.

2. Βιταμίνη C

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η βιταμίνη C θα μπορούσε να έχει ενισχυτική και προστατευτική δράση υπέρ της υγείας των ούλων, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2019 μελετών για τη σχέση των επιπέδων της βιταμίνης C στο αίμα και της περιοδοντίτιδας. Τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης C συνδέθηκαν με σοβαρότερη περιοδοντική νόσο.

Για περισσότερη βιταμίνη C, συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τρόφιμα όπως γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, ακτινίδιο, μάνγκο, παπάγια, φράουλες, κόκκινη πιπεριά, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών και πεπόνι. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό και για εάν σκέφτεστε τη λήψη κάποιου συμπληρώματος.

3. Πλύσεις με έλαιο 

Με καταγωγή από την παραδοσιακή ιατρική της Αγιουρβέδα, η θεραπεία που περιλαμβάνει στοματικές πλύσεις με μια κουταλιά ελαίου όπως καρύδας ή σησαμέλαιο για περίπου 15 λεπτά κάθε φορά. Πρόκειται εντούτοις για ένα γιατροσόφι με αμφιλεγόμενη αποτελεσματικότητα. Αν και μελέτη του 2019 στο Complementary Therapies in Medicine διαπίστωσε ότι το oil pulling με λάδι καρύδας καθυστέρησε την εμφάνιση πλάκας με αποτελεσματικότητα ίδια με της χλωρεξιδίνης, δεν προέκυψε αντίστοιχο συμπέρασμα και από μετα-ανάλυση του 2022, που διαπίστωσε μηδαμινή επίδραση στην υγεία των ούλων και στην πρόληψη της πλάκας.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Αρνί ή κατσίκι: Ποιες οι διαφορές τους και πoιο είναι πιο υγιεινό

xristiana

Diy scrub: Απολέπιση εδώ και τώρα για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας!

xristiana

HelleniQ Energy: «Πράσινο» από το ΥΠΕΝ για το φωτοβολταϊκό project των 260 MW στη Φλώρινα

xristiana