ΚεντρικήΥγεία

Ποια χριστουγεννιάτικα φαγητά μπορούν να χαλάσουν τον ύπνο σας

24/12/2023

Ένα από τα καλύτερα πράγματα στα Χριστούγεννα είναι το πόσο νόστιμο, πλούσιο φαγητό μπορείτε να φάτε -και μάλιστα χωρίς ενοχές. Αλλά ένας ειδικός στον ύπνο έχει προειδοποιήσει ότι αυτές οι νόστιμες χριστουγεννιάτικες λιχουδιές μπορεί να είναι η βασική αιτία των προβλημάτων του ύπνου σας κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Ο ειδικός στον ύπνο Τζέιμς Χίγκινς, Διευθύνων Σύμβουλος της Ethical Bedding, αποκαλύπτει ότι ίσως να πρέπει να το ξανασκεφτείτε πριν ενδώσετε σε ορισμένες νόστιμες λιχουδιές εάν θέλετε να κοιμηθείτε καλά αυτά τα Χριστούγεννα.

Οι ειδικοί ανέλυσαν τα τρόφιμα που υπάρχουν στο ψυγείο μας κατά τη διάρκεια των γιορτών και μπορεί να προκαλούν κάτι περισσότερο από ένα γεμάτο στομάχι. Αλλά μην φοβάστε, καθώς δεν χρειάζεται να τα αγνοήσετε εντελώς. Μπορείτε να απολαύσετε κάθε ένα από αυτά, αλλά με μέτρο.

«Τα Χριστούγεννα έχουν να κάνουν με τον εορτασμό και όλοι ξέρουμε ότι το φαγητό είναι ένα τεράστιο μέρος αυτής της διαδικασίας. Αλλά συχνά, αυτό οδηγεί σε κακό ύπνο, αφήνοντας πολλούς από εμάς πολύ κουρασμένους για να απολαύσουμε πλήρως τις γιορτές», είπε ο Τζέιμς Χίγκινς και συνέχισε:

«Δεν είναι όλα τα νέα άσχημα, ωστόσο. Το κλειδί είναι η ισορροπία. Απολαύστε αυτά τα φαγητά, αλλά με μέτρο, και θα δείτε τη διαφορά στον ύπνο σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να περάσετε υπέροχα και να ξυπνάτε κάθε μέρα ανανεωμένοι».

Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά που εμποδίζουν τον καλό ύπνο – Πώς να τα καταναλώσετε

Ο πρώτος ένοχος είναι τα χριστουγεννιάτικα γλυκά. «Πολλά από τα επιδόρπια που βρίσκονται στο γιορτινό τραπέζι είναι πλούσια σε σάκχαρα και λίπη, που μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία και να διαταράξουν τον ύπνο», λέει ο ειδικός και εξηγεί:

«Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε απότομες και μεγάλες αυξομειώσεις ενέργειας».

«Μια καλή εναλλακτική είναι να ετοιμάζετε οι ίδιοι τα γλυκά του χριστουγεννιάτικου δείπνου αντί να επιλέγετε τα έτοιμα από τα ζαχαροπλαστεία, καθώς και να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές γλυκών». Σε αυτές σαφώς ανήκουν τα παραδοσιακά ελληνικά γλυκά, όπως τα μελομακάρονα, οι δίπλες και οι κουραμπιέδες, τα οποία περιέχουν ξηρούς καρπούς και φυτικές ίνες.

«Χρησιμοποιήστε λιγότερη ζάχαρη, δημητριακά ολικής αλέσεως που αυξάνουν την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βοηθούν την πέψη, ενσωματώστε ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα ή καρύδια που είναι καλές πηγές μαγνησίου που βοηθούν στον ύπνο και προσθέστε μπαχαρικά που προάγουν τον ύπνο, όπως μοσχοκάρυδο και κανέλα», προτείνει στους επίδοξους σεφ ο Χίγκινς.

Οι πίτες που βαραίνουν το στομάχι

Ο ειδικός εφιστά την προσοχή επίσης στις πίτες, λέγοντας στους λάτρεις του φαγητού ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί και να καταναλώνουν με μέτρο, καθώς και αυτές είναι πλούσιες σε αλάτι και λιπαρά.

«Οι πλούσιες, βαριές ζύμες είναι δύσκολο να χωνευτούν, ειδικά αν τις τρώτε αργά το βράδυ, προκαλώντας ενόχληση και ανησυχία κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όπως και με τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, μπορείτε να προσαρμόσετε την παραδοσιακή συνταγή με ορισμένες πιο υγιεινές τροποποιήσεις, χρησιμοποιώντας ζύμη ολικής αλέσεως, μείωση του αλατιού κ.λπ.», τονίζει ο Χίγκινς.

Αγαπημένο γλύκισμα των Χριστουγέννων, η σοκολάτα

Και, αν υπάρχει κάτι που οι άνθρωποι δεν φαίνεται να μπορούν να ελέγξουν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, αυτό είναι η νόστιμη σοκολάτα. Ανεξάρτητα από την επιλογή που θα κάνετε, η σοκολάτα έχει πάντα εξωπραγματική γεύση, αλλά ο ειδικός ρωτά:

«Γνωρίζατε ότι η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη και θεοβρωμίνη, τα οποία είναι και τα δύο διεγερτικά που παρεμβαίνουν στον ύπνο; Προτείνω να αποφεύγετε τη μαύρη σοκολάτα, η οποία συνήθως περιέχει περισσότερη καφεΐνη από το γάλα, ή να αποφεύγετε να την τρώτε αργά το βράδυ».

Ο Χίγκινς καταλήγει λέγοντας πως είναι επίσης ωφέλιμο να προσέχετε και άλλες πηγές καφεΐνης που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, απλώς για να βεβαιωθείτε ότι δεν το παρακάνετε».

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Λαζάνια στον φούρνο με κοτόπουλο

xristiana

Νεανικό Εργαστήρι Ποίησης 2023-2024 από το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος

xristiana

Τα 5 χειρότερα λαχανικά για τους διαβητικούς (video)

xristiana