28/12/2023
Υλικά συνταγής
- 750 γρ. πατάτες βρασμένες και ξεφλουδισμένες
- 30 γρ. βούτυρο
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- 3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
- 1 φλ. τσαγιού τριμμένο κασέρι πικάντικο (ή άλλο πικάντικο σκληρό τυρί που λιώνει επιλογής σας)
- 1 φλ. τσαγιού θρυμματισμένη φέτα
- 250 γρ. χοιρινό ζαμπόν κομμένο σε μικρούς κύβους (αγοράζετε 2 χοντρές φέτες μπούτι ζαμπόν συνολικού βάρους 250 γρ. κομμένες σε κύβους)
- 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη ή θυμάρι
- 12-14 φρέσκα φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2-3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη, για πασπάλισμα της πίτας
- λίγο ελαιόλαδο για άλειμμα ταψιού
Εκτέλεση συνταγής
- Καθαρίζετε τις πατάτες σας και τις βράζετε σε μπόλικο κοχλαστό νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά και τις στραγγίζετε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνετε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο βάσης 30-32 εκ. ή ορθογώνιο αντίστοιχης χωρητικότητας.
- Ρίχνετε τις βρασμένες και στραγγισμένες πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ και τις πολτοποιείτε με πρες πουρέ (το ειδικό εργαλείο για πουρέ) ή με ένα πιρούνι (όχι στο μούλτι) μέχρι να έχετε ένα λείο πολτό.
- Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τη τριμμένη φρυγανιά και το ελαιόλαδο, και ανακατεύετε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάζετε το μείγμα στο λαδωμένο ταψί, το στρώνετε ομοιόμορφα και με την ανάποδη ενός κουταλιού ισιώνετε την επιφάνειά του.
- Πασπαλίζετε την επιφάνειά του με τη τριμμένη φρυγανιά και ψήνετε τη πίτα σας, στο καλά προθερμασμένο φούρνο, για 40-45 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του. Τη ξεφουρνίζετε και τη σερβίρετε χλιαρή ή ακόμα και κρύα.
Πηγή: https://www.sintayes.gr