ΚεντρικήΥγεία

Ο Νο1 τρόπος να «ξεβουλώσετε» τις αρτηρίες σας φυσικά, σύμφωνα με τους καρδιολόγους

3/12/2023

Οι καρδιακές παθήσεις εξακολουθούν να είναι η Νο.1 αιτία θανάτου, αλλά μπορεί να έχει γίνει μια σημαντική ανακάλυψη σε μια σημαντική πτυχή της καρδιαγγειακής υγείας: τις φραγμένες αρτηρίες.

Η πάθηση, γνωστή ως στεφανιαία νόσος, είναι η πιο κοινή μορφή καρδιακής νόσου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Χαρακτηρίζεται από συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών.

Μην μπερδευτείτε, όμως: αυτή η πλάκα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που σχηματίζεται στα δόντια. «Οι πιο συνηθισμένες πλάκες σχηματίζονται από την εναπόθεση χοληστερόλης που φλεγμονώνεται και ασβεστοποιείται ή σκληραίνει με την πάροδο του χρόνου», εξηγεί στο Parade ο Δρ. Alexander Postalian, επεμβατικός και γενικός καρδιολόγος στο The Texas Heart Institute.

Αυτό που μπορεί να κάνει το φράξιμο των αρτηριών τόσο τρομακτικό είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι το έχουν—μέχρι να υποστούν ένα σοβαρό επεισόδιο υγείας, όπως εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή.

«Πλάκες πλούσιες σε λιπίδια συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου και μπορούν να μειώσουν τη ροή του αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων ή η πλάκα μπορεί να σπάσει, προκαλώντας θρόμβο αίματος που διακόπτει τη λειτουργία του αιμοφόρου αγγείου και περιορίζει τη ροή του αίματος», δήλωσε ο Δρ. Bradley Serwer,καρδιολόγος και επικεφαλής ιατρός στη VitalSolution.

«Η αγγειακή πλάκα, που αναφέρεται και ως αθηροσκλήρωση, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε αιμοφόρο αγγείο. Είναι σύνηθες να εντοπίζουμε αθηροσκληρωτική νόσο στην καρδιά, τον εγκέφαλο ή στα κάτω άκρα», προσθέτει ο ειδικός

Ευτυχώς, οι καρδιολόγοι μοιράζονται συμβουλές για το πώς να αποφράξετε τις αρτηρίες σας με φυσικό τρόπο.

Τι προκαλεί τις φραγμένες αρτηρίες;

Μεγάλο μέρος της ευθύνης για τις φραγμένες αρτηρίες έγκειται στη διατροφή, σύμφωνα με την Δρ. Briana Costello, γενική και επεμβατική καρδιολόγο στο The Texas Heart Institute.

«Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς και κορεσμένα λιπαρά είναι σίγουρα τα χειρότερα για την υγεία της καρδιάς. Όταν εξετάζετε τα τρανς λιπαρά, σκεφτείτε τα κέικ, τα μπισκότα, τα τηγανητά τρόφιμα και τα αρτοσκευάσματα. Τα κορεσμένα λιπαρά περιλαμβάνουν τα κόκκινα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά», εξηγεί η ειδικός.

Πώς να αποφράξετε τις αρτηρίες σας με φυσικό τρόπο

Μελέτες σχετικά με το εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να αποφράξουν τις αρτηρίες σας έχουν μικτά αποτελέσματα. Ωστόσο, οι καρδιολόγοι συμφωνούν ότι υπάρχουν κοινές αλλαγές που μπορούν να εμποδίσουν τις αρτηρίες σας από το να φράξουν συνολικά.

«Ακριβώς όπως η δίαιτα ευθύνεται για την απόφραξη των αρτηριών, είναι επίσης το κλειδί για να διατηρούνται καθαρές», λέει ο Δρ .Yu-Ming Ni, καρδιολόγος και λιπιδολόγος στο MemorialCare Heart and Vascular Institute στο Orange Coast Medical Center στο Fountain Valley.

Ο ίδιος συνιστά μια φυτική διατροφή για να μην φράξουν οι αρτηρίες σας. Ο Δρ. Postalian συμφωνεί ότι τα φυτικά τρόφιμα είναι ο καλύτερος τρόπος και συμβουλεύει επίσης να ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωση απλών υδατανθράκων.

«Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει κάποια ελάχιστη υποχώρηση της πλάκας με τη χρήση μιας πολύ αυστηρής φυτικής διατροφής μαζί με υψηλές δόσεις φαρμακοθεραπείας. Ωστόσο, πρακτικά, είναι καλύτερο να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε την πλάκα -μπορούμε μόνο να επιβραδύνουμε ή να σταματήσουμε την εναπόθεσή της στα αιμοφόρα αγγεία», προσθέτει ο Δρ. Postalian.

Οι ειδικοί συμφώνησαν επίσης ότι εκτός από το να προσέχετε τι τρώτε, άλλες υγιεινές συνήθειες για την καρδιά μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατήσετε τις αρτηρίες σας καθαρές, όπως η διαχείριση του άγχους, η τακτική άσκηση και η διακοπή του καπνίσματος.

Μπορεί το μαγγάνιο να βοηθήσει στην απόφραξη των αρτηριών;

«Δύο πρόσφατες μελέτες  στην Κίνα που δημοσιεύτηκαν στο Nature Cell Biology and Life Metabolism έδειξαν τα πιθανά οφέλη του μαγγανίου στην αθηρωματική πλάκα σε ποντίκια», λέει η Δρ. Costello και συμπληρώνει:

«Διαταράσσοντας ορισμένα κυτταρικά σύμπλοκα που εμπλέκονται στο μεταβολισμό της χοληστερόλης, μειώθηκαν δραστικά τα επίπεδα χοληστερόλης και παρουσιάστηκε ακόμη και μείωση της ενδοαγγειακής πλάκας. Αυτή η παρατήρηση της υποχώρησης της πλάκας ήταν συγκλονιστική, καθώς δεν έχουμε ακόμη θεραπείες για να αντιστρέψουμε τη συσσώρευση πλάκας».

Η Δρ. Costello σημειώνει ότι τα πειράματα είναι ακόμα στα αρχικά τους στάδια και έχουν διεξαχθεί μόνο σε ποντίκια, επομένως δεν είναι απαραίτητα ένα σίγουρο στοίχημα αυτή τη στιγμή, αλλά «είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε».

«Μια μικρή κλινική δοκιμή μιας ένωσης που περιέχει μαγγάνιο έδειξε ασφάλεια ως συμπληρωματική θεραπεία στη στεφανιαία αγγειοπλαστική σε ασθενείς με STEMI (έμφραγμα μυοκαρδίου με ανύψωση ST, τύπος καρδιακής προσβολής)», συμφώνησε ο Δρ. Ni. «Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να προσδιοριστεί ο ρόλος του μαγγανίου στις καρδιαγγειακές παθήσεις».

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο προληπτικής καρδιολογίας Michelle Routhenstein, τα οφέλη του μαγγανίου προκύπτουν πιθανότατα από τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

«Το μαγγάνιο είναι ένα μέταλλο που χρειάζεται για μια από τις κύριες αντιοξειδωτικές οδούς στο σώμα, που βοηθά στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, δύο βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες», εξήγησε καταληκτικά η ειδικός.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Διανομή Τροφίμων Και Ειδών Προσωπικής Υγιεινής

xristiana

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση Φαρμάκων Και Υγειονομικού Υλικού Για Τα Κοινωνικά Φαρμακεία

xristiana

Το Έβερεστ μετατράπηκε στην υψηλότερη χωματερή στον κόσμο

xristiana