ΚεντρικήΥγεία

Μικροσκοπικά ρομπότ από ανθρώπινα κύτταρα δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο

1/12/2023

Βιολογικά ρομπότ αποτελούμενα από μερικές εκατοντάδες ανθρώπινα κύτταρα το καθένα δημιουργήθηκαν σε αμερικανικό εργαστήριο με την προοπτική να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την αποκατάσταση βλαβών στο νευρικό σύστημα και άλλους ιστούς.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου Ταφτς βάφτισαν τις δημιουργίες τους «Anthrobots», συνδυασμό των λέξεων «άνθρωπος» και «ρομπότ». Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση Advanced Science, στις πρώτες δοκιμές τα ρομπότ έδειξαν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη νέων νευρώνων.

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε προηγουμένως δημιουργήσει βιολογικά ρομπότ από εμβρυϊκά κύτταρα βατράχου, τα οποία όμως δεν θα μπορούσαν να έχουν ιατρικές εφαρμογές λόγω ασυμβατότητας με το ανθρώπινο σώμα.

Αυτή τη φορά δημιούργησαν πιο σύνθετα «ρομπότ» απομονώνοντας κύτταρα ανθρώπινης τραχείας, τα οποία καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο για περίπου τρεις εβδομάδες χωρίς να υποστούν καμία γενετική τροποποίηση.

Αυτό που προέκυψε είναι σφαιρίδια που περιβάλλονται από βλεφαρίδες, μικροσκοπικά τριχίδια στην επιφάνεια των κυττάρων που λειτουργούν ως κουπιά.

Ανάλογα με τον προσανατολισμό των βλεφαρίδων, άλλα ρομπότ κινούνται σε ευθεία γραμμή, άλλα κάνουν κύκλους και άλλα ακολουθούν χαοτική πορεία.

Μερικά παραδείγματα Anthrobot. Με κίτρινο χρώμα εμφανίζονται οι κινούμενες βλεφαρίδες (Gizem Gumuskaya)

Για να εξετάσουν την αλληλεπίδραση των ρομπότ με ζωντανούς ιστούς, οι ερευνητές τα τοποθέτησαν πάνω σε καλλιέργειες νευρικών κυττάρων στα οποία είχαν δημιουργηθεί τεχνητές βλάβες.

Μέσα σε λίγες ημέρες, τα ρομπότ είχαν ενωθεί σε ένα «υπερομπότ» το οποίο επούλωσε τις βλάβες στο σημείο που ακουμπούσε.

Τα Anthrobot μπορούν να ενώνονται αυθόρμητα σε «υπερομπότ » (Gizem Gumuskaya, Tufts University)

Παραμένει ασαφές μέσω ποιου μηχανισμού τα ρομπότ επιτάχυναν την επούλωση, ωστόσο οι ερευνητές σκοπεύουν τώρα να πειραματιστούν με άλλα είδη κυττάρων.

«Τα κυτταρικά συγκροτήματα που δημιουργήσαμε στι εργαστήριο έχουν ικανότητες πέρα από ό,τι κάνουν συνήθως στο ανθρώπινο σώμα» σχολίασε ο δρ Μάικλ Λέβιν σε δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου Ταφτς.

«Είναι συναρπαστικό και εντελώς απρόσμενο το γεγονός ότι τα κύτταρα τραχείας μπορούν, χωρίς να τροποποιηθεί το DNA τους, να κινούνται μόνα τους και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη νευρώνων. Εξετάζουμε τώρα πώς λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός επούλωσης.

Στο μέλλον, τέτοια βιολογικά ρομπότ θα μπορούσαν  δυνητικά να χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση της αθηρωματικής πλάκας από μπλοκαρισμένα αγγεία ή την ανάπλαση ιστών.

Για τέτοιες εφαρμογές τα κύτταρα από τα οποία δημιουργούνται τα ρομπότ θα λαμβάνονταν από τον ίδιο τον ασθενή ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας.

Όπως διαβεβαιώνουν οι ερευνητές, τα μικροσκοπικά ρομπότ θα επιζούσαν μόνο μερικές εβδομάδες στο σώμα πριν απορροφηθούν πλήρως.

Πηγή: https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εμμηνόπαυση: Οι 5 αλλαγές που θα δείτε στην επιδερμίδα σας

xristiana

Το 3o Thessaloniki Tango Party Στηρίζει Τη Συζωή

xristiana

Θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

xristiana