ΚεντρικήΥγεία

Καρκίνος του μαστού: Πόση και τι είδους άσκηση μειώνει 25% τον κίνδυνο

5/12/2023

Η σωματική δραστηριότητα και η διαχείριση του βάρους μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να νοσήσετε.

Όσον αφορά τα οφέλη της τακτικής άσκησης, υπάρχει ένα που μάλλον δεν έχετε συνειδητοποιήσει: Η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και αυτό είναι ένα γεγονός που ισχύει ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνετε.

Έρευνες δείχνουν την προστατευτική επίδραση της σωματικής δραστηριότητας όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού. Μια ανασκόπηση μελετών βρήκε μέση μείωση του κινδύνου κατά 25% για όσες διατηρούνται σε καλή φυσική κατάσταση.

Και αν έχετε ή αν περάσατε καρκίνο του μαστού, η τακτική άσκηση πριν και μετά τη διάγνωση, όπως και μετά τη θεραπεία ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες υποτροπής ή θανατηφόρου αποτελέσματος.

Τον συσχετισμό της σωματικής άσκησης με τον καρκίνο του μαστού αναλύουν οι συνεργάτιδες της Cleveland Clinic, ογκολόγοι δρ. Halle Moore και δρ. Tiffany Onger.

Καρκίνος μαστού: Πώς και πόσο η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο

Η διαχείριση βάρους είναι ένα σαφές πλεονέκτημα της σωματικής δραστηριότητας. Πώς, όμως, η άσκηση ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες;

Μελέτες δείχνουν ότι το να κουβαλάς επιπλέον κιλά ή να έχεις παχυσαρκία φέρνει σημαντική αύξηση στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Μια μελέτη έδειξε ότι μια αύξηση βάρους 9-10 κιλών κατά την εμμηνόπαυση οδήγησε σε 18% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της παραγωγής οιστρογόνων και του βραδύτερου μεταβολισμού, καθιστούν την αύξηση βάρους συνηθισμένη κατά την εμμηνόπαυση.

“Το να είσαι σε κατηγορία υψηλότερου βάρους αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού καθώς μεγαλώνεις. Αν κουβαλάτε περισσότερο λίπος στο σώμα σας μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες που κυκλοφορούν και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων”, λέει η δρ. Onger.

Έτσι, εάν μειώσετε το σωματικό λίπος (ιδιαίτερα στην μέση σας), μειώνετε επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Μάλιστα, η προαναφερθείσα μελέτη διαπίστωσε ότι η απώλεια 10 κιλών μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά περίπου 25%.

Καρκίνος μαστού: Πόση άσκηση χρειάζεστε

Οι ειδικοί υγείας γενικά συνιστούν να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα. Αυτό αντιστοιχεί σε μια δραστηριότητα 30 λεπτών πέντε ημέρες την εβδομάδα. “Μέτρια” ένταση σημαίνει να μπορείτε να συνεχίσετε μια συνομιλία κατά την άσκηση χωρίς να λαχανιάζετε.

Αλλά όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, οι ερευνητές λένε ότι περισσότερη άσκηση μπορεί να είναι ακόμα καλύτερη, προσθέτει η δρ. Moore.

Μια μελέτη του 2015 έδειξε ότι η άσκηση για 300 λεπτά την εβδομάδα οδήγησε σε μεγαλύτερες μειώσεις στο σωματικό λίπος και επακόλουθη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού.

Ποια είδη δραστηριότητας υπολογίζονται ως άσκηση

Αν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μέσω της άσκησης, αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να δοκιμάσετε δραστηριότητες όπως:

  • Περπάτημα, πεζοπορία ή τρέξιμο
  • Κολύμπι ή ασκήσεις στο νερό
  • Ποδηλασία
  • Χορός
  • Δουλειές στο σπίτι, όπως κηπουρική

Εάν δεν είστε συνηθισμένη στη γυμναστική και σας μοιάζει βουνό η ιδέα να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα, κάντε υπομονή και δώστε χρόνο στον εαυτό σας.

“Εντάξτε σιγά-σιγά την άσκηση στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας, ξεκινώντας με μια λογικής διάρκειας και έντασης άσκηση πάνω στην οποίο μπορείτε να χτίσετε. Θα πρέπει να μπορείτε να ασκείστε λίγο παραπάνω κάθε μέρα”, συμβουλεύει η δρ. Moore.

Είναι σώφρον να μιλήσετε με τον γιατρό σας προτού ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης.

Καρκίνος μαστού: Άσκηση μετά από διάγνωση

Μπορεί η τακτική άσκηση να εγγυηθεί ότι δεν θα πάθετε καρκίνο του μαστού; Δυστυχώς, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι όχι. Η δραστηριότητα και η φυσική κατάσταση απλώς μειώνουν τον κίνδυνο ενώ σε κάνουν πιο υγιές άτομο γενικότερα.

Αλλά αν εκδηλώσετε καρκίνο του μαστού παρά το γεγονός ότι γυμνάζεστε τακτικά, να ξέρετε ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωσή σας. Μια ανάλυση μελετών έδειξε ότι η σωματική δραστηριότητα μετά τη διάγνωση συσχετίστηκε με:

  • Μείωση κατά 24% στην υποτροπή του καρκίνου του μαστού
  • 34% λιγότερους θανάτους από καρκίνο του μαστού
  • 41% λιγότερους θανάτους από όλες τις αιτίες, καθώς η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και άλλους καρκίνους

Η σύνδεση για άλλη μια φορά επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στη διαχείριση βάρους και στα οφέλη για την υγεία που έρχονται με ένα πιο αδύνατο σώμα. “Στους ανθρώπους δεν μας αρέσει πάντα να μιλάμε για βάρος, αλλά είναι σημαντικό, λέει η δρ. Onger.

Πηγή: clevelandclinic.org

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή βίντεο: https://www.youtube.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Παιδική παράσταση από το Σύλλογο Γονέων βρεφονηπιακών σταθμών Νέας Ιωνίας

xristiana

2ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Παράδοσης “Κρητικό Αντάμωμα” στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας

xristiana

Μάφινς με κολοκύθα και βρώμη

xristiana