25/12/2023
Ο τρόπος ζωής όπως και η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.
Σε μια πρόσφατη μετα-ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advances in Nutrition, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash ανακάλυψαν ότι τρώγοντας οι άνδρες δύο χούφτες από συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων κάθε μέρα μπόρεσαν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα του σπέρματος.
«Υπολογίζεται ότι, παγκοσμίως, 1 στα 6 άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας έχει προβλήματα υπογονιμότητας. Και παρότι η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια εναλλακτική για πολλά ζευγάρια, για άλλα εξακολουθεί και παραμένει μια δαπανηρή λύση», αναφέρει στο Newsweek η Barbara Cardoso, ερευνήτρια στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Monash και πρώτη συγγραφέας της μελέτης.
Ποια είναι η τροφή που ενισχύει το σπέρμα
Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη συνδέσει δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά με υψηλότερες συγκεντρώσεις και κινητικότητα σπερματοζωαρίων. Μεταξύ αυτών είναι και οι ξηροί καρποί.
«Οι διαφορετικοί τύποι ξηρών καρπών παρέχουν ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών, όπως υγιή λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και πολυφαινόλες. Πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να συμβάλουν στην ανδρική γονιμότητα μέσω διαφορετικών ρόλων», εξήγησε η Barbara Cardoso.
Συγκεκριμένα, τα καρύδια συνδέονται με βελτιωμένη ποιότητα σπέρματος, κάτι που οι ερευνητές πιστεύουν ότι οφείλεται στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει τα ωμέγα-3 με βελτιωμένη ποιότητα και κινητικότητα του σπέρματος, αν και ο ακριβής ρόλος των θρεπτικών συστατικών είναι ακόμα ασαφής.
Στη μετα-ανάλυση, η ομάδα συνδυάζοντας δεδομένα από τέσσερις δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 223 υγιείς άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 35 ετών, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών συσχετίστηκε με βελτιωμένη ποιότητα σπέρματος.
Ξηροί καρποί και γυναικεία γονιμότητα
Δεν είναι σαφές εάν παρόμοια αποτελέσματα θα παρατηρηθούν σε γυναίκες. «Καμία μελέτη δεν έχει αξιολογήσει τις επιπτώσεις των ξηρών καρπών στη γυναικεία γονιμότητα, κάτι που πιστεύουμε ότι είναι ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία», ανέφερε η Barbara Cardoso.
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com