ΚεντρικήΥγεία

Η πανάρχαια ρίζα που ανακουφίζει από τον βήχα, κάνει καλό στο δέρμα και κλείνει τις πληγές

31/12/2023

Η ρίζα αυτή προέρχεται από ένα ανθοφόρο φυτό που κατέχει σημαντικό ρόλο στη βοτανοθεραπεία εδώ και αιώνες. Δείτε ποια είναι και πως σας ωφελεί.

Η συγκεκριμένη ρίζα μπορεί να είναι χρήσιμη στην ανακούφιση του βήχα, την προστασία από τα έλκη και πολλά άλλα.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν για διάφορα προβλήματα, όπως ερεθισμό του δέρματος και πεπτικά προβλήματα, όπως έλκη. Διατίθεται με τη μορφή σκόνης, κάψουλας, τσαγιού και σιροπιού για τον βήχα.

Τι είναι ρίζα Marshmallow

Η ρίζα Marshmallow ή ρίζα αλθαίας (Althaea officinalis) είναι ένας καφέ ινώδης φλοιός που προέρχεται από το φυτό marshmallow, ένα πολυετές ιθαγενές στην Ευρώπη, τη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική.

Τα οφέλη της

  1. Ανακούφιση από τον βήχα
  2. Καταπραΰνει τους ερεθισμούς του δέρματος
  3. Επούλωση πληγών
  4. Προστασία του λαιμού από γαστρική παλινδρόμηση

1. Προσφέρει ανακούφιση από τον βήχα

Μερικά φυσικά και φυτικά σιρόπια και σταγόνες για τον βήχα περιέχουν ρίζα marshmallow.   Τα αποτελέσματα αρκετών μικρών μελετών έχουν δείξει ότι τα φυτικά συμπληρώματα για τον βήχα που περιέχουν ρίζα marshmallow μπορούν να έχουν καταπραϋντικό αποτέλεσμα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι παστίλιες από ρίζα marshmallow ή σιρόπι βοήθησαν στη θεραπεία του ξηρού βήχα.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που έλαβαν ένα μείγμα βοτάνων που περιείχε marshmallow και άλλα βότανα, συμπεριλαμβανομένου του χαμομηλιού και της κοινής μολόχας, είχαν λιγότερο σοβαρό βήχα και λιγότερες νυχτερινές αφυπνίσεις από εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αυτή η μελέτη, ωστόσο, δεν εξέτασε αποκλειστικά τις επιπτώσεις της ρίζας marshmallow μόνο, επομένως άλλα βότανα στο μείγμα θα μπορούσαν να ήταν υπεύθυνα για τα συγκεκριμένα οφέλη.

Τα αποτελέσματα μιας τρίτης μελέτης μικρής κλίμακας έδειξαν ότι τα παιδιά που έλαβαν ένα μείγμα βοτάνων που περιείχε ρίζα marshmallow και άλλα φαρμακευτικά φυτά είχαν λιγότερες και λιγότερο παρατεταμένες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Οι γονείς θα πρέπει να μιλήσουν με έναν γιατρό πριν δώσουν στο παιδί οποιαδήποτε φυτικά σκευάσματα.

2. Καταπραΰνει ερεθισμό του δέρματος

Η ρίζα marshmallow μπορεί να βοηθήσει στον ερεθισμό και τη φλεγμονή του δέρματος. Μια μελέτη ανασκόπησης υποδηλώνει ότι η τοπική εφαρμογή της μπορεί να βοηθήσει με το έκζεμα και τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία ή την έκθεση στον ήλιο.

Αν και η ρίζα marshmallow μπορεί να έχει θεραπευτική επίδραση στο δέρμα που έχει υποστεί βλάβη από τον ήλιο, οι άνθρωποι δεν πρέπει να τη χρησιμοποιούν αντί για την κατάλληλη αντηλιακή προστασία. Η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο είναι η κύρια αιτία καρκίνου του δέρματος και μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόωρη γήρανση του δέρματος.

3. Επούλωση πληγών

Η καταπραϋντική δράση των εκχυλισμάτων marshmallow μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιτάχυνση της επούλωσης των πληγών.

Μια μελέτη σε αρουραίους διαπίστωσε ότι η τοπική εφαρμογή εκχυλίσματος marshmallow βοήθησε στην επούλωση των πληγών. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα ήταν αποτελεσματικό στη θανάτωση συγκεκριμένων τύπων βακτηρίων, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της μόλυνσης.

4. Προστασία του λαιμού από γαστρική παλινδρόμηση

Όταν εμφανίζεται γαστρική παλινδρόμηση, το οξύ από το στομάχι ρέει πίσω στον λαιμό, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον οισοφάγο. Η καταπραϋντική δράση, με την οποία η βλέννα που σχηματίζει η ρίζα επικαλύπτει τον οισοφάγο ενός ατόμου, μπορεί να τον προστατεύσει από τα βλαβερά οξέα του στομάχου.

Η μορφή ρίζας σε σκόνη του φυτού μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από ένα τσάι ή βάμμα, καθώς το βότανο χρειάζεται άμεση επαφή με τις μεμβράνες για να καλύψει το λαιμό.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Οι Βρυξέλλες θα είναι η μεγαλύτερη ζώνη χωρίς αυτοκίνητα στην Ευρώπη

xristiana

Δήμος Χαλανδρίου: Ο Σταμάτης, Η Αμάντα, Ο Κοντός Περιμένουν Τον Κόσμο Στην Κεντρική Πλατεία!

xristiana

«Καμπανάκι» για το κλίμα: Συνέπειες «χωρίς επιστροφή», αν αυξηθεί πάνω από 1,5° C η θερμοκρασία της γης

xristiana