ΚεντρικήΥγεία

Η ανατολίτικη σούπερ τροφή που δυναμώνει την καρδιά, βοηθάει στο αδυνάτισμα και μειώνει τη φλεγμονή

16/12/2023

Είναι ένα από τα πιο νόστιμα χορτοφαγικά ντιπ που κυκλοφορούν και έχει υπέροχη γεύση. Ταιριάζει σε ψωμί πίτα με φαλάφελ ή σερβίρεται ως συνοδευτικό.

Είναι πραγματικά καλό για εσάς αυτό το τρόφιμο και που μπορεί να σας βοηθήσει; Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε τα διατροφικά του οφέλη.

Τι είναι το χούμους;

Το χούμους είναι ένα δημοφιλές άλειμμα (ή πάστα) που παρασκευάζεται με ρεβίθια, σουσάμι ή ταχίνι (πάστα σουσαμιού), ελαιόλαδο, λεμόνι και σκόρδο. Προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, αλλά βρίσκεται εύκολα σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα, συχνά με διαφορετικές παραλλαγές σε σχέση την κλασική συνταγή, όπως χούμους καραμελωμένου κρεμμυδιού, χούμους Μαρόκου ή χούμους με λεμόνι.

Το χούμους παρασκευάζεται απλά με την ανάμειξη όλων των συστατικών μαζί σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Είναι πλούσιο σε ωφέλιμα λιπαρά, καθώς και σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης.

Τα κορυφαία 5 οφέλη για την υγεία

  1. Αποτελεί πηγή φυτικών ινών
  2. Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
  3. Μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά
  4. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους
  5. Πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη συστατικά

1. Αποτελεί πηγή φυτικών ινών

Φτιαγμένο από ρεβίθια, το χούμους είναι φυσικά πλούσιο σε φυτικές ίνες. Μελέτες υποστηρίζουν ότι ο τύπος των φυτικών ινών στα ρεβίθια έχει θετική επίδραση στην υγεία του εντέρου μας, ενισχύοντας τον αριθμό των ωφέλιμων βακτηρίων που με τη σειρά τους συμβάλλουν στην ενίσχυση της εντερικής υγείας.

2. Βοηθάει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Τα φασόλια και τα όσπρια, όπως και τα ρεβίθια, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ανθεκτικό άμυλο και φυτικές ίνες, τα οποία επιβραδύνουν την ταχύτητα με την οποία τα χωνεύουμε. Αυτό σημαίνει ότι έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) και απελευθερώνουν την ενέργειά τους πιο σταθερά. Η κατανάλωση περισσότερων τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη βοηθά στα σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

3. Μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά

Το χούμους λόγω των ρεβιθιών είναι τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς και ελαιόλαδο και σουσάμι, που είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών που είναι υγιεινά για την καρδιά. Μελέτες δείχνουν ότι δίαιτες που είναι πλούσιες σε όσπρια, όπως τα ρεβίθια, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης (LDL), ενώ τα μονοακόρεστα λιπαρά, ειδικά το ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Όταν αγοράζετε χούμους ελέγχετε πάντα την ετικέτα γιατί ορισμένες μάρκες αντικαθιστούν το ελαιόλαδο με ηλιέλαιο ή κραμβέλαιο επειδή είναι μια φθηνότερη εναλλακτική λύση.

4. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους

Η τακτική συμπερίληψη των ρεβιθιών στη διατροφή φαίνεται να σχετίζεται με χαμηλότερο βάρος, χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και φυσιολογική περίμετρο μέσης. Αυτό οφείλεται εν μέρει στον τύπο αμύλου στα ρεβίθια, το ένα τρίτο του οποίου είναι ένας τύπος που ονομάζεται αμυλόζη. Αυτό το άμυλο είναι πιο ανθεκτικό στα πεπτικά μας ένζυμα, πράγμα που σημαίνει ότι το φαγητό αφομοιώνεται πιο αργά άρα μας κρατάει χορτάτους για περισσότερη ώρα.

5. Πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη συστατικά

Τα κλασικά συστατικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ενός παραδοσιακού χούμους, όπως τα ρεβίθια, το σουσάμι και το ελαιόλαδο έχουν ευεργετικές ιδιότητες σε ο,τι αφορά στην πρόληψη της φλεγμονής. Στην πραγματικότητα, το παρθένο ελαιόλαδο θεωρείται ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση η οποία είναι παρόμοια με την ιβουπροφαίνη, μια δραστική ουσία που υπάρχει σε αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Arrhythmias Update 2024

xristiana

Γεύσεις Μνήμης: Διήμερο μικρασιάτικης κουζίνας

xristiana

Διαδικτυακό Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας «Από Το Α Έως Το Ω: Μία Ακαδημία Για Γονείς»

xristiana