ΚεντρικήΥγεία

Καρδιά: 9 τροφές για να μην φράξουν ποτέ οι αρτηρίες σας

19/12/2023

Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσετε να φροντίζετε την υγεία της καρδιάς σας και μάλιστα με τον πιο απολαυστικό τρόπο: μέσω της διατροφής.

Αυτές είναι οι 9 τροφές που θα μειώσουν την πιθανότητα να φράξουν οι αρτηρίες σας.

Οι 9 τροφές

  1. Βρώμη
  2. Φασόλια
  3. Ψάρι
  4. Αβοκάντο
  5. Μπρόκολο
  6. Σπαράγγια
  7. Τροφές ολικής άλεσης
  8. Καφές
  9. Κρασί

1. Βρώμη

Ένα σημαντικό τρόφιμο που μπορεί να βοηθήσει ώστε να μην φράξουν οι αρτηρίες σας, είναι η βρώμη. Αναγνωρισμένη εδώ και χρόνια ως ωφέλιμη τροφή για την υγεία της καρδιάς, η βρώμη είναι πλούσια σε διαλυτές ίνες, που αποδεδειγμένα έχουν την ικανότητα να μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, κάτι που είναι καλό και για τις αρτηρίες σας. Η χοληστερόλη εισέρχεται στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων και με τον χρόνο δημιουργεί αθηρωματική πλάκα.

2. Φασόλια

Μία εξίσου εξαιρετική πηγή σε διαλυτές ίνες, ειδικά τα μαύρα φασόλια, που έχουν τρεις φορές μεγαλύτερη ποσότητα από όση έχει η βρώμη. Μαζί με τα αντιοξειδωτικά που διαθέτουν, σας βοηθούν εναντίων των λοιμώξεων αλλά και σας προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

3. Ψάρι

Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι επικεντρωμένες στην υγεία του εγκεφάλου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ωφελούν και την καρδιά σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πιθανότητα να νοσήσετε από καρδιαγγειακά νοσήματα μπορεί να συνδέεται με διάφορες παθήσεις και το σχηματισμό πλάκας. Όπως προαναφέραμε, η πλάκα, μπορεί να προκαλέσει φράξιμο των αρτηριών σας, άρα το να τρώτε ψάρι είναι και αυτός ένας από τους τρόπους να προστατευτείτε από αυτό το ενδεχόμενο.

4. Αβοκάντο

Οι ειδικοί θεωρούσαν παλαιότερα ότι το λίπος οποιασδήποτε μορφής είναι από τους κυριότερους διατροφικούς εχθρούς της καρδιάς σας. Όχι πλέον. Γιατί έρευνες έχουν δείξει ότι τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στα αβοκάντο, κάνουν καλό στην καρδιά καθώς μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, ανεβάζοντας αυτά της καλής.

5. Μπρόκολο

Οι επιστήμονες παρουσιάζουν εδώ και χρόνια τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, ως ασπίδες ενάντια στον καρκίνο, αλλά τα τελευταία χρόνια βρίσκουν ενδείξεις ότι βοηθούν και στις παθήσεις της καρδιάς. Μία ουσία που περιέχεται στο μπρόκολο, η σουλφοραφάνη, ενισχύει τις φυσικές άμυνες του σώματος εναντίων των φραγμένων αρτηριών, ενεργοποιώντας μια πρωτεΐνη.

6. Σπαράγγια

Άλλο ένα πράσινο λαχανικό που είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς σας. Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε κουερσετίνη, ένα φυτικό θρεπτικό συστατικό που εμποδίζει την πλάκα να κολλήσει στις αρτηρίες σας. Είτε έχετε κληρονομικό ιστορικό καρδιαγγειακών ασθενειών, είτε γιατί απλώς επιθυμείτε να προστατευτείτε από αυτές, τα σπαράγγια πρέπει να βρίσκονται ψηλά στην καθημερινή λίστα σας για το μανάβικο.

7. Τροφές ολικής άλεσης

Μπορεί να έχετε την εντύπωση ότι οι υδατάνθρακες δεν σας κάνουν καλό, αλλά δεν είναι αλήθεια. Αν το ψωμί ή τα ζυμαρικά που καταναλώνετε είναι ολικής άλεσης, τότε έχουν οπωσδήποτε μια θέση σε ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Σύμφωνα με μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archives of Internal Medicine, για κάθε 10 γραμμάρια που τρώει ένας άνθρωπος την ημέρα, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής ασθένειας πέφτει κατά 14%, ενώ οι πιθανότητες θανάτου από αυτές πέφτουν κατά 25%. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τροφές ολικής άλεσης είναι γεμάτες με φυτικές ίνες, οι οποίες «διώχνουν» τη χοληστερόλη από τον οργανισμό σας, ενώ βοηθούν στην ανάπτυξη πολλών ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερό σας.

8. Καφές

Οι κόκκοι του καφέ είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικές ουσίες, με τις έρευνες να δείχνουν ότι ο καφές μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και η καφεΐνη είναι χρήσιμη για την ίδια την υγεία της καρδιάς.

9. Κρασί

Οι περισσότερες κουζίνες και τάσεις διατροφής προτείνουν ένα ποτήρι κρασί μαζί με το βραδινό ή το μεσημεριανό γεύμα, αλλά είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε. Οι επιστήμονες δεν έχουν βρει μια άμεση σχέση του κρασιού με την υγεία της καρδιάς, το μόνο που έχουν συμπεράνει είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με υγιείς καρδιές, συνηθίζουν να πίνουν ένα ποτήρι κρασί μαζί με το φαγητό τους.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Συνεχίζονται Οι Αιτήσεις Για Τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Του Τμήματος Χρηματοοικονομικής Και Τραπεζικής Διοικητικής Του Πανεπιστημίου Πειραιώς

xristiana

Ο υπερτουρισμός απειλεί δελφίνια και φάλαινες

xristiana

Εκδήλωση Κατά Της Έμφυλης Βίας «Σπάσε Τη Σιωπή»

xristiana