ΚεντρικήΥγεία

Γιορτινό τραπέζι: Ποια συνοδευτικά είναι πολύτιμα για την υγεία μας

21/12/2023

Τι αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ για τα λαχανικά που συνήθως συνοδεύουν το κρέας.

Το παραδοσιακό τραπέζι των Χριστουγέννων μπορεί να παράσχει σημαντικά οφέλη στην υγεία, εάν φροντίσετε να συνοδεύσετε τα φαγητά σας με ορισμένα πολύτιμα λαχανικά, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Σε ξεχωριστές μελέτες που πραγματοποίησαν κατέληξαν κατ’ αρχάς στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερα καρότα περιέχει, τόσο το καλύτερο, καθώς ασκούν ισχυρή αντικαρκινική δράση όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι μία άλλη σημαντική προσθήκη, σύμφωνα με άλλα ευρήματα της ίδιας ερευνητικής ομάδας. Το ίδιο και οι πατάτες, τις οποίες πιθανώς έχουμε παρεξηγήσει ως τρόφιμο.

Τα καρότα
Τα νέα δεδομένα για τα καρότα δημοσιεύονται στην διατροφική επιθεώρηση Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ, ανέλυσαν συνδυαστικά τα δεδομένα από 198 προγενέστερες μελέτες. Στις μελέτες είχαν συμμετάσχει συνολικώς 4,7 εκατομμύρια εθελοντές.

Οι εθελοντές παρείχαν λεπτομερείς πληροφορίες για τη διατροφή τους, αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα λαχανικά που κατανάλωναν.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, πέντε μερίδες καρότα την εβδομάδα μειώνουν κατά 20% τον κίνδυνο αναπτύξεως όλων των μορφών καρκίνου. Ωστόσο ακόμα και μία μερίδα την εβδομάδα είναι ωφέλιμη. Μειώνει κατά 4% τον κίνδυνο, σε σύγκριση με το να μην τρώει κανείς ποτέ καρότα.

Τα καρότα είναι πλούσια σε ποικίλα συστατικά που παρέχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία. Το πιο γνωστό είναι η βήτα-καροτίνη (ή β-καροτένιο) που τους προσδίδει το χαρακτηριστικό χρώμα τους.

Ωστόσο περιέχουν και πολλές άλλες φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες ασκούν ισχυρή αντικαρκινική δράση, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Charles Ojobor, διδακτορικός φοιτητής στο Κέντρο Ανθρώπινης Διατροφής & Άσκησης του πανεπιστημίου.

Λαχανάκια Βρυξελλών
Τα λαχανάκια Βρυξελλών επίσης πρέπει να αποτελούν μέρος του γιορτινού μενού, καθώς είναι το πιο πλούσιο λαχανικό σε γλυκοσινολικές ενώσεις. Πρόκειται για συστατικά που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμά τις χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Ωστόσο έχει σημασία πως τα μαγειρεύουμε, είπε η Dr. Kirsten Brandt, λέκτορας Διατροφής του Ανθρώπου στο πανεπιστήμιο. Όταν τα βράζουμε σε καυτό νερό, χάνουν σημαντικό ποσοστό από αυτές τις ενώσεις. Αντίστοιχα όταν τα ψήνουμε στον φούρνο, οι ενώσεις αυτές διασπώνται.

Έτσι, ο καλύτερος τρόπος προετοιμασίας για να αποκομίζουμε τα πλήρη οφέλη τους είναι τα βράζουμε στον ατμό, τόνισε η Dr. Brandt.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών ανήκουν στα σταυρανθή λαχανικά. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν το μπρόκολο, το λάχανο και οι λαχανίδες. Και αυτά περιέχουν γλυκοσινολικές ενώσεις, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι πατάτες
Από τα απαραίτητα λαχανικά του γιορτινού τραπεζιού δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι πατάτες. Οι επιστήμονες του Νιούκασλ μελέτησαν επίσης περισσότερες από 250 ποικιλίες πατατών, εξετάζοντας τα συστατικά τους και την ικανότητά τους να προστατεύουν την υγεία.

Όπως αναφέρουν, οι πατάτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, που προστατεύουν από τον καρκίνο του εντέρου. Είναι επίσης ιδανικές για ψήσιμο σε φριτέζα αέρος (air fryer), ώστε να μην τις επιβαρύνουμε με λιπαρά.

Με τόσες ποικιλίες που υπάρχουν, όμως, ποιες να διαλέξουμε για το γιορτινό τραπέζι; Οι κόκκινες πατάτες ως φαίνεται ψήνονται τέλεια στην φριτέζα αέρος, είπε η Sophia Long, διδακτορική φοιτήτρια στη Σχολή Επιστήμης και Γεωργίας του πανεπιστημίου. Η, δε, σάρκα τους αποκτά υπέροχο χρυσοκίτρινο χρώμα όταν τις ψήνουμε.

Πηγή: iatropedia.gr

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Οικολογικές βλεφαρίδες: Η αλήθεια για τα extension βλεφαρίδων

xristiana

Φρουκτόζη: Ο ρόλος της στην ανάπτυξη καρδιομεταβολικών παθήσεων

xristiana

UBS: Μόνιμη «πληγή» για την Ευρώπη η ενεργειακή κρίση (πίνακας)

xristiana