ΚεντρικήΥγεία

Ποιες περιοχές συνδέονται με έως και 56% αύξηση του Πάρκινσον

6/11/2023

Ερευνητές στο Νευρολογικό Ινστιτούτο Barrow διεξήγαγαν μια μελέτη που αποκαλύπτει ότι η διαμονή σε περιοχές με μέσα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σχετίζεται με 56% αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο του Πάρκινσον.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Neurology (το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας) διεξήχθη για να εντοπίσει τυχόν γεωγραφικά μοτίβα της νόσου του Πάρκινσον και να ελέγξει για συγκεκριμένες συσχετίσεις με λεπτά σωματίδια στον αέρα.

“Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα λεπτά σωματίδια προκαλούν φλεγμονή στον εγκέφαλο, έναν γνωστό μηχανισμό με τον οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί η νόσος του Πάρκινσον, είπε η δρ. Brittany Krzyzanowski, ερευνήτρια στο Νευρολογικό Ινστιτούτο Barrow, η οποία ηγήθηκε της μελέτης. “Χρησιμοποιώντας προηγμένες γεωχωρικές αναλυτικές τεχνικές, μπορέσαμε, για πρώτη φορά, να επιβεβαιώσουμε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της νόσου του Πάρκινσον και των λεπτών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα”, πρόσθεσε.

Γεωγραφική μεταβλητότητα στον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της νόσου του Πάρκινσον δεν είναι η ίδια σε κάθε μέρος της χώρας (ΗΠΑ) και ποικίλλει σε ισχύ ανά περιοχή. Η κοιλάδα του ποταμού Μισισιπή στο Οχάιο αναγνωρίστηκε ως “hotspot” της νόσου του Πάρκινσον, μαζί με την κεντρική Βόρεια Ντακότα, τμήματα του Τέξας, του Κάνσας, του ανατολικού Μίσιγκαν και της άκρης της Φλόριντα. Οι άνθρωποι που ζουν στο δυτικό μισό των ΗΠΑ διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο του Πάρκινσον σε σύγκριση με το υπόλοιπο έθνος.

“Οι περιφερειακές διαφορές στη νόσο του Πάρκινσον μπορεί να αντικατοπτρίζουν τις περιφερειακές διαφορές στη σύνθεση των σωματιδίων. Ορισμένες περιοχές μπορεί να έχουν σωματίδια που περιέχουν περισσότερα τοξικά συστατικά σε σύγκριση με άλλες περιοχές”, είπε η δρ. Krzyzanowski.

Αν και οι συγγραφείς δεν έχουν διερευνήσει ακόμη τις διαφορετικές πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η δρ. Krzyzanowski σημειώνει ότι υπάρχει σχετικά υψηλή πυκνότητα οδικού δικτύου στην κοιλάδα του ποταμού Μισισιπή στο Οχάιο και στη Ζώνη της Σκουριάς αποτελεί μέρος αυτής της περιοχής επίσης. (σ.σ. η Ζώνη της Σκουριάς αναφέρεται στη γεωγραφική περιοχή από τη Νέα Υόρκη έως τις Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ, όπου κάποτε κυριαρχούσαν οι κατασκευαστικές βιομηχανίες).

“Αυτό σημαίνει ότι η ρύπανση σε αυτές τις περιοχές μπορεί να περιέχει περισσότερα σωματίδια καύσης από την κυκλοφορία των οχημάτων και τα βαρέα μέταλλα από τις κατασκευές, τα οποία έχουν συνδεθεί με κυτταρικό θάνατο στο τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη νόσο του Πάρκινσον”, εξήγησε η ίδια.

Μεθοδολογία και επιπτώσεις της έρευνας

Η μελέτη εντόπισε σχεδόν 90 χιλιάδες άτομα με νόσο του Πάρκινσον από ένα σύνολο σχεδόν 22 εκατομμυρίων ατόμων. Όσοι είχαν διαγνωστεί με τη νόσο του Πάρκινσον κωδικοποιήθηκαν γεωγραφικά ανά περιοχή μόνιμης κατοικίας, επιτρέποντας στους ερευνητές να υπολογίσουν τα ποσοστά της νόσου του Πάρκινσον σε κάθε περιοχή. Υπολογίστηκαν επίσης οι μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων σε αυτές τις συγκεκριμένες περιοχές.

Αφότου ελήφθησαν υπόψη στους υπολογισμούς και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως ηλικία, φύλο, φυλή, ιστορικό καπνίσματος και άλλη ιατρική περίθαλψη, οι ερευνητές του ινστιτούτου Barrow εντόπισαν μια συσχέτιση μεταξύ της προηγούμενης έκθεσης ενός ατόμου σε λεπτά σωματίδια και του μετέπειτα κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον.

“Γεωγραφικές μελέτες με βάση τον πληθυσμό, όπως αυτή, έχουν τη δυνατότητα να αποκαλύψουν τον ρόλο των περιβαλλοντικών τοξινών στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον. Αυτές οι ίδιες μέθοδοι μπορούν να εφαρμοστούν για να διερευνηθούν και άλλα νευρολογικά αποτελέσματα υγείας”, σχολίασε η δρ. Krzyzanowski.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα δεδομένα από αυτήν τη νέα μελέτη θα βοηθήσουν στην επιβολή αυστηρότερων πολιτικών, που θα μειώσουν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και παράλληλα τον κίνδυνο για τη νόσο του Πάρκινσον και άλλες συναφείς ασθένειες:

“Παρά την πολυετή έρευνα που προσπαθούσε να εντοπίσει τους περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου της νόσου του Πάρκινσον, οι περισσότερες προσπάθειες επικεντρώνονταν στην έκθεση σε φυτοφάρμακα. Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση ως παράγοντα που συμβάλλει στην ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον”.

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Βριλήσσια: Πρόγραμμα καλοκαιρινής απασχόλησης σε παιδιά

xristiana

Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Τριανδρία

xristiana

Έργο ανάπλασης στην Ιερά Οδό από τον δήμο Ελευσίνας

xristiana