10/11/2023
Τα εργοστάσια έχουν ήδη μεταμορφωθεί λόγω της αυτοματοποίησης και των ρομπότ τα οποία έχουν αντικαταστήσει τους εργαζομένους.
Αρκετοί εργοστασιάρχες, μάλιστα, μελετούν τώρα και την πιθανότητα της λειτουργίας των κυριολεκτικά σκοτεινών εργοστασιακών, ως επί το πλείστον πλήρως αυτοματοποιημένων εργοστασιακών μονάδων, όπου τα ρομπότ θα μπορούν να εργάζονται στο απόλυτο σκοτάδι κάθε βράδυ χωρίς την παρουσία ανθρώπων.
Η μετάβαση αυτή στην γενική αυτοματοποίηση είναι μία εξέλιξη την οποία προσπαθούν να επιτύχουν όλες οι χώρες.
Η εταιρεία αυτοματοποιημένης συσκευασίας τροφίμων στη βορειοανατολική Αγγλία, Wootzano, αποτελεί ένα παράδειγμα αφού η επιχείρηση προσπαθεί να επιτύχει σχεδόν πλήρη αυτονομία των ρομπότ των οποίων χρησιμοποιεί, χωρίς την ανάγκη εποπτείας από ανθρώπους.
Όπως ανέφερε και ο CEO της Wootzano, Ατίφ Σαϊέντ στο CNBC, «όλοι θέλουμε να επιτύχουμε την απόλυτη αυτοματοποίηση. Δε θέλουμε ανθρώπινο δυναμικό αλλά ένα αυτόνομο, ρομποτικό σύστημα παραγωγής».
Ο Σαϊέντ υποστήριξε πως η μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης κατ’ αυτόν τον τρόπο θα είναι τεράστια, αφού η εταιρεία θα μπορεί να λειτουργεί με 80% λιγότερους εργαζομένους.
Παρ’ όλα αυτά, η εφαρμογή ενός απόλυτα αυτοματοποιημένου εργοστασίου δεν είναι κάτι τόσο εύκολο όσο φαντάζεται κανείς αφού, για παράδειγμα, τα ρομπότ δεν έχουν την ίδια ικανότητα επίλυσης προβλημάτων με τους ανθρώπους ούτε και την δυνατότητα δημιουργικής σκέψης.
«Εάν κάτι πάει στραβά, δεν έχουμε αρκετά δεδομένα μέσω των οποίων τα ρομπότ θα μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα μέσω της εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης», ανέφερε ο καθηγητής ρομποτικής του University College London, Χέλγκε Βούντερμαν, προσθέτοντας πως «η δημιουργικότητα, η εμπειρία και η ειδικότητα του ανθρώπινου νου για την επίλυση προβλημάτων είναι καίριο και έως τώρα αναπόσπαστο στοιχείο του τομέα».
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com