ΚεντρικήΥγεία

6 λόγοι που οι γυναίκες έχουν υψηλά τριγλυκερίδια και πώς θα τα ρίξουν

10/11/2023

Τα υψηλά τριγλυκερίδια μπορεί να εμφανιστούν στις εξετάσεις οποιουδήποτε ανθρώπου. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες μπορεί να τα κάνουν πιο πιθανά στις γυναίκες.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν αιτίες για τα υψηλά τριγλυκερίδια που επηρεάζουν τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες. Είναι πιο πιθανό να έχετε υψηλά τριγλυκερίδια εάν είστε υπέρβαροι, δεν ασκείστε, έχετε διαβήτη, έχετε αυξημένη περίμετρο μέσης ή έχετε οικογενειακό ιστορικό υψηλών τριγλυκεριδίων.

Αυτά ισχύουν τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες. Ο υποθυρεοειδισμός, ο λύκος και η θεραπεία με κορτικοστεροειδή μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλά τριγλυκερίδια εάν:

  1. Παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια που περιλαμβάνουν οιστρογόνα
  2. Είναι έγκυες. Η εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει προσωρινά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.
  3. Έχουν περάσει την εμμηνόπαυση
  4. Έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μια ορμονική διαταραχή στην οποία οι γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα ανδρικών ορμονών. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.
  5. Λαμβάνουν από του στόματος οιστρογόνα ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης
  6. Λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως η ταμοξιφαίνη ή, σε μικρότερο βαθμό, η ραλοξιφαίνη που στοχεύουν τα επίπεδα οιστρογόνων. Οι γιατροί αποκαλούν αυτή την κατηγορία φαρμάκων “SERMs”, που σημαίνει «εκλεκτικοί ρυθμιστές υποδοχέα οιστρογόνου».

Πώς θα μειώσετε τα υψηλά τριγλυκερίδια

Ο τρόπος ζωής μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Ρωτήστε το γιατρό σας ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής πρέπει να κάνετε, τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε αυτό και πόσος καιρός θα χρειαστεί για να δείτε τη διαφορά στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας.

Η περισσότερη άσκηση, η απώλεια πλεονάζοντος βάρους και η αναβάθμιση της διατροφής σας -όπως η αποφυγή επεξεργασμένων και ζαχαρούχων τροφών- είναι πιθανό να είναι στη λίστα με τις υποχρεώσεις σας.

Θα πρέπει επίσης να ρωτήσετε το γιατρό σας εάν κάποιο από τα φάρμακά σας (όπως αντισυλληπτικά χάπια ή ορμονική υποκατάσταση) συνδέεται με τα υψηλά τριγλυκερίδια. Εάν ναι, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συστήσει να αλλάξετε τη συνταγή σας.

Εάν αυτές οι αλλαγές δεν είναι αρκετές, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα όπως η νιασίνη, οι στατίνες, οι φιμπράτες και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ακόμα κι έτσι, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα είναι μέρος του σχεδίου για να μειώσετε οριστικά τα τριγλυκερίδια σας.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Φωτιά στο Γεράκι Ηλείας – Στη μάχη και εναέρια μέσα

xristiana

Shiny hair: Tips για να σώσω τα ξηρά αφυδατωμένα μαλλιά μου!

xristiana