News ΑΜΕΑΚεντρική

Χρυσοχοΐδης: Αλλαγές στη φροντίδα της άνοιας

6/11/2023

Σε τακτική αξιολόγηση της ικανότητας οδήγησης σε άτομα με άνοια, προβλέπεται – μεταξύ άλλων – στο Εθνικό Σχέδιο.

Η άνοια αποτελεί ένα σοβαρό θέμα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Για κάθε πάσχοντα αντιστοιχούν 3 – 4 φροντιστές, ενώ το ετήσιο κόστος είναι 3 δισ. ευρώ και έως το 2050 θα έχει διπλασιαστεί.

Τα παραπάνω ανέφερε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για την Άνοια και τη Νόσο Αλτσχάιμερ. Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση.

Μεταξύ των παρεμβάσεων περιλαμβάνεται η ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου για την Άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, με συμμετοχή εκπροσώπων από τα υπουργεία Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εργασίας και Οικονομικών, με σκοπό την παρακολούθηση της εφαρμογής του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης.

Προβλέπεται, επίσης, το πληρεξούσιο περίθαλψης και φροντίδας όταν ο ασθενής έχει δικαιοπρακτική ικανότητα, με το οποίο ορίζεται ένα φυσικό πρόσωπο, το οποίο εκπροσωπεί τον πάσχοντα από άνοια για θέματα περίθαλψης και φροντίδα.

Οι οδηγίες ορίζονται εκ προοιμίου από τον ίδιο τον πάσχοντα που τις διατυπώνει και αφορούν τον τόπο και τον τρόπο περίθαλψης και φροντίδας για το διάστημα κατά το οποίο δεν θα είναι πλέον σε θέση να αποφασίζει.

Στόχος είναι να διατηρήσουν την ισχύ τους συγκεκριμένες εξουσιοδοτήσεις και εντολές κάθε προσώπου.

Η πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου Άνοιας Παρασκευή Σακκά σχολίασε πως έχει μεγάλη σημασία το σχέδιο νόμου για τα δικαιώματα και την καθημερινότητα των πασχόντων και των οικογένειών τους. Το σχέδιο υπήρξε πριν από 2 – 3 χρόνια και τώρα υλοποιείται.

Ο καθηγητής του John’s Hopkins Κωνσταντίνος Λυκέτσος ανέφερε πως πρόκειται για μία πρωτοβουλία που φέρνει αποτελέσματα. Είπε πως η άνοια είναι η αναμενόμενη πανδημία, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Εκτίμησε πως 500.000 άτομα στην Ελλάδα πάσχουν από τη νόσο και ότι θα αυξηθούν ραγδαία.

Σημείωσε με την παρέμβαση θα βελτιωθεί η μορφή φροντίδας, ώστε η χώρα μας να φτάσει σε ευρωπαϊκά επίπεδα.

Ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος αναφέρθηκε στην Ψυχιατρική παρέμβαση, τονίζοντας πως η μεταρρύθμιση δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Ανακοίνωσε πως, μεταξύ άλλων, το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κολυδαλλού εντάσσεται στο ΕΣΥ.

Ανέφερε πως πρόκειται για παρέμβαση που γίνεται έπειτα από 25 χρόνια (νόμος 2716/99) και στοχεύει στο να καλύψει ελλείμματα που αφορούν τους νέους ασθενείς, τον τρόπο πλοήγησης των ασθενών στις αναγκαίες υπηρεσίες.

Ανακοίνωσε πως, μεταξύ άλλων, δημιουργούνται δίκτυα φορέων παροχής φροντίδας (7 τομείς), προκειμένου να υπάρχει επαρκής κάλυψη. Προβλέπεται διοικητική συνένωση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, όπως ο ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ.

Σε σχέση με το μοντέλο θεραπείας, σημείωσε πως όσο πιο κοντά στην κοινωνία είναι ο ασθενής, τόσο πιο θετικά είναι τα αποτελέσματα.

Ανέδειξε τα προβλήματα επάρκειας των ελληνικών δομών, λέγοντας πως στη χώρα  μας λειτουργούν 4.700 κλίνες στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στον δημόσιο τομέα υπάρχει κάλυψη 150%.

Όπως είπε, η αναλογία είναι 16 ασθενείς ανά 100.000 στην Ελλάδα, στο Βέλγιο είναι 36 ανά 100.000 και στη 78 ανά 100.000 στη Γερμανία. 

Πηγή: https://www.iatronet.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πασχαλινό Bazaar Από Τον Σύλλογο Γονέων Ατόμων Με Αυτισμό Ν. Λάρισας

xristiana

Συνέδριο Για Την Ποιότητα Ζωής Των Ατόμων Με Νοητική Αναπηρία Και Αυτισμό

xristiana

Ημερίδα Για Την «Παροχή Ποιοτικών Υπηρεσιών Υγείας Στο Φαρμακείο»

xristiana