ΚεντρικήΥγεία

Υγεία: Πώς την ευνοούν αυτά τα τρία «σούπερ» συστατικά

12/11/2023

Τα συγκεκριμένα συστατικά έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, κάνουν όμως θαύματα; Ας το ανακαλύψουμε.

Πώς ωφελούν τα αντιοξειδωτικά την υγεία;

Ο μύθος

Προσλαμβάνοντας αντιοξειδωτικά από φρούτα και λαχανικά σε οποιαδήποτε μορφή και πίνοντας χυμούς, θα θωρακίσουμε το σώμα μας απέναντι στο στρες.

Η αλήθεια

Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές γραμμές άμυνας του σώματος απέναντι στο στρες. Ενισχύοντας την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού μας μέσα από τη διατροφή, δημιουργούμε μια σημαντική ασπίδα προστασίας έναντι στη φθορά του χρόνου.

Δύο φρούτα την ημέρα ή ένας φρεσκοστυμμένος χυμός φρούτων-λαχανικών και μια μεγάλη σαλάτα ημερησίως είναι απαραίτητα. Ωστόσο τα αντιοξειδωτικά έχουν μεγάλη ευαισθησία στο φως, στον αέρα και στις υψηλές θερμοκρασίες.

Στην πράξη

Μη βράζετε τα λαχανικά για πολλή ώρα, μη χρησιμοποιείτε μεγάλες ποσότητες νερού στο βράσιμο, μην κρατάτε για πολλές ημέρες τα φρούτα και τα λαχανικά και μην τα αποθηκεύετε κομμένα.

Τι ισχύει για το σίδηρο;

Ο μύθος

Ακόμα και αν δεν τρώμε κρέας, μπορούμε να ανεβάσουμε τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό μας μέσα από φυτικές τροφές.

Η αλήθεια

Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά διατροφικά στοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι διαθέσιμος σε δύο μορφές: από φυτικές πηγές (μη αιμικός σίδηρος) και από ζωικές πηγές (αιμικός σίδηρος).

Ο αιμικός σίδηρος είναι ο καλύτερα απορροφήσιμος τύπος σιδήρου από το σώμα μας. Περιέχεται σε μια ποικιλία ζωικών προϊόντων, όπως το μοσχάρι, το συκώτι και τα θαλασσινά. Ο μη αιμικός σίδηρος μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης (όπως σπανάκι, όσπρια, δημητριακά, ξηροί καρποί), η απορρόφησή του όμως είναι χαμηλή.

Στην πράξη

Για να αυξήσετε την απορρόφησή του από φυτικές τροφές, συνδυάστε τες με βιταμίνη C. Προσθέστε ξίδι ή λεμόνι στις φακές, πιπεριές στο ρύζι. Φάτε ένα πορτοκάλι με μία χούφτα ξηρούς καρπούς.

Κουρκουμίνη

Ο μύθος

Εντάσσοντας στην καθημερινή μας διατροφή τον κουρκουμά, διορθώνουμε όλα τα προβλήματα στις αρθρώσεις μας.

Η αλήθεια

Ο κουρκουμάς έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον χάρη στην κουρκουμίνη του, ένα συστατικό ευεργετικό για τις αρθρώσεις. Η κουρκουμίνη φαίνεται ότι ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Η ποσότητα όμως κουρκουμίνης που παρέχεται από τον κουρκουμά, όπως τον χρησιμοποιούμε ως μπαχαρικό, είναι αρκετά μικρή ώστε να εξασφαλίσουμε τη «θεραπευτική» δράση που σύμφωνα με έρευνες διαθέτει.

Στην πράξη

Βάλτε κουρκουμά στη διατροφή σας, αλλά μην περιμένετε ότι θα σταματήσουν οι πόνοι στις αρθρώσεις και φυσικά μη διακόπτετε τη φαρμακευτική αγωγή που πιθανόν σας έχει δώσει ο γιατρός σας.

Για θεραπευτική χρήση, πάντα με τη σύσταση του γιατρού σας, μπορείτε να λαμβάνετε το ενεργό αυτό συστατικό σε μορφή συμπληρώματος.

*Ο Χάρης Γεωργάκης είναι κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος

Πηγή: https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Παγώνη: Πολύ πιο μεταδοτική η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού «Όρθρος»

xristiana

Ενημερωτική δράση για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών στην Πτολεμαΐδα

xristiana

Ε.Σ.Α.ΜεΑ.: Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Προωθώντας Τη Δικαιωματική Προσέγγιση Της Αναπηρίας Στην Εκπαιδευτική Και Μαθητική Κοινότητα», Τρίπολη 8 Νοεμβρίου

xristiana