25/11/2023
Τουλάχιστον, αυτό υποδηλώνει μια μελέτη που ανέλυσε πάνω από 4.700 μόρια υγρών μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα μεταξύ συμμετεχόντων πυροσβεστών.
Αυτό μπορεί να είναι προβληματικό για εργαζόμενους με σταθερά απαιτητικές σωματικές εργασίες που απαιτούν έντονη προπόνηση φυσικής κατάστασης, όπως οι εργαζόμενοι σε τομείς έκτακτης ανάγκης και οι αθλητές.
“Τα άτομα που είναι σε καλή φυσική κατάσταση μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε ιογενή αναπνευστική λοίμωξη αμέσως μετά από έντονη άσκηση. Η λιγότερη φλεγμονώδης δραστηριότητα για την καταπολέμηση μιας λοίμωξης θα μπορούσε να είναι μια αιτία γι’ αυτό”, υποστήριξε ο βιοϊατρικός επιστήμονας του Εθνικού Εργαστηρίου Βορειοδυτικού Ειρηνικού (PNNL), Ernesto Nakayasu.
Πώς έγινε η έρευνα
Αν και υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η μέτρια σωματική δραστηριότητα μεταξύ υγιών ατόμων μπορεί να ευνοήσει το ανοσοποιητικό σύστημα μακροπρόθεσμα, το τι συμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα αμέσως μετά από έντονη άσκηση είναι αμφιλεγόμενο.
Υπάρχουν ελάχιστα αξιόπιστα στοιχεία που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η έντονη άσκηση αυξάνει τον κίνδυνο ευκαιριακών λοιμώξεων, αν και μερικές προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει αυτοαναφερόμενες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού σε αθλητές, σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου, μετά από έντονες δραστηριότητες. Το αν πρόκειται για συσχετίσεις ή αιτίες είναι άγνωστο.
Έτσι, ο Nakayasu και οι συνεργάτες του εξέτασαν το πλάσμα αίματος, τα ούρα και το σάλιο, από 11 πυροσβέστες πριν και μετά από 45 λεπτά έντονης άσκησης (μετέφεραν έως και 20 κιλά εξοπλισμού σε λοφώδες έδαφος).
“Θέλαμε να ρίξουμε μια εις βάθος ματιά στο τι συμβαίνει στο σώμα και να δούμε αν είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε τον κίνδυνο από την εξάντληση στα πρώτα της στάδια. Ίσως μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο έντονης άσκησης για αθλητές, στρατιώτες και άλλους επαγγελματίες”, εξηγεί η βιοαναλυτική χημικός του PNNL, Kristin Burnum-Johnson.
Τι συμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα μετά από πολύ έντονη άσκηση
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η άσκηση κάνει θαύματα για την υγεία μας, από την ενίσχυση της διάθεσης μέχρι την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Όμως, όπως και σε προηγούμενες μελέτες, η νέα έρευνα εντόπισε πιθανά σημάδια καταστολής του ανοσοποιητικού στους καταρτισμένους πυροσβέστες.
Ανάμεσα στις αναμενόμενες φυσικές αλλαγές που βοηθούν το σώμα μας να διατηρήσει την αύξηση των υγρών, της ενέργειας και του οξυγόνου που απαιτεί η άσκηση, παρατηρήθηκε μείωση των μορίων που εμπλέκονται στη φλεγμονή. Αυτό συνοδευόταν από αυξημένη οπιορφίνη (opiorphin), έναν διαστολέα των περιφερικών αιμοφόρων αγγείων.
Το τι σημαίνουν τελικά αυτές οι αλλαγές για τη βραχυπρόθεσμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος δεν είναι σαφές, αλλά οι ερευνητές έχουν μερικές ιδέες.
“Η οπιορφίνη μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στους μύες κατά τη διάρκεια της άσκησης για να βελτιώσει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών. Υποθέτουμε ότι η μείωση των φλεγμονωδών μορίων που παρατηρήσαμε στο σάλιο μετά την άσκηση μπορεί να αντιπροσωπεύει έναν προσαρμοστικό μηχανισμό για τη βελτίωση της ανταλλαγής αερίων ως απάντηση στην υψηλότερη κυτταρική ζήτηση οξυγόνου”, αναφέρουν οι ερευνητές.
Υπήρξε αλλαγή και στο στοματικό μικροβίωμα των συμμετεχόντων
Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση των αντιμικροβιακών πεπτιδίων που βρέθηκαν στο στόμα κάθε πυροσβέστη μετά την έντονη δραστηριότητά του, πιθανώς για να αντισταθμίσει την καταστολή του ανοσοποιητικού, αν και αυτό το συμπέρασμα αμφισβητείται.
“Ωστόσο, αυτή η αύξηση στα αντιμικροβιακά πεπτίδια δεν είχε καμία επίδραση στην αναστολή της ανάπτυξης του E. coli”, εξηγούν ο Nakayasu και οι συνεργάτες του, “υποδηλώνοντας περιορισμένη ικανότητα αντιμικροβιακών πεπτιδίων εντός της στοματικής κοιλότητας για προστασία από μολύνσεις από τον ξενιστή”.
Τούτου λεχθέντος, άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ορισμένες από τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν μπορεί να μην είναι ενδείξεις ανοσοκαταστολής αλλά “αυξημένης κατάστασης ανοσολογικής επιτήρησης και ανοσολογικής ρύθμισης”.
Περιορισμοί της έρευνας
Πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα ήταν μικρής εμβέλειας, μόνο με πυροσβέστες συμμετέχοντες που ήταν νεαρής ηλικίας και υγιείς. Επίσης οι πυροσβέστες βιώνουν μοναδικές εκθέσεις σε ρύπους κατά τη διάρκεια πυρκαγιών, οι οποίες μπορεί επίσης να αλλάξουν τις ανοσολογικές τους αντιδράσεις. Επομένως απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε μια ευρύτερη κοινότητα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα αυτά.
Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενες μελέτες, “υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν μια σχέση μεταξύ σωματικών απαιτήσεων και υψηλότερης συχνότητας λοιμώξεων του αναπνευστικού”, καταλήγουν ο Nakayasu και η ομάδα του στην σχετική τους δημοσίευση στο Military Medical Research.
Πηγή: https://www.onmed.gr