ΚεντρικήΥγεία

Τα ζυμαρικά που βοηθούν στην καύση τους λίπους και την απώλεια βάρους-Ιδανικά για γυναίκες άνω των 50

8/11/2023

Τι θα γινόταν αν ένα από τα αγαπημένα σας φαγητά μπορούσε να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος; Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά ένα είδος ζυμαρικών αποτελεί μία από τις κορυφαίες διατροφικές τάσεις στο διαδίκτυο, για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

«Προσφέροντας την ίδια υπέροχη γεύση των μακαρονιών που οι περισσότεροι αγαπούν, αυτά τα ζυμαρικά έχουν αυτό που χρειάζεται για να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους», εξηγεί η food blogger Bethany Faye, η οποία έχασε 37κιλά τρώγοντας αυτά τα μακαρόνια.

Πρόκειται για τα ζυμαρικά με πρωτεΐνη. Η διατροφολόγος του Πανεπιστημίου του Maryland, Pamela Peeke, σημειώνει ότι τα θρεπτικά συστατικά στα πρωτεϊνούχα ζυμαρικά καθιστούν ευκολότερο για το σώμα να καίει λίπος. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ανθρώπους άνω των 50 ετών, σύμφωνα με τη γιατρό.

Τι είναι τα ζυμαρικά πρωτεΐνης;

Τα ζυμαρικά πρωτεΐνης χρησιμοποιούν συνήθως αλεύρι από φασόλια και μπιζέλια για να αντικαταστήσουν μέρος ή το σύνολο του λευκού αλευριού που προσφέρει κενές θερμίδες στα παραδοσιακά ζυμαρικά. Η υφή ποικίλλει μεταξύ των επιλογών των διάφορων εταιρειών, αλλά οι ελεγκτές γεύσης λένε ότι είναι όλα ευχάριστα, χορταστικά και έχουν μια ποιότητα που μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία για αυτό το αγαπημένο φαγητό.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα ζυμαρικά πρωτεΐνης έχουν έως και διπλάσια πρωτεΐνη, τέσσερις φορές περισσότερες φυτικές ίνες και τους μισούς καθαρούς υδατάνθρακες από τα κανονικά ζυμαρικά. Στη σύγκριση με τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ενώ εκείνα έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τις ποικιλίες λευκού αλευριού, τα ζυμαρικά πρωτεΐνης έχουν συνήθως περισσότερη πρωτεΐνη και συχνά ακόμη περισσότερες φυτικές ίνες από τις επιλογές ολικής αλέσεως.

Είναι τα ζυμαρικά πρωτεΐνης καλά για απώλεια βάρους;

Όταν αντικαθιστούμε μια επιλογή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή λιπαρά με μια πλούσια σε πρωτεΐνη όπως τα ζυμαρικά πρωτεΐνης, το σώμα καίει πολύ περισσότερες θερμίδες για να διασπάσει το φαγητό, λέει η Δρ. Peeke. Ονομάζεται θερμογόνος επίδραση.

Μελέτες δείχνουν ότι η θερμογόνος επίδραση της καύσης πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στην τριπλάσια καύση θερμίδων σε σύγκριση με την κατανάλωση υδατανθράκων και ενισχύει προσωρινά το μεταβολισμό έως και 900% σε σύγκριση με όταν τρώμε λιπαρά τρόφιμα. Και αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο τα ζυμαρικά πρωτεΐνης είναι καλά για την απώλεια βάρους:

  1. Η πρωτεΐνη μειώνει τη λαχτάρα
  2. Η πρωτεΐνη επιταχύνει την καύση του λίπους της κοιλιάς

1. Η πρωτεΐνη μειώνει τη λαχτάρα

Χωρίς αρκετή διατροφική πρωτεΐνη, δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε, να θεραπευτούμε ή ακόμα και να διατηρήσουμε τα κύτταρα, με αποτέλεσμα το σώμα να μην σηματοδοτεί πραγματική ανακούφιση από την πείνα και τη λαχτάρα μέχρι να καλυφθούν οι ανάγκες σε πρωτεΐνη. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον διαπίστωσε ότι η έμφαση στην πρωτεΐνη μας βοηθά να καταναλώνουμε αυθόρμητα 494 λιγότερες θερμίδες την ημέρα.

2. Η πρωτεΐνη επιταχύνει την καύση του λίπους της κοιλιάς

Η πρωτεΐνη βοηθά να περιοριστούν ή να μπλοκαριστούν πλήρως οι αιχμές του σακχάρου στο αίμα και οι κρίσεις που είναι τυπικές μετά από ένα μπολ με ζυμαρικά ή οποιοδήποτε αμυλούχο γεύμα με χαμηλότερη πρωτεΐνη. Το σταθερό σάκχαρο στο αίμα όχι μόνο βοηθά στην πρόληψη της λαχτάρας, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στη χημεία του σώματός μας που συντελούν στο αδυνάτισμα.

Συγκεκριμένα, μειώνει τα επίπεδα της ινσουλίνης, μιας ορμόνης που τείνει να αποθηκεύει την περίσσεια ζάχαρης στα λιποκύτταρα της κοιλιάς. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι όταν οι προδιαβητικές γυναίκες ηλικίας 40 έως 60 ετών εκπαιδεύτηκαν να τρώνε πρώτα πρωτεΐνη, έχασαν πολύ περισσότερο βάρος και διπλασίασαν τον ρυθμό απώλειας λίπους στην κοιλιά σε σύγκριση με μια ομάδα που ακολουθούσε μια παραδοσιακή δίαιτα.

Πώς τα ζυμαρικά πρωτεΐνης βοηθούν τις γυναίκες άνω των 50 ετών

Η συναρπαστική νέα έρευνα δείχνει ότι η φυτική πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται για τον εμπλουτισμό των πρωτεϊνικών ζυμαρικών θεραπεύει τη φθορά των μιτοχονδρίων, τους μικρούς «φούρνους» στα κύτταρά μας. «Αυτό αντισταθμίζει τις μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία», λέει η επικεφαλής της μελέτης Hana Kahleova, MD.

Και σε μια ιταλική μελέτηη λήψη περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών βοήθησε όσες γυναίκες έκαναν δίαιτα μετά την εμμηνόπαυση να αυξήσουν τον μεταβολισμό και να πετύχουν μεγαλύτερη απώλεια βάρους από όσους πολλά χρόνια νεότερούς τους έκαναν δίαιτα, σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Maura Lombardo, MD, του San Raffaele Open University στη Ρώμη.

«Εάν επικεντρωθούμε στο να λαμβάνουμε περισσότερη πρωτεΐνη από τροφές όπως τα ζυμαρικά πρωτεΐνης, μπορούμε να αρχίσουμε να καίμε λίπος όπως κάναμε ως παιδιά», εξηγεί η Δρ. Lombardo, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εξηγηθεί το φαινόμενο.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πώς να χρησιμοποιήσετε ρετινόλη γύρω από τα μάτια για αντιγηραντικά αποτελέσματα

xristiana

Τα σημάδια γήρανσης και η αντιμετώπισή τους

xristiana

Νατάσσα Μποφίλιου: Δύο Συναυλίες «Με Άλλα Μάτια» Στο Σκοτάδι Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

xristiana