ΚεντρικήΥγεία

Συμφόρηση μόνο στο ένα ρουθούνι: Γιατί συμβαίνει και τι σημαίνει – Οι ειδικοί του Κλίβελαντ εξηγούν

4/11/2023

Είναι πιθανώς εκεί πάνω ως ένα από τα πιο ενοχλητικά συναισθήματα. Όχι μόνο η συμφόρηση -κοινώς το μπούκωμα- από ένα κρυολόγημα, αλλά το να συμβαίνει μόνο στη μία πλευρά της μύτης.

Πιθανότατα όλοι έχουμε βιώσει το μπούκωμα στο ένα μόνο ρουθούνι κάποια στιγμή. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Δεν είναι όλα τα ρουθούνια ίδια;

Όπως αποδεικνύεται, η συμφόρηση στη μία πλευρά της μύτης συμβαίνει για έναν συγκεκριμένο λόγο -για να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της ροής του αέρα μεταξύ των ρινικών οδών. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σημάδι άλλων ιατρικών καταστάσεων.

Ο ωτορινολαρυγγολόγος Michael Benninger από την Κλινική του Κλίβελαντ εξηγεί γιατί μερικές φορές έχουμε συμφόρηση στο ένα ρουθούνι, τι πρέπει να προσέχουμε και πώς να βρούμε ανακούφιση.

Γιατί είναι βουλωμένο μόνο ένα ρουθούνι;

Πρώτον, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το να βουλώνει μόνο η μία πλευρά της μύτης είναι στην πραγματικότητα ένα φυσιολογικό μέρος του ρινικού κύκλου. Είναι ένας κύκλος συμφόρησης και αποσυμφόρησης που κάνουν οι ρινικές οδοί για να διαχειριστούν τη ροή του αέρα.

«Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι κάθε τέσσερις έως έξι ώρες, η μία πλευρά της μύτης έχει μεγαλύτερη συμφόρηση και η άλλη πλευρά αποσυμφορείται», εξηγεί ο Δρ. Benninger.

Οι ρινικές δίοδοι είναι επενδεδυμένες με αιμοφόρα αγγεία γνωστά ως ρινικοί στρόβιλοι, που βοηθούν στη ρύθμιση της ροής του αέρα και φιλτράρουν τα σωματίδια. Διογκώνονται και συρρικνώνονται εναλλάξ σε κάθε ρουθούνι. Έτσι, για παράδειγμα, εάν το δεξί σας ρουθούνι έχει αυξημένη ροή αίματος και ελαφρώς μεγαλύτερη συμφόρηση, το άλλο θα ανοίξει για ευκολότερη αναπνοή.

Βασικά, εάν αυτός ο κύκλος λειτουργεί ομαλά, δεν θα πρέπει καν να παρατηρήσετε ότι συμβαίνει. Αλλά μερικές φορές, το συναίσθημα είναι πιο εμφανές. Και, σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν το ένα μόνο ρουθούνι είναι βουλωμένο μπορεί να οφείλεται σε άλλη αιτία.

Τι άλλο κάνει τη μύτη να βουλώσει από τη μία μόνο πλευρά;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα αίτια της απόφραξης ενός ρουθούνιου μπορεί να ποικίλλουν ευρέως ανάλογα με την κατάστασή σας ή οποιαδήποτε άλλη ιατρική πάθηση έχετε. Πράγματα όπως οι αλλεργίες, οι ασθένειες και το κοινό κρυολόγημα μπορούν να επιταχύνουν τη συμφόρηση κάθε είδους.

Ακολουθούν μερικοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους βουλώνει μόνο το ένα ρουθούνι:

Ο ύπνος στο πλάι

Ακριβώς όπως μπορεί να αισθάνεστε μυρμήγκιασμα μόνο στο ένα χέρι όταν κοιμάστε πάνω σε αυτό, έτσι και η μύτη σας μπορεί να παρουσιάσει κάποια ασυμμετρία εξαιτίας των συνηθειών σας στον ύπνο.

Είναι συχνό να έχει βουλώσει το ρουθούνι που είναι στραμμένο προς το μαξιλάρι όταν κοιμάστε στο πλάι. Εάν η συμφόρηση υποχωρήσει λίγο αφού ξυπνήσετε και αρχίσετε να περπατάτε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο ένοχος να είναι ο ύπνος στο πλάι.

Σημείωση: Εάν αντιμετωπίζετε κάποια γενική συμφόρηση λόγω αλλεργιών ή κρυολογήματος, είναι πιθανώς καλύτερο να κοιμάστε ανάσκελα και ακόμη και να κρατάτε το κεφάλι σας ελαφρώς ανυψωμένο.

Στραβό διάφραγμα

Εάν έχετε συμφόρηση σε ένα ρουθούνι που δεν υποχωρεί, θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα ενός στραβού διαφράγματος. Αυτό συμβαίνει όταν το διάφραγμά σας -ο χόνδρος που χωρίζει τις ρινικές κοιλότητες- είναι εκτός κέντρου. Λόγω αυτής της ασυμμετρίας, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν περισσότερη συμφόρηση, η οποία είναι συχνά πιο αισθητή στη μία πλευρά.

Φλεγμονή και ρινικοί πολύποδες

«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χρόνια φλεγμονή και ρινικούς πολύποδες», σημειώνει ο Δρ. Benninger. Συχνές ή χρόνιες λοιμώξεις των κόλπων θα μπορούσαν επίσης να σχετίζονται με δομικά προβλήματα που εμποδίζουν τη σωστή παροχέτευση από τα ιγμόρεια.

Ερεθιστικά του περιβάλλοντος

Οι αλλεργίες, οι ερεθιστικοί παράγοντες και ο κρύος καιρός μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη συμφόρηση σε ένα ρουθούνι, οδηγώντας σε μια αίσθηση ότι μόνο η μία πλευρά της μύτης βουλώνει.

Ακόμα κι αν δεν είστε εκτεθειμένοι σε αλλεργιογόνα ή ερεθιστικά όπως ο καπνός, οι έντονες οσμές, οι χημικές ουσίες μπορεί να οδηγήσουν σε ρινική συμφόρηση ερεθίζοντας τις ρινικές οδούς και προκαλώντας φλεγμονή. Επιπλέον, ο ξηρός αέρας, ειδικά σε θερμαινόμενους εσωτερικούς χώρους, μπορεί να στεγνώσει τις ρινικές οδούς και να οδηγήσει σε μπούκωμα.

Ξένα αντικείμενα στη μύτη

Μερικές φορές, ένα επίμονα βουλωμένο ρουθούνι μπορεί να προκληθεί από μια εμφανή απόφραξηΕιδικά στα μικρά παιδιά, η απόφραξη σε ένα ρουθούνι μπορεί να οφείλεται σε ένα ξένο σώμα που βάζουν στη μύτη τους.

Πρώτα, δοκιμάστε να κοιτάξετε το εσωτερικό του ρουθουνιού του παιδιού με έναν φακό και δείτε εάν μπορεί να φυσήξει τη μύτη του και να σπρώξει το αντικείμενο έξω. Αλλά ο Δρ. Benninger προειδοποιεί ότι αν δείτε παχύρρευστο υγρό ή πύον να βγαίνει, πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας.

Είναι συμφόρηση ή κάτι άλλο;

Μια συχνά βουλωμένη μύτη, συνήθως δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Εξάλλου, όλοι έχουμε αντιμετωπίσει άσχημα κρυολογήματα και αλλεργίες. Αλλά αν αντιμετωπίζετε σταθερά συμφόρηση στη μία πλευρά της μύτης, μπορεί να ευθύνεται ένα δομικό ζήτημα -πιθανόν να σχετίζεται με τραυματισμό. Αν συμβαίνει αυτό, θα παρατηρήσετε επιπλέον συμπτώματα πέρα από τη ρινική συμφόρηση.

Εδώ είναι μερικά άλλα σημάδια που πρέπει να προσέχετε μαζί με τη συμφόρηση στο ένα μόνο ρουθούνι:

  • Δυσκολία αναπνοής.
  • Ήχος σφυρίσματος κατά την αναπνοή.
  • Ρόγχος.
  • Ρινική αιμορραγία ή έκκριμα.
  • Πόνος ή πίεση στο πρόσωπο.
  • Εξασθενημένη όσφρηση.

Εάν αισθάνεστε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα σε συνδυασμό με τη συμφόρηση, ίσως είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Πώς να ανακουφίσετε τη συμφόρηση

Όσον αφορά τη συμφόρηση, υπάρχουν πολλές πιθανές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε. Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ανακουφίσετε το μπούκωμα στο ένα ρουθούνι:

  • Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα χώρου.
  • Κάνετε ρινικές πλύσεις με τα ειδικά προϊόντα.
  • Κάνετε ένα ζεστό ντους.
  • Χρησιμοποιήστε ένα σπρέι φυσιολογικού ορού.
  • Κρατήστε το κεφάλι σας ψηλά.

Το συμπέρασμα

Η συμφόρηση είναι ένα σύμπτωμα που αντιμετωπίζουμε πολλοί και συχνά. Και ενώ μπορεί να είναι ενοχλητικό, τις περισσότερες φορές, ένα βουλωμένο ρουθούνι δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε.

Φροντίστε όμως να δώσετε προσοχή σε τυχόν άλλα συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν μαζί με τη βουλωμένη μύτη. Εάν η συμφόρηση δεν υποχωρεί ή επιδεινώνεται, είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε έναν γιατρό για άλλες επιλογές θεραπείας.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πασχαλινό Bazaar Στη Λάρισα Από «Το Χαμόγελο Του Παιδιού»!

xristiana

Τα 10 μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε στις ιώσεις

xristiana

Πραγματοποίηση Εθελοντικής Αιμοδοσίας Στον Πολυχώρο Των Αγίων 12 Αποστόλων

xristiana