ΚεντρικήΟμορφιά

Πώς, πότε και γιατί να εντάξεις το γαλακτικό οξύ στη ρουτίνα ομορφιάς σου

18/11/2023.

Με πολλά οφέλη για το δέρμα, τα οξέα απολέπισης έχουν γίνει γρήγορα βασικός πυλώνας στη ρουτίνα ομορφιάς μας. Και το γαλακτικό οξύ είναι αυτό που συνιστάται από τους δερματολόγους ξανά και ξανά. Ενισχύοντας τη λάμψη και την ενυδάτωση του δέρματος, αυτό το θαυμαστό συστατικό χρησιμοποιείται ευρέως σε καλλυντικά προϊόντα για την αντιμετώπιση πολλαπλών προβλημάτων του δέρματος.

Βρίσκεται φυσικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα, η χρήση γαλακτικού οξέος για το δέρμα χρονολογείται από την αρχαία Αίγυπτο, όταν οι Αιγύπτιοι (συμπεριλαμβανομένης της Κλεοπάτρας) έκαναν τα περίφημα λουτρά με γάλα για να βελτιώσουν την όψη και την υφή του δέρματος. Σήμερα, δημιουργείται συνήθως σε εργαστήριο και συχνά συνδυάζεται με άλλα καλά συστατικά σε ορούς και καθαριστικά για να προσφέρει πιο λεία αποτελέσματα στο δέρμα.

Τι είναι το γαλακτικό οξύ;

Το γαλακτικό οξύ είναι ένα άλφα υδροξυ οξύ (AHA) και ευέλικτο συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας σειράς δερματικών προβλημάτων. Φυσικό υποπροϊόν της ζύμωσης των γαλακτοκομικών, είναι αυτό που δίνει στο ξινόγαλα την χαρακτηριστική κοφτερή του γεύση.

Και ενώ είναι απίθανο να κάνουμε μπάνιο με ξινόγαλα σύντομα, μπορούμε να βρούμε γαλακτικό οξύ και σε πολλά προϊόντα δέρματος που κυκλοφορούν χωρίς ιατρική συνταγή. Στην περιποίηση του δέρματος, χρησιμοποιείται κυρίως για τις απολεπιστικές του ιδιότητες, προάγοντας την ανανέωση του δέρματος, ωστόσο, μπορεί επίσης να βελτιώσει την υφή του δέρματος, έχει αντιγηραντικά οφέλη και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη μελάγχρωση.

Τα οφέλη του γαλακτικού οξέος για το δέρμα

Απολεπίζει το δέρμα και προάγει την ανανέωση των κυττάρων

Το γαλακτικό οξύ διαταράσσει τους δεσμούς μεταξύ των νεκρών κυττάρων του δέρματος στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος, επιτρέποντάς τους να αποβληθούν πιο εύκολα. Επιταχύνει επίσης την ανανέωση του δέρματος, προάγοντας την ανανέωση. Αυτή η διαδικασία όχι μόνο αποκαλύπτει πιο φρέσκο και πιο νεανικό δέρμα, αλλά βοηθά επίσης στο να αποφράξει τους πόρους, κάτι που μπορεί να είναι ευεργετικό για τη θεραπεία των λευκών στιγμάτων, των μαύρων στιγμάτων και των σπυριών ακμής.

Υποστηρίζει τον φραγμό του δέρματος

Το γαλακτικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη λειτουργία του δερματικού φραγμού αυξάνοντας την παραγωγή κεραμιδίων, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση ενός αδιάβροχου φραγμού του δέρματος, μειώνοντας την απώλεια υγρασίας από το δέρμα.

Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου

Επιπλέον, το γαλακτικό οξύ μπορεί να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και δομικών μορίων που ονομάζονται γλυκοζαμινογλυκάνες (GAGS), με αποτέλεσμα πιο σφριγηλό δέρμα και με λιγότερες λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Παρενέργειες του γαλακτικού οξέος

Σε γενικές γραμμές, το γαλακτικό οξύ είναι απαλό σε σύγκριση με άλλα απολεπιστικά – που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τακτικά χωρίς να ερεθίζει το δέρμα. Στην πραγματικότητα, είναι το πιο ήπιο από τα άλφα υδροξυοξέα. Ωστόσο, αν χρησιμοποιηθεί υπερβολικά θα μπορούσε να ερεθίσει το ευαίσθητο δέρμα προκαλώντας ερυθρότητα, ξηρότητα ή ερεθισμό.

Εάν έχετε πολύ ευαίσθητο δέρμα, ίσως είναι καλύτερο να αποφύγετε το γαλακτικό οξύ. Δοκιμάστε ένα προϊόν με πολύ χαμηλό ποσοστό γαλακτικού οξέος και δείτε πώς τα πάει το δέρμα σας με αυτό. Εάν παρατηρήσετε έντονο μυρμήγκιασμα και ερυθρότητα, ξεπλύνετε το αμέσως (να ξέρετε ότι ένα μικρό μυρμήγκιασμα είναι φυσιολογικό).

Συνδυάζεται το γαλακτικό οξύ με άλλα συστατικά;

Όπως κάθε δραστικό συστατικό, υπάρχουν ορισμένες σκέψεις και προφυλάξεις που πρέπει να έχετε κατά νου, ειδικά όταν το συνδυάζετε με άλλα συστατικά περιποίησης της επιδερμίδας. Εδώ είναι μερικά συστατικά που πρέπει να χρησιμοποιείτε προσεκτικά εάν χρησιμοποιείτε γαλακτικό οξύ:

Ρετινοειδή (ρετινόλη, ρετιναλδεΰδη, ρετινοϊκό οξύ): Τόσο το γαλακτικό οξύ όσο και τα ρετινοειδή είναι ισχυρά απολεπιστικά και μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν ευαισθησία και ερεθισμό του δέρματος όταν χρησιμοποιούνται μαζί. Εάν χρησιμοποιείτε και γαλακτικό οξύ και ρετινοειδή, είναι καλή ιδέα να τα εισάγετε σταδιακά στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας και να μην τα εφαρμόζετε την ίδια μέρα για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο ερεθισμού.

Άλλα AHA ή BHA: Ο συνδυασμός γαλακτικού οξέος με άλλα άλφα υδροξυοξέα (όπως το γλυκολικό οξύ) ή βήτα υδροξυοξέα (όπως το σαλικυλικό οξύ) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ερεθισμού. Είναι καλύτερο να αποφύγετε τη χρήση πολλαπλών οξέων απολέπισης στην ίδια ρουτίνα, εκτός εάν έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν μαζί.

Υπεροξείδιο του βενζοϋλίου: Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της ακμής, αλλά μπορεί να ξηραίνει και να ερεθίζει το δέρμα. Η χρήση του μαζί με γαλακτικό οξύ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ευαισθησίας και ξηρότητας του δέρματος. Εάν χρησιμοποιείτε και τα δύο, σκεφτείτε να τα εφαρμόσετε σε διαφορετικές ώρες της ημέρας ή να τα χρησιμοποιήσετε σε διαφορετικές ημέρες.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε γαλακτικό οξύ κάθε μέρα;

Το γαλακτικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθημερινά, ωστόσο εάν αντιμετωπίζετε ξηρότητα, ερυθρότητα ή ερεθισμό θα χρειαστεί να χρησιμοποιείτε μικρότερες ποσότητες ή να το χρησιμοποιείτε λιγότερο συχνά.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το γαλακτικό οξύ

Διαθέσιμο σε καθαριστικά, ορούς και κρέμες, το γαλακτικό οξύ μπορεί εύκολα να είναι ενσωματωθεί στην καθημερινή σας ρουτίνα περιποίησης. Για τις πρώτες δοκιμές γαλακτικού οξέος, αναζητήστε ένα προϊόν χαμηλής αντοχής (περίπου 5% – 10%) και σιγά σιγά ανεβείτε.

Θα συνιστούσαμε να ξεκινήσετε με ένα καθαριστικό που περιέχει γαλακτικό οξύ και να το χρησιμοποιείτε το βράδυ. Ακολουθήστε με μια θρεπτική ενυδατική κρέμα ή/και τόνερ στη συνέχεια. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς το γαλακτικό οξύ μπορεί να κάνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στον ήλιο.

Πηγή: https://www.allyou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Γιατί σε κάποιους δεν αποκαθίσταται πλήρως η όσφρηση μετά από λοίμωξη Covid-19;

xristiana

Ποια αιθέρια έλαια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην εγκυμοσύνη και πώς

xristiana

Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για τα Προγράμματα Διδακτορικών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

xristiana