ΚεντρικήΥγεία

Μακροζωία: Ο απόλυτος οδηγός που θα σας χαρίσει 8 χρόνια ζωής με μικρές αλλαγές

22/11/2023

Η υιοθέτηση των συμβουλών του Οδηγού διατροφής Eatwell του Βρετανικού Συστήματος Υγείας NHS μπορεί να συμβάλει σε αύξηση του προσδόκιμου ζωής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες χαρίζοντάς τους μακροζωία. Δείτε πως.

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να προσθέστε οκτώ χρόνια στη ζωή σας με πολύ μικρές αλλαγές όπως λ.χ. «τρώγοντας λιγότερο μπέικον και περισσότερους ξηρούς καρπούς στα 40 σας»;

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα οφέλη της υιοθέτησης μιας πιο υγιεινής διατροφής στη μέση ηλικία και στο πλαίσιο αυτό παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες 467.354 Βρετανών μέσω ερωτηματολογίων.

Τα ευρήματα των ειδικών

Όπως υποστηρίζουν, η μετάβαση σε μια πιο υγιεινή διατροφή στη μέση ηλικία θα μπορούσε να προσθέσει περισσότερα από οκτώ χρόνια στη ζωή σας.  Συγκεκριμένα, η μετάβαση από μια ανθυγιεινή διατροφή στην τήρηση του Οδηγού Eatwell, για μια γυναίκα 40 ετών, θα μπορούσε να τη βοηθήσει να ζήσει περίπου οκτώ χρόνια και επτά μήνες περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε να ζήσετε μέχρι την ηλικία των 86 αντί για τα 77.  Για έναν άνδρα 40 ετών, η ίδια διατροφική αλλαγή θα μπορούσε να συμβάλει στην παράταση του προσδόκιμου ζωής του κατά σχεδόν εννέα χρόνια, δηλαδή αντί να πεθάνει στα 74 να φθάσει σχεδόν στην ηλικία των 83 ετών.

Οι πιο σημαντικές διατροφικές αλλαγές για να ζήσετε περισσότερο, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 460.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι η μείωση των ζαχαρούχων ποτών και των επεξεργασμένων κρεάτων όπως τα λουκάνικα και το μπέικον και η παράλληλη κατανάλωση περισσότερων ξηρών καρπών και δημητριακών ολικής αλέσεως, όπως αυτά που βρίσκονται σε ψωμί με σιτηρά και υγιεινά δημητριακά πρωινού.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η μετάβαση σε μια πιο υγιεινή διατροφή στη μέση ηλικία θα μπορούσε να προσθέσει περισσότερα από οκτώ χρόνια στη ζωή σας.

Τα καλά νέα είναι ότι τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αναθεωρήσετε τη διατροφή σας.  Ακόμη και οι 70χρονοι που στράφηκαν από μια ανθυγιεινή διατροφή στην αυστηρή τήρηση του οδηγού είδαν σχεδόν το ήμισυ της αύξησης του προσδόκιμου ζωής που παρατηρείται στους 40χρονους.

Ένας 70χρονος άνδρας θα μπορούσε να ζήσει για τέσσερα χρόνια περισσότερο, μέχρι την ηλικία των 86 ετών, με μια 70χρονη γυναίκα να ζήσει για περίπου τέσσερα επιπλέον χρόνια και πέντε μήνες, μέχρι τα 88α γενέθλιά της.

Τι προτείνει ο οδηγός για τη μακροζωία

Ο Οδηγός Eatwell συμβουλεύει τους ανθρώπους να τρώνε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, να καταναλώνουν αρκετά αμυλούχα και πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα και να μειώσουν την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη.

Ο καθηγητής Lars Thadnes, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν, δήλωσε: «Η υγιεινή διατροφή μπορεί να αποτρέψει τους πρόωρους θανάτους από προβλήματα,  όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά. Εάν τα άτομα με την πιο ανθυγιεινή διατροφή μετακινούνταν στην πιο υγιεινή διατροφή, τα αποτελέσματα δείχνουν, θα μπορούσαν να προσθέσουν περισσότερο από μια δεκαετία στο προσδόκιμο ζωής τους στην ηλικία των 40 ετών και περισσότερα από πέντε χρόνια κάνοντας την αλλαγή στην ηλικία των 70 ετών.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα οφέλη από την υγιεινή διατροφή συνδέονται με το προσδόκιμο ζωής και τη μακροζωία, ακόμη και αφού ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες όπως το αν κάπνιζαν οι άνθρωποι, η ποσότητα αλκοόλ που έπιναν, η ηλικία και το επίπεδο άσκησής τους.

Ο οδηγός με μια ματιά

  • Τρώτε τουλάχιστον 5 μερίδες από μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα. Όλα τα φρέσκα, κατεψυγμένα, αποξηραμένα και κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά υπολογίζονται.
  • Προτιμήστε γεύματα που βασίζονται σε πατάτες, ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά ή άλλους αμυλούχους υδατάνθρακες, ιδανικά ολικής αλέσεως.
  • Προσθέστε 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα: Αυτό ισοδυναμεί με 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών, 2 μπισκότα δημητριακών ολικής αλέσεως, 2 χοντρές φέτες ψωμί ολικής αλέσεως και μια μεγάλη ψητή πατάτα με τη φλούδα.
  • Έχετε κάποιες εναλλακτικές λύσεις γαλακτοκομικών ή φυτικών ροφημάτων (π.χ. σόγιας) επιλέγοντας εκείνα με τα χαμηλότερα λιπαρά και χαμηλότερη ζάχαρη.
  • Τρώτε όσπρια, ψάρια, αυγά, κρέας και άλλες πρωτεΐνες (συμπεριλαμβανομένων 2 μερίδων ψαριού κάθε εβδομάδα, μία από τις οποίες πρέπει να είναι κάποιο λιπαρό ψάρι π.χ. σολομός).
  • Επιλέγετε ακόρεστα έλαια και αλείμματα και καταναλώστε τα σε μικρές ποσότητες.
  • Πίνετε 6-8 φλιτζάνια/ποτήρια νερό την ημέρα. Οι ενήλικες πρέπει να έχουν λιγότερο από 6 γραμμάρια αλατιού και 20 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών για τις γυναίκες ή 30 γραμμάρια για τους άνδρες την ημέρα.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Σημάδια από σπυράκια: Πώς θα τα αντιμετωπίσετε με τη βοήθεια του skincare

xristiana

Ο καπνιστής και το πακέτο

xristiana

Παράταση Έως Τις 17/8 Για Τις Αιτήσεις Στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, ΚΔΑΠ Και ΚΔΑΠμεΑ

xristiana