ΚεντρικήΠεριβάλλον

Κλιματική αλλαγή: Πού ανέρχεται το κόστος κάθε τρεις εβδομάδες στις ΗΠΑ

16/11/2023

Οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με καιρικά φαινόμενα, το κόστος των οποίων θα ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια κάθε τρεις εβδομάδες.

Αυτό συγκρίνεται με κάθε τέσσερις μήνες τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της Εθνικής Κλιματικής Αξιολόγησης των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη φορά, που η συγκεκριμένη αξιολόγηση περιλαμβάνει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τις οικονομικές επιπτώσεις που συνδέονται με τη δράση για το κλίμα.

Τέτοια γεγονότα κοστίζουν στις ΗΠΑ σχεδόν 150 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο και πλήττουν δυσανάλογα τις φτωχές και μειονεκτούσες κοινότητες. Η αξιολόγηση αναφέρει ότι οι οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα γίνουν πιο σοβαρές εάν η χώρα δεν επενδύσει περισσότερα στην καθαρή ενέργεια και δεν προσαρμόσει τις πόλεις της στις υψηλότερες θερμοκρασίες και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

«Ενώ ορισμένες οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται ήδη αισθητές σε ολόκληρη τη χώρα, οι επιπτώσεις των μελλοντικών αλλαγών προβλέπεται να είναι πιο σημαντικές και εμφανείς σε ολόκληρη την οικονομία των ΗΠΑ», τονίζει η ομοσπονδιακή έκθεση.

Τα χιονοδρομικά κέντρα στα βορειοδυτικά , οι αγρότες στα μεσοδυτικά και η αλιεία στα βορειοανατολικά αντιμετωπίζουν κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα για τις τοπικές οικονομίες τους.

Οι ξηρασίες, οι πυρκαγιές, οι τυφώνες και οι πλημμύρες συμβαίνουν συχνότερα λόγω των αυξανόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, διαταράσσοντας τις προμήθειες τροφίμων και νερού και τον τρόπο ζωής της χώρας.

Περίπου το 40% του πληθυσμού των ΗΠΑ ζει σε παράκτιες κοινότητες που εκτίθενται στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και εκατομμύρια ιδιοκτήτες σπιτιών θα μπορούσαν να εκτοπιστούν μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με την αξιολόγηση.

Επιχορηγήσεις

Όπως γράφει η Wall Street Journal, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας δήλωσε την Τρίτη ότι διαθέτει 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις για την αναβάθμιση του πιεσμένου ηλεκτρικού δικτύου της χώρας , την τελευταία σε μια σειρά επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από τον νόμο για τις υποδομές του 2021. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, εν τω μεταξύ, προσφέρει 2 δισεκατομμύρια δολάρια για κοινοτικά έργα για το κλίμα μέσω του νόμου για το κλίμα του περασμένου έτους, γνωστό ως νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού.

Τέτοιες επενδύσεις κρίνονται επιτακτικές καθώς οι ΗΠΑ και άλλες χώρες πρέπει να επιταχύνουν τις μειώσεις των εκπομπών και να αφαιρέσουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα για να επιβραδύνουν την κλιματική αλλαγή, αναφέρει η έκθεση της Τρίτης.

Η μείωση που καταγράφηκε πρόσφατα στις εκπομπές αερίων στις ΗΠΑ δεν είναι αρκετή για να βάλει τη χώρα σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της, καταλήγει η έκθεση.

Οι εκπομπές μειώθηκαν λιγότερο από 1% ετησίως κατά μέσο όρο από το 2005 έως το 2019, αλλά θα πρέπει να μειώνονται περισσότερο από 6% κατά μέσο όρο ετησίως για να επιτευχθούν οι στόχοι μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με τους εθνικούς στόχους και Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Related posts

Γαλλία: Εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους σε δρόμους κι ακτές προτού φύγουν για διακοπές

xristiana

Ιός ανθρώπινων θηλωμάτων: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά

xristiana

Ένας εξωπλανήτης με θερμοκρασίες «ασανσέρ»

xristiana