ΚεντρικήΥγεία

Γυναίκα ξύπνησε με φαγούρα σε όλο της το σώμα – Απεδείχθη ότι είχε καρκίνο

9/11/2023

Ο καρκίνος της ήταν τελικού σταδίου και οι γιατροί της έδιναν 8-11 μήνες ζωής. Πλησιάζει πια τον 1,5 χρόνο.

Μία γυναίκα από τη Βιρτζίνια, των ΗΠΑ, η οποία ξύπνησε στη μέση της νύχτας με κνησμό (φαγούρα) σε όλο της το σώμα, διαγνώσθηκε με τελικού σταδίου καρκίνο του παγκρέατος.

Η 79χρονη Barbara Green ήταν μία δραστήρια γυναίκα, που ταξίδευε στον κόσμο και έκανε γιόγκα, ασκήσεις με βάρη και καθημερινό περπάτημα. Τον Ιούλιο του 2022, όμως, άρχισε να νιώθει αφόρητο κνησμό.

Αρχικά δεν του έδωσε σημασία. Όταν όμως πέρασαν δυο μέρες και δεν υποχωρούσε, επισκέφθηκε τον γιατρό της για να της πει τι να κάνει.

«Είχα τέτοια φαγούρα, σαν να με είχαν δαγκώσει έντομα σε όλο μου το σώμα», είπε στο Today.com. Την ίδια περίοδο παρατήρησε ότι τα ούρα της έγιναν πιο σκουρόχρωμα και τα κόπρανά της πιο ανοικτόχρωμα απ’ ό,τι συνήθως. Ο γιατρός της υποψιάστηκε ότι έχει κάποιο πρόβλημα με το ήπαρ της και της συνέστησε αιματολογικές εξετάσεις.

Την επόμενη ημέρα, η κυρία Green έμαθε ότι είχε επικίνδυνα αυξημένα ηπατικά ένζυμα. Ακολούθησαν εξετάσεις από ειδικούς γιατρούς που έδειξαν ότι έπασχε από καρκίνο του παγκρέατος σταδίου 4.

Στο στάδιο αυτό ο καρκίνος έχει πια κάνει μεταστάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί στο μείζον επίπλουν της. Είναι ένα διπλό στρώμα ιστού που ενώνει το στομάχι με το παχύ έντερο.

Οι γιατροί ενημέρωσαν την κυρία Green ότι ο μέσος ασθενής επιζεί 8-11 μήνες με αυτού του σταδίου τη νόσο. «Ήταν μια εξαιρετικά τραυματική στιγμή», αφηγείται η 79χρονη γυναίκα. «Κανένας στην οικογένειά μου δεν είχε ποτέ καρκίνο».

Πόσο συχνός είναι

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι o έκτος συχνότερος στη χώρα μας. Το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου (GCO) υπολογίζει ότι ετησίως καταγράφονται περισσότερα από 2.300 περιστατικά. Επιπλέον, σχεδόν 2.100 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του.

Η νόσος έχει φτωχή πρόγνωση, διότι οι ασθενείς συνήθως διαγιγνώσκονται όταν ο καρκίνος τους έχει αναπτυχθεί πολύ.  Και αυτό, διότι στα αρχικά στάδια δεν προκαλεί συμπτώματα. Έτσι, μόνο το 12% των ασθενών επιζούν για μια πενταετία μετά τη διάγνωσή του. Αν όμως ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο, οι πιθανότητες ίασης είναι πολύ περισσότερες.

Μερικά από τα συμπτώματα που προκαλεί όταν αναπτυχθεί αρκετά είναι:

  • Πόνος στο στομάχι
  • Ανορεξία
  • Απώλεια βάρους
  • Ίκτερος
  • Σκουρόχρωμα ούρα
  • Ανοικτόχρωμα ή λιπαρά κόπρανα
  • Κόπωση
  • Κνησμός

Η θεραπεία

Η 79χρονη γυναίκα δεν ήταν κατάλληλη υποψήφια για εγχείρηση, αφού ο καρκίνος της είχε εξαπλωθεί σε άλλα όργανα. Ωστόσο ο οργανισμός της ανταποκρίθηκε πολύ καλά στη χημειοθεραπεία.

Τον περασμένο μήνα, οι γιατροί της είπαν ότι ο καρκίνος έχει πια συρρικνωθεί τόσο πολύ, ώστε μετά βίας φαίνεται  στις απεικονιστικές εξετάσεις.

Έχουν περάσει 15 μήνες από τότε που η κυρία Green έμαθε ότι είχε λιγότερο από έναν χρόνο ζωής. «Δεν ξέρω πόσος καιρός μου απομένει ακόμα», είπε. «Δεν νομίζω πως το ξέρουν ούτε οι γιατροί μου. Δεν φαίνεται να πεθαίνω βάσει του προγράμματος που είχα».

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Σε δενδροφύτευση του Άλσους Βώκου προχωρά ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη

xristiana

Αυτό είναι το πιο viral λευκό eyeliner του TikTok

xristiana

Σοκολατένια τάρτα με βάση από κουραμπιέδες

xristiana