ΚεντρικήΟμορφιά

Γι’ αυτό λοιπόν τα φρύδια σας λεπταίνουν καθώς μεγαλώνετε!

15/11/2023

Τα φρύδια παίζουν αρκετούς κρίσιμους ρόλους. Πλαισιώνουν το πρόσωπό μας και μας βοηθούν να εκφράσουμε συναισθήματα, όπως έκπληξη, ευτυχία και θυμό. Βοηθούν επίσης στην προστασία των ματιών μας από την υγρασία και το φως. Αλλά καθώς μεγαλώνουμε, μπορεί να παρατηρήσουμε ότι τα φρύδια μας αρχίζουν να φαίνονται λίγο πιο λεπτά και αραιά. Οι δερματολόγοι εξηγούν τι συμβαίνει και μας λένε πώς να το αντιμετωπίσουμε και να το αποτρέψουμε.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

«Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα εμφανίσουν αραιά φρύδια καθώς γερνούν», λένε οι δερματολόγοι. «Με την ηλικία, οι θύλακες των τριχών των φρυδιών γερνούν, δημιουργώντας συχνά πιο λεπτές, λεπτότερες τρίχες».

Γύρω στα 40, τα επίπεδα των ορμονών οιστρογόνου ή τεστοστερόνης αρχίζουν να μειώνονται. Και μαζί με αυτό έρχεται η αραίωση και η τριχόπτωση.

Μαζί με τη φυσική αντίδραση των μαλλιών σας στη γήρανση, αρκετοί άλλοι παράγοντες μπορούν να κάνουν τα φρύδια σας να λεπτύνουν. Μπορεί να σχετίζεται με την ηλικία, το υπερβολικό βγάλσιμο των τριχών, τις θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία, η νόσος του θυρεοειδούς, οι ορμονικές διακυμάνσεις ή η μη ισορροπημένη διατροφή.

Οι δερματολόγοι λένε ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης των λεπτών φρυδιών, συμπεριλαμβανομένων θεραπειών στο σπίτι και θεραπειών στο ιατρείο. Δείτε πώς να χειριστείτε τα αραιά φρύδια.

Γιατί τα φρύδια σας λεπταίνουν όσο μεγαλώνετε;

  • Η φυσική διαδικασία γήρανσης επηρεάζει τον κύκλο της τριχοφυΐας. Αυτό μπορεί να μειώσει την πυκνότητα και το πάχος των φρυδιών.
  • Η γήρανση μπορεί επίσης να προκαλέσει μείωση της παραγωγής μελανίνης, της χρωστικής που είναι υπεύθυνη για το χρώμα των μαλλιών, με αποτέλεσμα πιο ανοιχτόχρωμα και αραιά φρύδια.
  • Οι ορμονικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης, μπορούν να συμβάλουν στο πρόβλημα.
  • Οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, της βιταμίνης Β7 (βιοτίνη), του ψευδαργύρου και του σιδήρου, μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των τριχών.
  • Η νόσος του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια τριχών στα φρύδια και σε δερματικές παθήσεις, όπως έκζεμα ή ψωρίαση, ή η αυτοάνοση νόσος γυροειδής αλωπεκία μπορεί να επηρεάσει τα φρύδια σας.
  • Η γενετική παίζει επίσης ρόλο. Ο αριθμός των τριχοθυλακίων που έχετε και το πάχος των φρυδιών σας είναι γενετικά προκαθορισμένοι.

«Εάν ένα άτομο ξεκινά με λιγότερες τρίχες στα φρύδια, μπορεί απλώς να φαίνεται σαν να χάνει τρίχες πιο γρήγορα από κάποιον που έχει βιολογικά περισσότερες τρίχες από τη γέννησή του και είναι παρόμοιας ηλικίας», εξηγούν οι δερματολόγοι.

Και αν είστε επιρρεπείς σε γενετική τριχόπτωση, μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε αραιά φρύδια.

Πώς να επιβραδύνετε την αραίωση των φρυδιών

Εάν έχετε ήδη παρατηρήσει ότι τα φρύδια σας φαίνονται λεπτά, οι δερματολόγοι λένε ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να επιβραδύνετε τη διαδικασία:

  • Διατηρήστε μια υγιεινή διατροφή που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένου ενός ουράνιου τόξου από φρούτα και λαχανικά.
  • Πάρτε συμπληρώματα βιταμίνης Ε, βιοτίνης και σιδήρου για να επιταχύνετε την ανάπτυξη των μαλλιών.
  • Αποφύγετε το υπερβολικό βγάλσιμο τριχών,
  • Εφαρμόστε αντηλιακό στα φρύδια σας, καθώς οι ακτίνες UV μπορούν να βλάψουν τους ευαίσθητους θύλακες των τριχών.
  • Αποφύγετε τη χρήση απολέπισης ή άλλων προϊόντων περιποίησης δέρματος και καλλυντικών με σκληρές χημικές ουσίες και επιλέξτε αποκλειστικά φυσικά προϊόντα.
  • Χρησιμοποιήστε έναν ορό για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη των φρυδιών.
  • Μιλήστε με τον δερματολόγο σας για την καλύτερη πορεία δράσης.

Πώς να «παραποιήσετε» την εμφάνιση… πιο γεμάτα φρύδια

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την αραίωση των φρυδιών και να κάνετε τα φρύδια σας να φαίνονται λίγο πιο γεμάτα.

Χρησιμοποιήστε ένα μαλακτικό φρυδιών ή ορό.  Αυτά τα προϊόντα περιέχουν συστατικά όπως πεπτίδια, βιοτίνη και πανθενόλη, τα οποία προάγουν την ανάπτυξη των τριχών και βελτιώνουν την εμφάνιση των φρυδιών σας..

Δοκιμάστε ένα μολύβι ή ένα τζελ για να προσθέσετε όγκο. Τα μολύβια, τα τζελ και οι πούδρες φρυδιών μπορούν να γεμίσουν αραιά φρύδια και να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση πληρότητας, τουλάχιστον προσωρινά.

Όταν επιλέγετε ένα μολύβι ή πούδρα φρυδιών, επιλέξτε μια απόχρωση που ταιριάζει απόλυτα με το φυσικό σας χρώμα φρυδιών για μια πιο φυσική εμφάνιση.

Προσδιορίστε εάν θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία για την αραίωση των φρυδιών

Οι δερματολόγοι μπορούν να προσφέρουν θεραπείες για τα αραιωμένα φρύδια σας, ανάλογα με την αιτία.

Ένας δερματολόγος μπορεί να διαγνώσει και να διερευνήσει την υποκείμενη αιτία της αραίωσης των φρυδιών σας. Μόλις επιβεβαιωθεί η διάγνωση, μπορεί να δημιουργήσει μια προσαρμοσμένη θεραπεία για να στοχεύσει την αιτία τής αραίωσης των φρυδιών σας.

Οι ενδοτραυματικές ενέσεις Kenalog, ή μικροσκοπικές ενέσεις αραιωμένων στεροειδών, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής γύρω από τον θύλακα της τρίχας. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται συχνά όταν η αραίωση των φρυδιών σχετίζεται με ένα υποκείμενο αυτοάνοσο πρόβλημα.

Οι ενέσεις πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) μπορούν να αντιμετωπίσουν την αραίωση που σχετίζεται με τη φυσική γήρανση. Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη του αίματος του ασθενούς, την περιστροφή του σε μια φυγόκεντρο και στη συνέχεια την απομόνωση του PRP, που είναι η έγχυση που εισχωρεί στο δέρμα για να αναζωογονήσει τους θύλακες των τριχών.

Οι δερματολόγοι μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν φάρμακα, όπως η μινοξιδίλη (Rogaine), για την τόνωση της ανάπτυξης και του πάχους των τριχών.  Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν θεραπεία με λέιζερ ή φως ή θεραπείες Kera Factor.Να θυμάστε ότι η αποτελεσματικότητα και η διαθεσιμότητα αυτών των θεραπειών θα διαφέρει από άτομο και γιατρό.

Οι επαγγελματικές θεραπείες microblading είναι μια επιλογή που καθορίζει καθαρά την αισθητική και όχι το πραγματικό πάχος των φρυδιών σας. Η διαδικασία είναι ένα ημι-μόνιμο καλλυντικό τατουάζ που περιλαμβάνει τη χρήση μικροσκοπικών βελόνων για τη δημιουργία γραμμών που μοιάζουν με τρίχες κατά μήκος των φρυδιών σας που δίνουν την όψη πληρότητας.

Το microblading είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για ημιμόνιμη βελτίωση με φυσική εμφάνιση. Είναι ασφαλές όταν γίνεται από εξειδικευμένο τεχνικό, αποτελεσματικό και μακράς διαρκείας.

Αλλά το microblading ενέχει μερικούς κινδύνους, όπως αλλεργικές αντιδράσεις, ουλές, μολύνσεις και το ενδεχόμενο να μην σας αρέσουν τα αποτελέσματα. Πιθανότατα θα χρειαστείτε επίσης νέα επίσκεψη κάθε δύο χρόνια.

Πηγή: https://www.womanidol.com

Πηγή φωτογραφιών: https://www.womanidol.com

Related posts

Τα οφέλη του ποπ κορν για την υγεία (video)

xristiana

Μία Λαμπάδα… Ένα Χαμόγελο

xristiana

Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Ιατρείο Πόνου στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου

xristiana