ΚεντρικήΟμορφιά

Ανακαλύψτε τα απίστευτα οφέλη του σαπουνιού με μέλι

16/11/2023

Το μέλι είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές συστατικό που πρέπει να προστεθεί στα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας. Θα το βρείτε σε μάσκες προσώπου, σαμπουάν, κοντίσιονερ, κρέμες σώματος και λοσιόν δέρματος. Ωστόσο, το μέλι σε σαπούνι είναι ένας από τους αγαπημένους τρόπους να χρησιμοποιήσετε… το μέλι – εκτός από το να το απλώσετε στο ψωμί ή να γλυκάνετε το απογευματινό σας τσάι! Ξεκλειδώνουμε τα μυστικά του και τα οφέλη του σαπουνιού μελιού που θα σας εμπνεύσουν να τα προσθέσετε στην καθημερινότητά σας!

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Τι είναι το σαπούνι μελιού;

Σαπούνι μελιού σημαίνει απλά οποιοδήποτε σαπούνι φτιαγμένο με μέλι. Δεν έχει σημασία ποια μέθοδος παρασκευής σαπουνιού χρησιμοποιείται, είτε πρόκειται για κρύα είτε για ζεστή διαδικασία – μόνο αν προστεθεί μέλι στο μείγμα θα γίνει «σαπούνι μελιού».

Το μέλι προστίθεται για διάφορους λόγους και είναι διάσημο ως συστατικό σε πλάκες σαπουνιού. Αξίζει να πούμε ότι το μέλι μπορεί να προστεθεί σχεδόν σε κάθε προϊόν περιποίησης δέρματος DIY για τα οφέλη του.

Οφέλη σαπουνιού με μέλι

Ενυδάτωση

Το μέλι είναι ένα φυσικό υγραντικό, που σημαίνει ότι συγκρατεί την υγρασία και την προσελκύει επίσης, καθιστώντας το μέλι εξαιρετικό ενυδατικό για το δέρμα.

Μετά τη χρήση σαπουνιού μελιού, το δέρμα αισθάνεται ενυδατωμένο και καθαρό, κάτι που συχνά προκαλεί έκπληξη, καθώς τα περισσότερα σαπούνια στεγνώνουν το δέρμα.

Είναι μια ιδανική επιλογή αν ασχολείστε με την κηπουρική ή με τις δουλειές καθαριότητας του σπιτιού (ή άλλες προκλητικές δραστηριότητες με τα χέρια).

Το σαπούνι μελιού θα φροντίσει μόνο το δέρμα σας – που σημαίνει ότι δεν θα αφαιρέσει από το δέρμα τα φυσικά του έλαια.

Φυσική προστασία

Εκτός από τις ενυδατικές του ιδιότητες, το μέλι είναι ένας αποτελεσματικός φραγμός στα στοιχεία… της φύσης, είτε αντιμετωπίζετε χιόνι, άνεμο ή ήλιο.

Βοηθά το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία, αποτρέποντας την ξηρότητα, την αφυδάτωση και το ξεφλούδισμα. Το σαπούνι με μέλι είναι ασύγκριτο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ειδικά για ξηρά χέρια, που γίνονται τόσο τραχιά και κόκκινα από τον παγωμένο καιρό.

Αντιοξειδωτικά

Το μέλι είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που εμποδίζουν την πρόωρη γήρανση και τη μακροπρόθεσμη βλάβη στο δέρμα.

Ο λόγος που τα αντιοξειδωτικά είναι τόσο σημαντικά (ακόμη και όταν τρώμε μέλι!) είναι ότι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που προκαλούν βλάβη στο δέρμα, καθώς και άλλα θέματα για την υγεία.

Φαρμακευτικές ιδιότητες

Η γιαγιά σας άλειψε μέλι πάνω από τα  χτυπημένα γόνατά σας ως παιδί; Ο λόγος είναι επιστημονικά έγκυρος στην πραγματικότητα – επειδή το μέλι είναι ένα φυσικό αντιμικροβιακό και αντιβακτηριακό, καθίσταται κατάλληλο για τη θεραπεία μικροκοψίματος και την επούλωση μικρών πληγών.

Το μέλι πιστεύεται επίσης ότι επιταχύνει την επούλωση ενώ καταπραΰνει τις μικρές δερματικές ενοχλήσεις όπως εγκαύματα, ακμή ή έκζεμα.

Απολέπιση

Το μέλι κρυσταλλώνει με την πάροδο του χρόνου και αυτοί οι κρύσταλλοι μπορούν να προσφέρουν ένα λεπτό απολεπιστικό αποτέλεσμα που είναι υπέροχο για το δέρμα.

Δεν είναι σκληρό ή λειαντικό, αλλά σίγουρα βοηθά στην αποκάλυψη του δέρματος με πιο φρέσκια όψη, λαμπερό!

Αντιγήρανση

Επιστροφή σε αυτά τα εκπληκτικά αντιοξειδωτικά  που περιέχει το μέλι! Βοηθούν στη διατήρηση μιας πιο νεανικής εμφάνισης καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες και τις τοξίνες που προκαλούν τη γήρανση.

Λάμψη

Με την πάροδο του χρόνου, το μέλι λειαίνει την όψη του δέρματος με τη φυσική του φωτεινότητα.

Αυτό κάνει το μέλι δημοφιλές για το ευαίσθητο δέρμα, βοηθώντας να καθαρίσει την επιδερμίδα και να εξισορροπεί τον τόνο του δέρματος.

Το μέλι δρα επίσης ως αντιφλεγμονώδες, συμβάλλοντας στη φωτεινότητα του δέρματος.

Είναι 100% φυσικό

Αυτό είναι που κάνει το μέλι ένα θαυματουργό προϊόν – το γεγονός ότι προέρχεται κατευθείαν από τη φύση! Δεν περιέχει σκληρές χημικές ουσίες, τοξίνες ή συνθετικά υλικά, καθιστώντας το κατάλληλο για κάθε τύπο δέρματος.

Βασικές ερωτήσεις

Είναι το σαπούνι με μέλι καλό για το δέρμα;

Ναι, είναι. Συνολικά, το σαπούνι μελιού βρίσκεται στα κορυφαία με τα πιο ενυδατικά σαπούνια όλων των εποχών. Καθιστώντας το κατάλληλο ακόμα και για ευαίσθητους τύπους δέρματος!

Είναι το σαπούνι με μέλι καλό για το έκζεμα;

Μπορεί να είναι καλό, ανάλογα με τη σοβαρότητα του εκζέματος και το πώς το δέρμα σας ανταποκρίνεται σε αυτό κατά την εφαρμογή.

Αν και το μέλι δεν αντικαθιστά την ιατρική θεραπεία, ορισμένες μελέτες αποκαλύπτουν ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του εκζέματος και να ενθαρρύνει το δέρμα να επουλωθεί πιο γρήγορα.

Το σαπούνι με μέλι φωτίζει το δέρμα;

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να φωτίσει το δέρμα μειώνοντας τους μαύρους κύκλους και τις κηλίδες που σχετίζονται με την ηλικία, που συμβάλλουν σε μια ανομοιόμορφη επιδερμίδα.

Δεν είναι αποδεδειγμένο ότι έχει την ίδια αποτελεσματικότητα σε όλους και εξαρτάται από τη διάρκεια χρήσης και τη συχνότητα χρήσης.

Πηγή: https://www.womanidol.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εργαστήρια για γονείς και εκπαιδευτικούς από τα “Δίκτυα Μάθησης”

xristiana

Κρύο, κρύο… καιρός να βάλεις ευκάλυπτο στο μπάνιο σου! Γιατί να δοκιμάσεις αυτή την εμπειρία spa

xristiana

Εκδήλωση στο JOIST: «Η Αξία της Γεύσης Μέσα στο Χρόνο»

xristiana