News ΑΜΕΑΚεντρική

Δώρο Χριστουγέννων σε οικογένειες, συνταξιούχους και ΑμΕΑ ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

16/11/2023

Στην καλή πορεία της οικονομίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  στην συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ 100,3.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599x14k55j3wc4&playlistId=v-cx026z4pu5i1

Ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι αποδόσεις στον πληθωρισμός είπε ότι είναι καλύτερες από τους μέσους όρους στην Ευρώπη τόνισε όμως ότι η ακρίβεια ειδικά στα τρόφιμα είναι πραγματικό πρόβλημα. Στόχος είναι να έχουμε δεσμευτικές μειώσεις τιμών κι εκεί αποσκοπεί η μείωση του 5% και τόνισε ότι αυτό έχει επιτευχθεί και στα καύσιμα παρότι μιλάμε για διεθνείς τιμές καυσίμων που δεν επιτρέπουν παρεμβάσεις.

Από τη στιγμή που έχουμε θετικό πρόσημα στα δημόσια οικονομικά μπορούμε να προχωράμε σε μέτρα στήριξης στα αδύναμα νοικοκυριά. «Μπορούμε να διαθέσουμε 350 εκ. με στοχευμένες παρεμβάσεις σε πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες» συμπληρώνοντας ότι «θα δοθεί ως επίδομα αλληλεγγύης τον Δεκέμβριο».

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός δικαιούχοι είναι οι εξής:

  • Όσοι λαμβάνουν το επίδομα παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ: Συγκεκριμένα είπε πως θα αυξηθεί το επίδομα κατά 150 ευρώ. Μία οικογένεια που παίρνει επίδομα παιδιού 140 ευρώ, θα λάβουν 350 ευρώ
  • Τα άτομα με αναπηρία, περίπου δηλαδή 225.000 ΑμεΑ που λαμβάνουν επιδόματα.
  • Όσοι λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
  • Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά, θα λάβουν 150 ευρώ. Επίσης, επιταγή ακρίβειας θα λάβουν και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.

«Είμαι κατά της υπερφορολόγησης»

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα πρέπει να συμπληρώσουμε την δύσκολη άσκηση με την επιβολή της φορολογικής δικαιοσύνης Δεν θα κάνουμε πίσω. Θα γίνουν σημειακές παρεμβάσεις αλλά ο πυρήνας θα μείνει ίδιος Βασική αρχή μου είναι η προοδευτική φορολόγηση. Αυτός ο οποίος κερδίζει περισσότερα χρήματα πρέπει να φορολογείται σταδιακά και περισσότερο.

Ο ελεύθερος επαγγελματίας λέμε ότι η αξία του πρέπει να αξίζει τουλάχιστον όσο βγάζει κάποιος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Στην Ελλάδα εισπράττουμε το 1/3 από ό,τι οι ευρωπαϊκές χώρες. Δεν φέρνουμε τα πάνω-κάτω. Το τεκμήριο είναι μαχητό, κάποιος μπορεί να προσφύγει.

Μειώσαμε την φορολόγηση στις επιχειρήσεις από το 29% στο 23%. Αυξήσαμε τον κατώτατο παραπάνω από τις εισηγήσεις που είχαμε. Όσο η ανεργία μειώνεται η αγοραστική δύναμη θα αυξάνεται. Το τεκμήριο είναι μαχητό.

Όλοι όσοι δηλώνουν περισσότερα εισοδήματα θα είναι ωφελημένοι με το 50% στο τέλος επιτηδεύματος». 

Για τους ελέγχους στην Αγορά: «Κάθετοι κατά της αισχροκέρδειας»

Όσον αφορά στους ελέγχους στην Αγορά, ο πρωθυπουργός επεσήμανε:

«Είμαστε κάθετοι στην αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Τα πρόστιμα καταβάλλονται και είναι έμμεση αναγνώριση των εταιρειών ότι έκαναν κάπου λάθος. Σε ένα περιβάλλον που δεν δικαιολογούνται αυξήσεις δικαιολόγησέ μας γιατί αυξάνεις τις τιμές σου και γιατί είναι ακριβότερο από ό,τι στο εξωτερικό. Και το περίεργο είναι οτι μετά την επιβολή προστίμων οι τιμές προσαρμόζονται».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε βάλει πρόστιμα άνω των 8 εκατομμυρίων σε μεγάλες πολυεθνικές. Τα μισά έχουν ήδη καταβληθεί. Δεν είναι μόνο το πρόστιμο αλλά και η δημοσιοποίηση. Δεν θα βγάλουν κάποιοι στην πλάτη του Έλληνα χρήματα που δεν δικαιολογούνται. Δεν θα γίνει ανεκτό». 

Για την υγεία: «Νομιμότητα παντού, να φέρουμε πίσω το brain drain»

Η διαχείριση των οικονομικών της υγείας είναι μια πρόκληση. Όταν συζητάμε για το πώς θα στηρίξουμε περισσότερου τους γιατρούς, εάν θέλουμε να εξοικονομήσουμε πόρους πρέπει να δούμε πού μπορούμε να σταματήσουμε τις σπατάλες. Έχουμε ακόμα πρόβλημα υπερσυνταγογράφησης σε πολλά φάρμακα και έχουμε τη δυνατότητα να το λύσουμε και αυτό θα μας δώσει πόρους. Θυμάστε τη φασαρία για το ΕΚΑΒ. Ευτυχώς τους τελευταίους 2 μήνες δεν έχω ακούσει ζητήματα για το ΕΚΑΒ ειδικά στα νησιά. Κομβικής σημασίας οι παρεμβάσεις για τα εγκεφαλικά. Αυτό σημαίνει όμως ότι το ασθενοφόρο που θα παραλάβει τον πολίτη θα διαγνώσει το εγκεφαλικό και θα το πάει σε νοσοκομείο που έχει ειδικό κέντρο για τα εγκεφαλικά. Αυτό σημαίνει όμως ότι το ασθενοφόρο που θα παραλάβει τον πολίτη θα διαγνώσει το εγκεφαλικό και θα το πάει σε νοσοκομείο που έχει ειδικό κέντρο για τα εγκεφαλικά. Σε πρώτη φάση δαπανούμε πόρους για τα ΤΕΠ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μηδενίζουμε τις αναμονές, αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο. Με την ηλεκτρονική λίστα των χειρουργείων θα υπάρχει διαφάνεια ώστε να μην μπορεί κάποιος έξυπνος να παρακάμπτει τη λίστα μέσω εισαγωγής από τα ΤΕΠ. Νομιμότητα παντού. Χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερους γενικούς γιατρούς και παθολόγους γιατί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι σημαντική. Χαίρομαι όταν βλέπω κορυφαίους γιατρούς από το εξωτερικό να επιστρέφουν στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να φέρουμε το brain drain των προηγούμενων δεκαετιών πίσω στη χώρα μας.

Για τη στέγαση των γιατρών ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της και η τοπική αυτοδιοίκηση π.χ. σε νησί στείλαμε έναν γιατρό και δεν μπόρεσε να βρεθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση ένα σπίτι ενώ νωρίτερα ζητούσαν έναν γιατρό.

Επίσης σημείωσε: «Θέλουμε να μειώσουμε συνολικά το clawback. Δώσαμε μια δυνατότητα να το συμψηφίσουν με μεγάλες επενδύσεις και έτσι γίνονται σήμερα επενδύσεις που συνεπάγονται ποιοτικές θέσεις εργασίας, εξαγωγές».

Για την αποχή συμβολαιογράφων: «Θα λυθούν οι παρεξηγήσεις»

Σε ότι αφορά το «ψηφιακό συμβόλαιο» και τις αντιδράσεις των συμβολαιογράφων ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «κάποιες από αυτές τις αντιδράσεις είναι υπερβολικές» και «είμαστε σε καλό δρόμο να λυθούν οι παρεξηγήσεις».

Για την κυβέρνηση και το μεταρρυθμιστικό έργο: «Θα κριθούμε από το μηδέν»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η εντολή που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι εντολή μεταρρυθμίσεων. «Έχουμε ένα πολύ τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο το οποίο θέλω να υλοποιήσω με μεγάλη ταχύτητα. Το 41% καθόρισε τους εκλογικούς συσχετισμούς αλλά για μένα το κοντέρ έχει μηδενίσει και υπενθυμίζω σε συνεργάτες και υπουργούς ότι θα κριθούμε από το μηδέν. Μην έχετε αμφιβολία ότι για την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων υπάρχει προσήλωση στον στόχο. Η φορολογική μεταρρύθμιση είναι σημαντικότατη , θα εφαρμοστεί από 1.1.2024. Η μεταρρύθμιση στο δημόσιο, σημαντικό να επιβραβεύουμε τους υπαλλήλους ανάλογα με την απόδοσή τους», σημείωσε.

«Υπομονή» για το εκλογικό σύστημα των ευρωεκλογών

Για τις ευρωεκλογές και το σύστημα που θα διεξαχθούν ο πρωθυπουργός είπε: «Λίγη υπομονή, μέχρι το τέλος του χρόνου, έξι μήνες πριν τις ευρωεκλογές θα έχουν ξεκαθαρίσει όλα».

«Σημαντικό να βάλουμε περισσότερα ακίνητα στην αγορά»

Σε ό,τι αφορά το θέμα της στέγης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πριν από 3 χρόνια δεν κάναμε αυτή τη συζήτηση και τώρα που η οικονομία πάει καλύτερα την κάνουμε. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Στέγη μου» και σημείωσε ότι έχουμε πολλά κλειστά διαμερίσματα και έχει σημασία τι κίνητρα θα δοθούν στους ιδιοκτήτες να τα επισκευάσουν και να τα ανοίξουν. «Τα ζητήματα είναι πολύ σημαντικά. Πώς θα βάλουμε περισσότερα διαμερίσματα στην αγορά. Πώς χρησιμοποιούμε μέχρι και το εργαλείο της golden visa. Ουσιαστικά έχει εξαντλήσει τη χρησιμότητά της. Τι κάνουμε με το Airbnb.. Αν χρειαστεί να κάνουμε κι άλλες παρεμβάσεις είμαι διατεθειμένος να τις συζητήσω. Έχουμε ένα συνεκτικό σχέδιο το οποίο πιστεύω θα μας επιτρέψει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι σε μια εποχή μεγάλων καταστροφών δεν μπορεί το κράτος μόνο του να επωμίζεται όλο το κόστος αποκατάστασης και πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά της ιδιωτικής ασφάλισης. «Η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ είναι ένα μέτρο. Θα ακολουθήσουν κι άλλα βήματα», ανέφερε.

«Θα στηρίξουμε τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία»

Για τη Θεσσαλία μετά τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «To ζήτημα είναι εξαιρετικά σύνθετο. Αρχικά να στηρίξουμε τους ανθρώπους που υπέστησαν την καταστροφή. Μερικές φορές κρύβονται και επιτήδειοι που ζητούν χρήματα που δεν τους αναλογούν και γι αυτό γίνονται διασταυρώσεις και ζητώ λίγο υπομονή για την ολοκλήρωση των ελέγχων. Για τις υποδομές και την κοστολόγηση των έργων αποκατάστασης θα είμαστε έτοιμοι στο τέλος του έτους. Θυμίζω ότι την ερχόμενη Τετάρτη για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στη Βουλή για την Θεσσαλία. Θα χρειαστούν έργα αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ ανάγκη ότι πρέπει να γίνουν μεγάλα φράγματα. Δεν έχουμε αρκετό νερό για άρδευση, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε νερό αλλά πλημμυρίζουμε άρα κάτι λάθος κάνουμε.

«Πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στα Τέμπη»

Για την εξεταστική για τα Τέμπη: Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ναι στην εξεταστική γιατί πρέπει να καταλάβουμε και τι συνέβη με την σύμβαση 717. Είναι μεγάλο όμως άλμα να πεις ότι επειδή κάτι δεν έγινε καλά στη σύμβαση αυτή πέθαναν άνθρωποι και υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Είναι πολύ μεγάλο άλμα για να το δεχθούμε. Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή όταν επισκέφθηκα το σημείο της τραγωδίας. Είναι μεγάλη ευθύνη για τους συγγενείς των θυμάτων να βρούμε τα αίτια και να μην επιτρέψουμε να ξαναγίνει.

«Κάνουμε ειλικρινή προσπάθεια με την Τουρκία να αφήσουμε πίσω τη δύσκολη εποχή»

Ερωτηθείς για τις σχέσεις με την Τουρκία ο πρωθυπουργός τόνισε: Δεν συζητούμε εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιωμάτων που εκπορεύουνται από την κυριαρχία όπως η παρουσία ΕΔ στα νησιά. Κάνουμε μια ειλικρινή προσπάθεια πιστεύω και από την πλευρά της Τουρκίας να αφήσουμε πίσω μας μια δύσκολη εποχή που προκάλεσε ο τουρκικός αναθεωρητισμός. Θα συζητήσουμε την ΑΟΖ στο συμβούλιο του Δεκεμβρίου αλλά και να διαφωνήσουμε δεν θα πρέπει αυτό να μας οδηγήσει στα άκρα. Θα κάνουμε το Ανώτατο Συμβούλιο και πιστεύω ότι θα είναι άλλο ένα ακόμα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση. Δεν είμαι αφελής έχω δει πολλές οβιδιακές μεταμορφώσεις της Τουρκίας. Αντιλαμβάνομαι τη λογική του Ερντογάν για όσα λέει για τη Χαμάς αλλά διαφωνώ τελείως. Έχει μεγάλη σημασία και η αντίδραση του Ισραήλ και εκφράζω την κλιμακούμενη ανησυχία για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και θα αγωνιστούμε να παίξουμε ρόλο για περισσότερους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και ανθρωπιστικές παύσεις και για την απελευθέρωση των ομήρων. Αν μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι γιατί έχουμε αξιοπιστία σε όλες τις πλευρές αυτό θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε.

«Ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος δεν θα μπορούσε να προβλέψει αυτά που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ»

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη ο κ. Μητσοτάκης είπε: Έχω δώσει υπόσχεση στον εαυτό μου να μην μιλώ για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος δεν θα μπορούσε να προβλέψει αυτά που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τωρινό το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, μου κάνει εντύπωση που κάποιο τώρα ανακάλυψαν τα τρολς και την τοξικότητα. Τώρα που έφυγε η προοπτική εξουσίας ανακαλύφθηκαν όλες οι παθογένειες ενός μορφώματος που η μόνη του προοπτική ήταν η εξουσία.

Θέλω να θυμίσω ότι η πολιτική ζωή της χώρας δεν ξεκίνησε με την άφιξη του κ. Κασσελακη τον οποίο σέβομαι ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είμαι 20 χρόνια στην πολιτική πηγαίνω στους πολίτες, ακούω κριτική , δεν είναι κάτι καινούργιο η αδιαμεσολάβητη επαφή που έχει πατεντάρει ο κ. Κασσελάκης. Το κάνουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά εδώ και χρόνια.

Για την πρόσκληση του κ. Κασσελάκη να πάνε μαζί σε λαϊκή αγορά ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ωραία είναι όλα αυτά. Η πολιτική ζωή της χώρας δεν ξεκίνησε με την άφιξη του κ. Κασσελάκη τον οποίο σέβομαι και τιμώ. Είκοσι χρόνια πηγαίνω στους πολίτες , συνομιλώ, συζητώ, ακούω κριτική. Δεν είναι κάτι καινούργιο να πηγαίνουμε. Τα κάνουμε αυτά τα πράγματα όλοι μας από τότε που μπήκαμε στα κοινά».

Επίσης δήλωσε πως δεν είναι δική του δουλειά να υποδείξει στην αντιπολίτευση πως θα ασκήσει τα καθήκοντά της και τόνισε πως οι πολίτες δεν θέλουν τοξικότητα αλλά συγκεκριμένες προτάσεις. «Για παράδειγμα εμείς κάνουμε μία πρόταση για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ποια είναι η αντιπρόταση; Μέχρι στιγμής στο επίπεδο των τεκμηριωμένων προτάσεων η αντιπολίτευση συνολικά πάσχει και ίσως αυτό εξηγεί το γεγονός ότι η ΝΔ έχει καταφέρει να πετύχει αυτά τα εκλογικά ποσοστά γιατί είναι η μόνη που μιλά για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και προσπαθεί να τα λύσει», υπογράμμισε.

Παρεμβάσεις για βελτιώσεις στο κυκλοφοριακό

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο κυκλοφοριακό σημειώνοντας ότι «δεν είναι ένα θέμα που υπάρχουν εύκολες λύσεις».

«Εστιάζουμε στην αστική βιώσιμη κινητικότητα» με λεωφορειο-λωρίδες που θα ελέγχονται αυστηρά και θα παρουσιάσουμε τις παρεμβάσεις τον ερχόμενο τον επόμενο μήνα τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε και στην αντικατάσταση των λεωφορείων με καινούργια τον επόμενο χρόνο. «Μέχρι το τέλος α’ τρίμηνου του 2024 θα παραλάβουμε τα πρώτα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία για αντικατάσταση του στόλου που είναι βαθύτατα προβληματικός. Πολλά από τα λεωφορεία μας είναι απαράδεκτα» είπε.

Περαιτέρω υποστήριξη και από ιδιωτικούς φορείς και έμφαση στο ποδήλατο ποδηλατόδρομοι στο κέντρο της Αθήνας που θα έχουν νόημα οι διαδρομές όπως πχ πανεπιστημιούπολη με κέντρο Αθηνάς

Για τις κάμερες ρύθμισης της κυκλοφορίας είπε ότι «θα μπουν για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ο προγραμματισμός είναι αρχικά για 700 στο κέντρο της Αθήνας ενώ πρόσθεσε ότι θα γίνει χρήση εργαλείων όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη».

Προσβλέπω σε καλή συνεργασία με τον Χάρη Δούκα αλλά το μετρό θα προχωρήσει κανονικά

Σε ερώτηση για τη σημερινή συνάντηση με τον Χάρη Δούκα είπε ότι προσβλέπει σε καλή συνεργασία αλλά υπάρχουν θέματα που αποφασίζει η κεντρική εξουσία, δεν συναποφασίζουμε, όπως το μετρό και αυτό θα προχωρήσει κανονικά.

Για τη Β. Όλγας ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι αδύνατον και λάθος να ξανανοίξει για τους πολίτες. Στη νομολογία υπάρχει το δεδικασμένο ότι πεζοδρομείται, δεν ξεπεζοδρομείται. «Σκοπός μας είναι να κάνουμε στο μέλλον πιο δύσκολη τη χρήση αυτοκινήτου αλλά με ποιοτικότερα μέσα μεταφοράς» όπως σημείωσε.

Τέλος αναφερόμενος στην αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου δήλωσε πως είναι πολύ σημαντική. «Πενήντα χρόνια και του χρόνου θα είναι 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Είναι ευκαιρία για ουσιαστικό αναστοχασμό για το τί έχουμε πετύχει, ποιες είναι οι αδυναμίες και πώς θα κάνουμε τη Δημοκρατία μας πιο ισχυρή, πιο ποιοτική, πιο συμπεριληπτική για όλους», επισήμανε.

Πηγή: https://www.flash.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πώς να αποκτήσετε πιο μακριές βλεφαρίδες, σύμφωνα με τους makeup experts

xristiana

6+1 πολυχρηστικά λάδια που θα λατρέψεις!

xristiana

Η κυβέρνηση καλεί τους βιομηχάνους να περικόψουν την κατανάλωση ενέργειας

xristiana