ΚεντρικήΥγεία

Τα καρδιομεταβολικά οφέλη των προϊόντων ολικής άλεσης

1/11/2023

Σε αυτή συμμετείχαν 55 παιδιά από τη Δανία τα οποία ακολούθησαν διατροφή που περιείχε είτε δημητριακά ολικής αλέσεως, είτε επεξεργασμένη βρόμη και σίκαλη για οκτώ εβδομάδες.

Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μείωσε σημαντικά την HDL (κακή χοληστερόλη), την τριακυλογλυκερόλη (κατηγορία λιπιδίων) και την αναλογία ολικής/HDL χοληστερόλης.

Βρέθηκε επίσης ότι μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης προάγει την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο έντερο και μειώνει την κόπωση στα παιδιά.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις σε β-γλυκάνες, φρουκτάνες (οργανικές ενώσεις που ανήκουν στην ομάδα των υδατανθράκων που ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες), λιγνάνες και κυτταρίνη.

Οι β-γλυκάνες μειώνουν την εντερική απορρόφηση, συμβάλλοντας στον έλεγχο του βάρους, το λιπιδαιμικό προφίλ και τη γλυκαιμική απόκριση. Οι λιγνάνες και η κυτταρίνη είναι γνωστό ότι ωφελούν το πεπτικό αυξάνοντας την περιεκτικότητα των κοπράνων σε νερό και μειώνοντας τον χρόνο διέλευσης από το έντερο.

Πρόσφατες μελέτες έχουν υπογραμμίσει ότι οι καρδιομεταβολικοί παράγοντες κινδύνου, όπως το υπερβολικό βάρος, η παχυσαρκία και το αρνητικό προφίλ λιπιδίων κατά την παιδική ηλικία, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου αργότερα στη ζωή, καθιστώντας αναγκαία την έρευνα με στόχο τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας όσο το δυνατόν νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν την επίδραση της σίκαλης και της βρόμης ολικής αλέσεως στους δείκτες καρδιομεταβολικού κινδύνου, τη σύσταση σώματος και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) παιδιών ηλικίας 8-13 ετών. Για να επαληθεύσουν τα πιθανά οφέλη των δημητριακών ολικής αλέσεως, συνέκριναν τα ευρήματα με αυτά μιας δίαιτας πλούσιας σε επεξεργασμένα δημητριακά.

Η μελέτη διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και περιελάμβανε υγιή αλλά υπέρβαρα παιδιά που κατανάλωναν δημητριακά και ψωμί καθημερινά.

Τα παιδιά έλαβαν οδηγίες να τρώνε τα παρεχόμενα προϊόντα κατά βούληση, με στόχο την πρόσληψη 150-200 g/ημέρα που αντιστοιχεί σε 75 g ολικής αλέσεως και 14-19 g φυτικών ινών.

Οι μετρήσεις περιελάμβαναν το βάρος, το ύψος, την περίμετρο μέσης, την αρτηριακή πίεση (συστολική και διαστολική), την ηλικία, τη σύσταση σώματος και τον ΔΜΣ. Συλλέχθηκαν επίσης δείγματα αίματος για αναλύσεις πλάσματος.

Οι αναλύσεις αίματος αποκάλυψαν ότι οι δίαιτες με δημητριακά ολικής αλέσεως συσχετίστηκαν με λιγότερες θερμίδες, λιγότερους υδατάνθρακες, περισσότερες πρωτεΐνες και λιπαρά από τις δίαιτες με τα επεξεργασμένα δημητριακά.

Παρατηρήθηκε ότι τα προϊόντα ολικής αλέσεως μειώνουν την LDL χοληστερόλη στο πλάσμα, την τριακυλογλυκερόλη (TG) και την ολική χοληστερόλη, ενώ αυξάνουν το οξικό και το προπιονικό σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα δημητριακά. Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη ορού (CRP) βρέθηκε να είναι χαμηλότερη στις δίαιτες με δημητριακά ολικής άλεσης, αλλά δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στον ΔΜΣ ή στο λίπος.

«Η μελέτη συμβάλλει σε έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών, καταδεικνύοντας καρδιομεταβολικά οφέλη από την αντικατάσταση των επεξεργασμένων δημητριακών με δημητριακά ολικής αλέσεως, ακόμη και σε παιδιά, και ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις στο σωματικό βάρος. Περαιτέρω μελέτες σε παιδιά, είναι απαραίτητες για να αποκτήσουμε μια βαθύτερη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμαρουσίου, συνεχίζεται το Πρόγραμμα «Πολιτιστικές διαδρομές»

xristiana

Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τα επόμενα χρόνια τις δασικές πυρκαγιές παγκοσμίως, ιδίως στη Μεσόγειο

xristiana

Συνέδριο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Στην Ογκολογία Στην Πάτρα

xristiana