ΚεντρικήΥγεία

Πώς το περπάτημα μετά το φαγητό επηρεάζει το σάκχαρο

24/11/2023 

Ακόμη και ένας σύντομος περίπατος μπορεί να κάνει τη διαφορά..

Εάν έχετε διαβήτη ή προδιαβήτη, τότε το επίπεδο σακχάρου στο αίμα είναι διαρκώς στην σκέψη σας. Και ακόμα κι αν δεν έχετε διαβήτη, οι μεγάλες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα μπορούν να φέρουν αντίστοιχα απότομες μεταπτώσεις από αυξημένη ενέργεια σε λήθαργο.

Έρευνες δείχνουν ότι το περπάτημα μετά το φαγητό μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό. Η συνεργάτιδα της Cleveland Clinic και ειδικός φροντίδας και εκπαίδευσης για τον διαβήτη, Shannon Knapp, αναλύει παρακάτω τα οφέλη μιας βόλτας μετά το γεύμα και τι άλλο πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας.

Τι προκαλεί υψηλό σάκχαρο στο αίμα

Το σώμα σας μετατρέπει τους υδατάνθρακες που τρώτε σε ζάχαρη (γλυκόζη). Όταν όλα λειτουργούν σωστά, το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη. Αυτή η ορμόνη μεταφέρει τη γλυκόζη στα κύτταρά σας, ώστε το σώμα σας να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για ενέργεια. Αλλά όταν τα πράγματα δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, μπορεί να καταλήξετε με υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Η Knapp λέει ότι δύο πράγματα προκαλούν συνήθως προβληματική υπεργλυκαιμία (υψηλό σάκχαρο στο αίμα) και η ινσουλίνη βρίσκεται στη ρίζα και των δύο. Μπορεί να έχετε υψηλό σάκχαρο αίματος επειδή:

  1. Το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη. Χωρίς αρκετή ινσουλίνη, η γλυκόζη παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό του διαβήτη τύπου 1, αλλά συχνά παρατηρείται και στον διαβήτη τύπου 2.
  2. Το σώμα παράγει ινσουλίνη, αλλά δεν τη χρησιμοποιεί σωστά. Αυτό ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη και μπορεί επίσης να προκαλέσει υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Συνήθως παίζει ρόλο στον διαβήτη τύπου 2, αλλά εμφανίζεται και στον διαβήτη τύπου 1.

Γιατί έχει σημασία το υψηλό σάκχαρο στο αίμα; Με την πάροδο του χρόνου, το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα προκαλεί βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία. Τα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία οδηγούν σε σοβαρές επιπλοκές, όπως:

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε το σάκχαρό σας στο εύρος στόχου σας εάν έχετε διαβήτη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ωθήσετε το σάκχαρό σας σε ένα υγιές εύρος και το περπάτημα μετά το γεύμα είναι ένας από αυτούς.

Οφέλη από το περπάτημα μετά το φαγητό

Μετά τα γεύματα, η γλυκόζη στο αίμα σας ανεβαίνει (ακόμα και αν δεν έχετε διαβήτη). Το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας είναι υψηλότερο περίπου 30 με 90 λεπτά μετά το γεύμα σας, λέει η Knapp. Αυτή η άνοδος είναι μια φυσική απόκριση στο φαγητό και δεν προκαλεί ανησυχία εκτός εάν η γλυκόζη σας είναι πολύ υψηλή ή παραμένει σε ανθυγιεινά επίπεδα.

Όμως έρευνες δείχνουν ότι ένας σύντομος περίπατος μετά το φαγητό:

  • Αποτρέπει την αύξηση της γλυκόζης του αίματός σας σε επίπεδα τόσο υψηλά, όσο αν τρώγατε και μετά μένατε καθιστοί
  • Διατηρεί τα επίπεδα ινσουλίνης σας σταθερά

Οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι χρήσιμη για τη γλυκόζη στο αίμα σας. Η άσκηση επηρεάζει το σάκχαρό σας γρήγορα, συχνά μέσα σε λίγα λεπτά. Και με την πάροδο του χρόνου, η σωματική δραστηριότητα βοηθά το σώμα σας να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη πιο αποτελεσματικά, μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη που βλέπουμε συχνά στον διαβήτη”, λέει η Knapp.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το περπάτημα για μόλις 2-5 λεπτά μπορεί να μειώσει λίγο το σάκχαρο στο αίμα“Αλλά αυτή δεν είναι μια μαγική λύση για τον διαβήτη. Το περπάτημα μετά το γεύμα είναι μια εξαιρετική συνήθεια που ωφελεί το σάκχαρο στο αίμα, αλλά η διαχείριση του διαβήτη δεν καταλήγει ποτέ σε ένα μόνο πράγμα”, προειδοποιεί η ίδια.

Προσέξτε τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα εάν έχετε διαβήτη

Η Knapp προειδοποιεί επίσης ότι μπορείτε να το παρακάνετε με την άσκηση. Εάν παίρνετε φάρμακα για την μείωση της γλυκόζης στο αίμα σας, η άσκηση μπορεί να το κάνει να πέσει πολύ χαμηλά. Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα (υπογλυκαιμία) μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Ένας σύντομος περίπατος είναι απίθανο να προκαλέσει υπογλυκαιμία, αλλά μια σκληρή προπόνηση θα μπορούσε. Γι’ αυτό και πρέπει να γνωρίζετε πάντα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Το χρονοδιάγραμμα της άσκησής σας είναι το κλειδί.

Κάθε φορά που ασκείστε, ελέγξτε τα επίπεδα γλυκόζης πριν και μετά τη δραστηριότητα. Μια ένδειξη γλυκόζης αίματος μικρότερη από 70 mg/dL (χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο) τυπικά βρίσκεται στο εύρος της υπογλυκαιμίας. Αλλά πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο στόχος για επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πιο κοντά στα 100 mg/dL είναι μια ασφαλέστερη επιλογή.

Εάν έχετε χαμηλή τιμή, καταναλώστε μερικούς υδατάνθρακες ταχείας δράσης για να αυξήσετε τα επίπεδα γλυκόζης σας. Για παράδειγμα, πιείτε ένα μικρό φλιτζάνι χυμό, πάρτε μια κουταλιά μέλι ή χρησιμοποιήστε δισκία ή τζελ γλυκόζης. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταρτίσετε ένα σχέδιο για τη θεραπεία της υπογλυκαιμίας. Και ανεξάρτητα από το τι επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε για τη θεραπεία της υπογλυκαιμίας, φροντίστε να το έχετε στη διάθεσή σας κατά τη διάρκεια της όποιας δραστηριότητας κάνετε.

Πηγή: clevelandclinic.org

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

4blues the BAND

xristiana

Διαβήτης: Θέστε τον υπό έλεγχο πίνοντας καθημερινά αυτό το χυμό (video)

xristiana

Καιρός: Νεφώσεις και τοπικές βροχές

xristiana