ΚεντρικήΥγεία

Πώς συνδέεται η COVID-19 με τις καρδιακές επιπλοκές – Ποια εξέταση θεωρείται κατάλληλη στη διάγνωση

15/11/2023

Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: διαγνωστική ακρίβεια στον έλεγχο επιπτώσεων από COVID-19.

Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο για την ανίχνευση των επιπτώσεων της COVID-19 λοίμωξης στην καρδιά, τόσο στην οξεία όσο και στη χρόνια φάση. Μας επιτρέπει να απεικονίσουμε με ακρίβεια τις ύποπτες βλάβες της καρδιάς και να διευκολύνουμε την στόχευση αυτών των βλαβών, βελτιώνοντας έτσι την ακρίβεια της διάγνωσης και την καθοδήγηση της θεραπείας. Η κυρία Ζωή Τσουμάνη, καρδιολόγος του Ομίλου Affidea, εξηγεί τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας και πώς αυτά την καθιστούν το «χρυσό πρότυπο» στην ανίχνευση της ύπαρξης αλλά και του βαθμού της φλεγμονής και βλάβης, τόσο στο μυοκάρδιο όσο και στο περικάρδιο των εξεταζόμενων.

Επηρεάζει την καρδιά η λοίμωξη COVID-19;

H λοίμωξη COVID-19 αποτελεί μια σύγχρονη επιδημία από την οποία μέχρι στιγμής έχουν προσβληθεί περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Παρόλο που είναι κυρίως αναπνευστική νόσος, νεότερα δεδομένα την αναδεικνύουν ως πολυοργανική νόσο, η οποία προσβάλει συχνά και την καρδιά. Οι εκδηλώσεις από το καρδιαγγειακό σύστημα εμφανίζονται τόσο στην οξεία φάση όσο και σε μεταγενέστερα στάδια της νόσησης. Μάλιστα μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς με καρδιακή νόσο ή με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου νοσούν σε σοβαρότερο βαθμό και έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19.

Τι προκαλεί η λοίμωξη COVID-19 στην καρδιά;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει μία ειδική κατηγορία εμφράγματος του μυοκαρδίου (ισχαιμικού τύπου βλάβη) ή να επηρεάσει την καρδιά προκαλώντας φλεγμονή, δηλαδή μυοκαρδίτιδα ή μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo.

Ποια συμπτώματα εμφανίζει ο ασθενής σε προσβολή της καρδιάς από COVID-19;

Στη λοίμωξη COVID-19 έχει παρατηρηθεί ένα ευρύ φάσμα καρδιακών επιπλοκών, που εκτείνεται από την ασυμπτωματική αύξηση ειδικών μυοκαρδιακών ενζύμων όπως η τροπονίνη έως το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, την καρδιακή ανεπάρκεια και την πνευμονική εμβολή. Συμπτώματα όπως δύσπνοια, πόνος στο στήθος και αίσθημα παλμών χρήζουν καρδιολογικής εκτίμησης και πιθανότητα διερεύνησης με εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως μαγνητική τομογραφία καρδιάς.

Τι προσφέρει η μαγνητική τομογραφία καρδιάς στη λοίμωξη από COVID-19;

Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς προσφέρει υψηλότερης ευκρίνειας εικόνες, επιτρέποντας την ακριβή μελέτη της ανατομίας και της λειτουργίας της καρδιάς. Ήδη θεωρείται εξέταση αναφοράς για την μέτρηση των καρδιακών όγκων, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει την μοναδική ικανότητα να δρα σαν μη επεμβατική βιοψία, χαρακτηρίζοντας ιστούς με ασφάλεια και υψηλή διαγνωστική ακρίβεια. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να αναδείξει τις επιπτώσεις της COVID-19 λοίμωξης στην καρδιά τόσο στην οξεία όσο και στη χρόνια φάση, ανιχνεύοντας την ύπαρξη και τον βαθμό της φλεγμονής και βλάβης τόσο στο μυοκάρδιο όσο και στο περικάρδιο. Με άλλα λόγια, με την μαγνητική καρδιάς μπορούμε να ελέγξουμε εάν η λοίμωξη COVID-19 έχει προσβάλει την καρδιά, ακόμη και των ατόμων που δεν είχαν παρουσιάσει καρδιολογικά συμπτώματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς βοηθά τον καρδιολόγο στην αξιολόγηση των συμπτωμάτων και στην καθοδήγηση της θεραπείας, εάν χρειαστεί.

Πόσο ασφαλής είναι η μαγνητική τομογραφία καρδιάς;

H μαγνητική τομογραφία καρδιάς είναι μια μη επεμβατική, αναίμακτη απεικονιστική εξέταση, η οποία δεν εκθέτει τον ασθενή σε ιονίζουσα ακτινοβολία. Το γεγονός αυτό την καθιστά ασφαλή, ακόμη και για τα παιδιά. Παράλληλα, το ειδικό σκιαγραφικό φάρμακο που χρησιμοποιείται κατά την εξέταση έχει πολύ χαμηλότερο κίνδυνο να προκαλέσει σημαντικές ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε σχέση με τα σκιαγραφικά μέσα που χρησιμοποιούνται σε άλλες εξετάσεις (π.χ. επεμβατική στεφανιογραφία, αξονική τομογραφία, σπινθηρογράφημα).

Ο Όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea, συμβάλλοντας στην προστασία της δημόσιας υγείας από την μετάδοση της νόσου COVID-19, πραγματοποιεί το σύνολο των τεστ ανίχνευσης, χρησιμοποιώντας τις διεθνώς αναγνωρισμένες μεθόδους αναφοράς με πιστοποιημένα αντιδραστήρια. Για την ασφάλεια όλων, οι εξετάσεις διενεργούνται κατόπιν ραντεβού, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Πιο συγκεκριμένα, η λήψη των δειγμάτων γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό και τα αποτελέσματα στέλνονται ηλεκτρονικά, μέσω e-mail.

Η καρδιολόγος του Ομίλου Affidea, κα Ζωή Τσουμάνη, έχει εξειδικευτεί επί σειρά ετών (2018 – 2023) σε κορυφαία νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου (Royal Brompton Hospital, Wythenshawe Hospital, Royal Berkshire Hospital) πάνω στην Καρδιακή Απεικόνιση και συγκεκριμένα στην Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς (EACVI level 3 accreditation in CMR) και στην Αξονική Τομογραφία Καρδιάς (EACVI level 3 accreditation in CTCA).

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Καφές: Το συστατικό για την καλύτερη υγεία της καρδιάς

xristiana

Μουσική Βραδιά “μπλέ πανσέληνος”

xristiana

Υπέρταση: Τα 7 κρυφά σημάδια του «σιωπηλού δολοφόνου»

xristiana