ΚεντρικήΥγεία

Ο τέτανος δεν έχει καμία σχέση με την σκουριά: Τι ισχύει πραγματικά

25/11/2023

Αν ακούσετε την λέξη τέτανος, το πιο πιθανό είναι να έρθει αμέσως στον νου σας κάποιο σκουριασμένο καρφί, ως αιτία.

Ωστόσο, αυτό είναι μια κάπως λανθασμένη αντίληψη: ο τέτανος στην πραγματικότητα δεν έχει μεγάλη σχέση με τη σκουριά.

Ο τέτανος είναι μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή κατάσταση που προκαλείται από το βακτήριο Clostridium tetani. Οι άνθρωποι γενικά μολύνονται από την ασθένεια μετά την εισαγωγή του βακτηρίου σε μια πληγή. Μόλις εισέλθουν στο σώμα, τα βακτήρια παράγουν μια ισχυρή νευροτοξίνη που ονομάζεται τετανοσπασμίνη, η οποία δρα στο νευρικό σύστημα, ειδικά στα νευρικά κύτταρα που ελέγχουν την κίνηση των μυών.

Είναι μια ιδιαίτερα δυσάρεστη ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως ακούσιους μυϊκούς σπασμούς, επώδυνη μυϊκή δυσκαμψία, δυσκολία στην κατάποση και ακραία δυσκαμψία στη γνάθο. Μάλιστα μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρα κατάσταση στο 10-20% των περιπτώσεων.

Τέτανος: Η πραγματική του αιτία και η… σύμπτωση με τα σκουριασμένα αντικείμενα

Ωστόσο, η σκουριά έχει ελάχιστη σχέση με αυτό. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο McGill, ο κύριος λόγος που συνδέουμε τον τέτανο με τη σκουριά είναι επειδή τα βακτήρια βρίσκονται συνήθως σε χώμα που είναι πλούσιο σε σάπιο οργανικό υλικό, όπως νεκρά φύλλα δέντρων. Αυτά τυγχάνει να είναι επίσης τα μέρη όπου μπορεί να συναντήσετε ένα σκουριασμένο παλιό καρφί.

Ένα καρφί επικαλυμμένο με βακτήρια από τον περιβάλλοντα χώρο θα γίνει ο πολιορκητικός κριός για να εισέλθουν στο δέρμα, εάν κάποιος το πατήσει κατά λάθος. Ωστόσο, η καθαυτή σκουριά δεν προκαλεί τέτανο.

Τούτου λεχθέντος, εάν βρεθείτε με μια δυσάρεστη πληγή σε ένα υπαίθριο ή “ρουστίκ” περιβάλλον (π.χ. ένα παλιό κτίσμα σε χωριό) τότε ο τέτανος είναι ένας σοβαρός κίνδυνος που πρέπει να γνωρίζετε.

Ευτυχώς, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες. Τα άτομα με υποψία για τέτανο θα πρέπει να αναζητήσουν αμέσως επείγουσα περίθαλψη, μετά την οποία θα λάβουν θεραπεία με ένα φάρμακο που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη ανθρώπινου τετάνου, εντατική φροντίδα στο τραύμα τους, φάρμακα για τον έλεγχο των μυϊκών σπασμών και αντιβιοτικά. Φυσικά υπάρχει και το αντιτετανικό εμβόλιο που είναι διαθέσιμο και υποχρεωτικό από την παιδική ηλικία. Οι ενήλικες μπορούν επίσης να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο διαρκεί περίπου 10 χρόνια.

Πηγή: mcgill.ca

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δήμος Αχαρνών: Το Σαββατοκύριακο 2 & 3 Δεκεμβρίου το ετήσιο παζάρι του ΚΔΑΠ ΑμεΑ “Αρωγή”

xristiana

Διαγωνισμός Φωτογραφίας Για Αυτιστικά Άτομα, Με Σύνδρομο Down Ή Με Νοητική Αναπηρία

xristiana

Σεμινάριο πρώτων βοηθειών στο Γυμνάσιο Αμπελώνα

xristiana