ΚεντρικήΥγεία

Κυτταρίτιδα: Η σοβαρή νόσος που πολλοί μπερδεύουν με σύμπτωμα παχυσαρκίας

25/11/2023

Η κυτταρίτιδα είναι μια μόλυνση των βαθύτερων στρωμάτων του δέρματος. Αναπτύσσεται όταν βακτήρια εισέρχονται μέσα από ένα κόψιμο, ή πληγή ή ακόμα από μικροσκοπικές εκδορές σε ραγισμένο, ξηρό δέρμα. Τα κοινά βακτήρια που κατοικούν στο δέρμα, ο σταφυλόκοκκος ή ο στρεπτόκοκκος, είναι οι συνήθεις “ένοχοι” της κυτταρίτιδας.

Αν και η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, η πιο κοινή περιοχή είναι στα πόδια.

Ο δρ. Arash Mostaghimi, δερματολόγος στο Brigham and Women’s Hospital και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, αναλύει νέα έρευνα που διερευνά σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το πόσος χρόνος χρειάζεται για την πλήρη επούλωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κυτταρίτιδας

Η φυσική ανοσολογική απόκριση του σώματος σε αυτή την εισβολή βακτηρίων προκαλεί ένα επώδυνο εξάνθημα που εμφανίζεται κόκκινο σε ανοιχτόχρωμο δέρμα και σκούρο μοβ σε πιο σκούρο δέρμα. Η πληγείσα περιοχή μπορεί επίσης να είναι πρησμένη και να αισθάνεται ζεστή.

Πώς αντιμετωπίζεται η κυτταρίτιδα

Η τυπική θεραπεία είναι 5 έως 10 ημέρες αντιβιοτικών χαπιών. Πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών.

Πόσο γρήγορα μπορούν τα αντιβιοτικά να βοηθήσουν στην επίλυση της κυτταρίτιδας

Μετά την έναρξη της θεραπείας με αντιβιοτικά, οι ασθενείς παρατηρούν βελτίωση μέσα σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, η περιοχή μπορεί να παραμείνει πρησμένη, ζεστή και επώδυνη ακόμη και μετά από 10 ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι η αντιβιοτική θεραπεία ήταν αναποτελεσματική; Όχι απαραίτητα, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη ατόμων με κυτταρίτιδα στο κάτω πόδι που περιέγραψε τη φυσική εξέλιξη των σταδίων θεραπείας μετά από αντιβιοτικά.

“Η διαδικασία επούλωσης έχει δύο μέρη, γι’ αυτό η πλήρης ανάρρωση διαρκεί περισσότερο από όσο νομίζετε”, λέει ο δρ. Mostaghimi:

Πρώτον, τα αντιβιοτικά και τα λευκά αιμοσφαίρια συνεργάζονται για να σκοτώσουν τα βακτήρια. Αλλά η ανοσολογική απόκριση του σώματός σας ενάντια στα βακτήρια μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για να σταματήσει. Ως αποτέλεσμα, αυτό το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επούλωσης μπορεί να περιλαμβάνει κάποια υπολειπόμενα συμπτώματα.

Τι έδειξε η έρευνα

Η μελέτη περιελάμβανε 247 άτομα με ήπια έως μέτρια κυτταρίτιδα κνήμης που έλαβαν αντιβιοτικά για 7 έως 10 ημέρες. Μέχρι τη 10η ημέρα:

  • Το πρήξιμο τους είχε μειωθεί κατά 50%, και το μέγεθος της πληγείσας περιοχής είχε συρρικνωθεί κατά περίπου 55%
  • Ένας δείκτης φλεγμονής στο αίμα, η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, έπεσε κατά τη διάρκεια της θεραπείας και έφτασε σχεδόν σε φυσιολογικά επίπεδα σε όλους τους συμμετέχοντες
  • Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς συνέχισαν να αναφέρουν ενόχληση στο προσβεβλημένο πόδι, με το 14% να κατατάσσει τον πόνο του ως 5 ή μεγαλύτερο σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10

Αυτό το μοτίβο δυσφορίας δεν είναι ασυνήθιστο, ειδικά με μολύνσεις στα πόδια, λέει ο δρ. Mostaghimi. Καθώς οι ασθενείς αναρρώνουν από την κυτταρίτιδα των ποδιών, συχνά τους συμβουλεύουμε να σηκώνουν το πόδι, κάτι που βοηθά στην ανακούφιση του πρηξίματος. Η τοποθέτηση μιας ζεστής, υγρής πετσέτας στην περιοχή μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Αλλά αφού νιώσουν καλύτερα και αρχίσουν να περπατούν περισσότερο, το υγρό μετατοπίζεται και πάλι προς τα πόδια. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η περιοχή μπορεί να αισθάνεται λίγο πρησμένη και πάλι μόλις σταθούν ξανά στα πόδια τους, λέει ο ίδιος.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο από κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται συνήθως όταν τα βακτήρια που υπάρχουν φυσιολογικά στο δέρμα μας καταφέρνουν να το… παραβιάσουν για να εισέλθουν στο σώμα.

Μερικοί που αναπτύσσουν κυτταρίτιδα δεν έχουν εμφανή τραυματισμό ή βλάβη στο δέρμα που να εξηγεί την μόλυνση, η οποία μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα που είναι γενικά υγιή. Ωστόσο, τα άτομα με ορισμένα προβλήματα υγείας είναι πιο επιρρεπή στην κυτταρίτιδα. Αυτό περιλαμβάνει άτομα που είναι υπέρβαρα ή έχουν διαβήτη, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, κακή κυκλοφορία ή χρόνιο οίδημα (πρησμένα άκρα).

Επιπλέον, δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα και το πόδι του αθλητή, μπορούν να δημιουργήσουν μικρές ρωγμές στο δέρμα που διευκολύνουν τα βακτήρια να διεισδύσουν βαθύτερα, λέει ο δρ. Mostaghimi. Το ξύσιμο ενός τσιμπήματος εντόμου μέχρι να αιμορραγήσει είναι ένα άλλο πιθανό σημείο εισόδου για βακτήρια.

Τι θα συμβεί εάν η κυτταρίτιδα δεν αντιμετωπιστεί

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία η κυτταρίτιδα μπορεί να είναι πολύ σοβαρή κατάσταση. Το εξάνθημα μπορεί να εξαπλωθεί, να περιβάλλεται από φουσκάλες και να γίνεται όλο και πιο επώδυνο. Οι κοντινοί λεμφαδένες μπορεί να γίνουν ευαίσθητοι και να διογκωθούν, σύμπτωμα που ακολουθείται από πυρετό και ρίγη. Ζητήστε ιατρική φροντίδα αμέσως εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ο Δήμος Βριλησσίων Τραγουδά Κάτω Από Το… Φεγγάρι Για Την Ενίσχυση Όσων Έχουν Ανάγκη

xristiana

Ακατάλληλη πιπίλα, θηλή και μπιμπερό – Ποτέ οι γονείς πρέπει να τις αλλάζουν

xristiana

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον Κάλαμο Αττικής

xristiana