ΚεντρικήΥγεία

Ιώδιο: Γιατί είναι σημαντικό για τις γυναίκες που θηλάζουν

21/11/2023

Πώς συνδέεται το ιώδιο με την λειτουργία του θυρεοειδούς και την ανάπτυξη του βρεφικού εγκεφάλου;

Το ιώδιο είναι ένα μη μεταλλικό ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς και την παραγωγή των ορμονών των ορμονών θυροξίνη (T4) και τριιωδοθυρονίνη (T3). Οι δύο αυτές ορμόνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση διαφόρων οργανικών διεργασιών, όπως τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την ωορρηξία, τη διαχείριση βάρους, ενώ στη βρεφική ηλικία είναι απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ανεπάρκεια ιωδίου

Η ανεπάρκεια ιωδίου έχει συσχετιστεί με τα εξής:

Βρογχοκήλη. Είναι η διόγκωση του θυρεοειδούς ανεξάρτητα από τα αίτια που την προκαλούν. Η έλλειψη ιωδίου προκαλεί ανισορροπίες στις ορμόνες που σχετίζονται με τον θυρεοειδή επιβαρύνοντας έτσι όχι μόνο τον θυρεοειδή αδένα αλλά και συνολικά τον οργανισμό.

Ανεπάρκεια ιωδίου στα παιδιά. Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την εγκεφαλική λειτουργία και ανάπτυξη. Μία έγκυος ή μία θηλάζουσα μητέρα χρειάζεται περισσότερο ιώδιο από έναν άλλο ενήλικα και είναι σημαντικό να καλύπτονται οι ανάγκες της μέσω διατροφή ή συμπληρωμάτων, διαφορετικά αυξάνεται ο κίνδυνος για ανεπάρκεια ιωδίου και υποθυρεοειδισμού στο παιδί.

Υπογονιμότητα. Πρόσφατη μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης Eunice Kennedy Shriver έδειξε ότι η μέτρια έως σοβαρή έλλειψη ιωδίου έχει σημαντικό αντίκτυπο στη γυναικεία γονιμότητα. Στη μελέτη πήραν μέρος 467 Αμερικανίδες που προσπαθούσαν να μείνουν έγκυες. Οι γυναίκες με μέτρια έως σοβαρή έλλειψη ιωδίου εμφάνισαν 46% μείωση στην πιθανότητα σύλληψης σε σύγκριση με τις γυναίκες με φυσιολογικά επίπεδα ιωδίου. Ακόμη και οι γυναίκες με ήπια ανεπάρκεια ιωδίου δυσκολεύτηκαν να συλλάβουν, αν και αυτή η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η κατανάλωση ιωδίου την περίοδο του θηλασμού

Σύμφωνα με τους ειδικούς η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα για τις γυναίκες που θηλάζουν είναι τα 290 mcg. Στην εγκυμοσύνη, η αντίστοιχη ποσότητα είναι τα 220 mcg ανά ημέρα.

Η επαρκής πρόσληψη ιωδίου θεωρείται σημαντική ήδη από τις αρχές της εγκυμοσύνης, για αυτό και σε πολλές περιπτώσεις δίνεται κάποιο συμπλήρωμα από τις πρώτες εβδομάδες της κύησης μέχρι και τον θηλασμό.

Οι καλύτερες πηγές ιωδίου

Ψάρια και θαλασσινά. Τα ψάρια και θα θαλασσινά είναι φυσική πηγή ιωδίου.

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το γάλα, το γιαούρτι και τα διάφορα τυριά είναι ανάμεσα στις βασικές πηγές ιωδίου.

Αυγά. Τα αυγά επίσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο και επιπλέον είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και καλά λιπαρά, συστατικά πολύτιμα για τον οργανισμό την περίοδο του θηλασμού αλλά και γενικά.

Φρούτα και λαχανικά. Αν και έχουν αρκετά μικρότερη ποσότητα ιωδίου και τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πηγή ιωδίου.

Με πληροφορίες από youaremom.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Τα ζώδια σήμερα: «Υδροχόε, από σήμερα “γλυκαίνει” το κλίμα στα προσωπικά»

xristiana

Τα 3 must καλλυντικά για το γυμναστήριο

xristiana

Stoiximan και η ΑΜΚΕ «Τρέξε Μαζί μου» μαζί για την συμπερίληψη Ατόμων με Αναπηρία στον Αθλητισμό

xristiana